פרופ' ניב אחיטוב: "המרכז האקדמי דן נכשל כי רצה להיות מכללת בוטיק"
"עדיף להיות בית ספר במוסד אקדמי גדול מאשר מכללת בוטיק", אמר פרופ' אחיטוב, ששימש כנשיא המרכז, שקרס לפני כשנה והתמזג עם המרכז האקדמי אור יהודה ● כיום מנהל פרופ' אחיטוב את בית הספר, שמציע לימודי תואר ראשון במערכות מידע ניהוליות ומדעי המחשב
"המרכז האקדמי דן נכשל כי רצה להיות מכללת בוטיק. קשה מאוד לבנות תוכנית אקדמית או מכללה שממוקדת סביב תחום מסוים ואין לה גב מוסדי מוצק. לכן, הדבר הטוב הוא להקים בית ספר ממוקד ומתמחה בתוך גוף גדול", כך אמר פרופ' ניב אחיטוב, שהיה נשיא המרכז.
המכללה הפסיקה את פעילותה העצמאית באפריל 2013 והתמזגה עם המרכז האקדמי אור יהודה. ההנהלה מסרה את ההודעה על כך לסטודנטים בפתאומיות ונאמר להם שבתוך שבוע וחצי הם יעברו ללמוד במקום החדש, שם היא פועלת עד היום. "החזקנו במשך כשנה וחצי מכללת בוטיק עם כ-400 סטודנטים", ציין פרופ' אחיטוב. "בשלב מסוים ראינו שלפי התחשיב, יהיה לנו קשה מאוד לשאת בזה מבחינה כלכלית, בין היתר עקב התנאים הכלכליים בשוק. כדי למנוע משבר צפוי כמה חודשים או שנה אחר כך, התחלנו במהלך של פתרון מיידי, שהצריך אותנו להודיע עליו לסטודנטים באופן מיידי".
האם לא הייתה לרמה האקדמית של המכללה תרומה לקריסתה?
"לא. התוכנית שלנו טובה ונכונה, עברה את אישור המועצה להשכלה גבוהה, ואנחנו מעבירים אותה בצורה נכונה. אנחנו עושים שינויים בזמן אמת, מצויים עם היד על הדופק כל הזמן".
הלימודים בבית הספר דן, שכאמור, משמש כיום כחלק מהמרכז האקדמי אור יהודה, מועברים בשעות הערב ובימי שישי, בשלושה סמסטרים בשנה. ניתן ללמוד בו לתואר ראשון באחת משתי תוכניות לימוד: מערכות מידע ניהוליות ומדעי המחשב. בימים אלה נמצאת בהליכי אישור במועצה להשכלה גבוהה תוכנית שלישית לתואר ראשון – בניהול תשתיות מידע. המחזור הראשון של בית הספר יסיים את לימודיו עם תום סמסטר הקיץ הקרוב, בספטמבר.
תוכנית הדגל של בית הספר היא בתחום מערכות המידע. "היא מיועדת להכשיר כמה סוגים של עובדים בתעשייה: תוכניתני אפליקציות למוסדות כמו בנקים, חברות ביטוח, חברות בתחום העסקי, מנתחי מערכות ומנהלי פרויקטים", ציין פרופ' אחיטוב. "כרגע יש לנו שני מסלולי התמחויות: באבטחת מידע ובניהול פרויקטים. יש במסלול אבטחת מידע ארבעה קורסים שמוקדשים לנושא, בהם סדנה שבה התלמידים מתרגלים מתקפת סייבר, כמתקיפים". הוא הוסיף כי הקורסים בהתמחות זו מכסים 60% מהדרישות להסמכה באבטחת מידע. "אנחנו לא נותנים 100% כי אנחנו אקדמיה ולא בית ספר מקצועי", אמר.
פרופ' אחיטוב הוסיף כי "התוכנית במדעי המחשב מתייחסת בעיקר לפיתוח תוכנה במובן העמוק. הכוונה היא להכשיר מפתחי אפליקציות מורכבות, אבטחת מידע, הצפנה ואלגוריתמים. ניתן למצוא אנשים כאלה בעיקר במחלקות מו"פ של חברות היי-טק ולכן דרישות הקבלה לתוכנית הזו גבוהות יותר".
מלווה את בית הספר ועדה מייעצת שכוללת מומחים מחברות בענף, בהן ג'ון ברייס, זרוע ההדרכה של מטריקס. הוועדה מסייעת לבית הספר לגייס סטודנטים מתוך התעשייה ולמצוא לסטודנטים שלומדים בו עבודה בתעשייה. "ל-30% מהעובדים ב-IT אין תואר אקדמי, כי הם נשאבו לתעשייה ישר מצה"ל", אמר פרופ' אחיטוב. "הם מגיעים לגיל 30-35 עם רכב, משפחה, משכנתא ושלושה ילדים, ורוצים לעבור לתפקידי ניהול. אז הם נתקלים בתקרת זכוכית, מאחר שעל פי רוב, כדי להתקבל לתפקידי ניהול, המועמדים צריכים תואר אקדמי. אחד מהם אמר לי פעם: אני בן 38 עם שלושה ילדים, נמאס לי לתכנת ואין לי תואר אקדמי. אני יכול להיות שומר בבית הספר של הבת שלי. אנחנו משרתים אותם בכך שאנחנו מעניקים להם תואר אקדמי ואפשרות לעבוד תוך כדי".
אז לא הבנתי, זה כתבת הספד למוסד? הבעיה במוסד שקם היה הסגל שלו, אנשי ה"תחום" שחשבו שהם מנוסים מספיק להוביל. גם היום, כשהם לא מנהלים את המוסד אלא רק את ה"בית ספר היוקרתי בתוך מכללה שכונה" מוכיחים שוב ושוב שההתנהלות והשקיפות והדוגמא האישית פשוט כבר ממזמן לא זה. אלו לא אנשים שנועדו להוביל וממש לא מפתיע שתוך שנה וחצי האמפריה שחזו נפלה. מתחרט על הרגע שהאמנתי לחזון שלהם. חזון טוב, הנהלה פחות.
להגדיר את מכללת דן כמכללת בוטיק? בסדר. לשלם למכללה כזאת כמו למלון בוטיק ? יאללה גם בסדר. אבל היום כשאתם כבר בית ספר (בגרסת פיילוט שעדיין לא אומר שתקבלו אישור) במוסד אקדמאי אתם יכולים גם להוריד מהשכר שלכם.... אתם קרובים לבין תחומי הרצליה רק מבחינה כלכלית - מבחינת רמה הדרך שלכם עוד ארוכה מאוד. נאחל לכם בהצלחה - כי באמת תזדקקו לזה.