הם מפחדים!
ההתנקזות של כל כך הרבה מושגים שמלווים את העולם הטכנולוגי אל תחום הענן, על כל המשמעויות שלו, מכניסה ללחץ את המנמ"רים ● הפחד של המנמ"רים נובע מכך שמעבר לענן מחייב אותם להוציא משליטתם המוחלטת את הנכס היקר ביותר שיש להם: המידע ● ויש גם גורם נוסף לפחד, אישי מאוד וטבעי מאוד: המעבר לענן מאיים לערער את יציבות תפקיד המנמ"ר ● הפתרון: לדבר על זה
למרות החום הכבד השורר בחלקים גדולים של העולם, לא תהיה זו הגזמה אם נאמר שהקיץ הנוכחי, יהיה הקיץ של הענן. לא תצליח למצוא כמעט כנס מכובד אחד בעולם שלא יעסוק בימים אלו במילת הקסם ענן. הזמן אנשים לדבר על מיקור חוץ, על וירטואליזציה, על חיסכון וניהול נכון של תשתיות תוכנה ושל משאבי מיחשוב – ואיך שלא תסובב את העניין, תגיע לנושא הענן.
ההתנקזות של כל כך הרבה מושגים שמלווים את העולם הטכנולוגי בשנתיים-שלוש האחרונות, אל תחום הענן, על כל המשמעויות שלו, מכניסה ללחץ את המנמ"רים. השימוש בענן מלהיב אומנם את המנכ"לים ומנהלי הכספים, אבל מי שצריך לקבל את ההחלטה ולבצע את זה הם מנהלי יחידות ה-IT והמועקה שמתפשטת בקרבם הולכת וגדלה מיום ליום.
אתמול, בכנס הבכירים של HP בטבריה, אנטון קנולמר, סגן נשיא לשיווק בחברה, שם את הדברים על השולחן. לדבריו, הענן הוא בין הגורמים המרכזיים לחוסר השקט שבו מצויים מנמ"רים רבים, והוא לא היחיד ב-HP שחושב כך. בתחילת החודש, ביקר בארץ רונן ערמון, הישראלי הבכיר ביותר ב-HP העולמית, וגם בפיו הייתה בשורה בנושא הענן: "הענן יגרום למנמ"רים כאב ראש". הוא לא יודע עד כמה הוא צודק.
הפחד של המנמ"רים נובע מכך שמעבר לענן מחייב אותם להוציא משליטתם המוחלטת את הנכס היקר ביותר שיש להם: המידע. המנמ"ר יצטרך לתת מענה לדרישות של שימוש בתוכנה על פי דרישה ולתמוך במשתמשים. יהיה עליו להיות מעודכן וערוך לכל תקלה שעלולה לקרות במתקני הענן, אי שם מעבר לים, ויותר מכל לתת את ההסברים הנכונים. ועוד לא דיברנו על בעיות האבטחה שיצוצו מעל ראשו של המנמ"ר כאשר כל היישומים הקריטיים במחשבים הניידים ובמחשבי כף היד – שגם ככה מהווים כאב ראש אחד גדול – ינוהלו בענן.
צודק איפוא קנולמר באומרו, כי המנמ"רים מצויים בדילמה לא פשוטה. הפחד הזה לא טוב לחברות הספקיות, שמבינות כי התגובה הישירה של המנמ"ר תהיה הפסקת ההשקעות עד שהעניינים יתבהרו. מצד שני השעון מתקתק במרץ, המירוץ בין החברות מחריף ואין אפשרות לקחת פסק זמן לחשיבה ובחינה. ההחלטות הגורליות צריכות להיעשות תוך כדי תנועה, וזה מלחיץ עוד יותר.
ויש גם גורם נוסף לפחד, אישי מאוד וטבעי מאוד. בשיחות סגורות יספרו לך ספקים של פתרונות על גבי ענן (יש להם כבר שם חדש: "קלאודיסטים"), שהשיחות על מעבר לענן נעשות בארגונים ישירות עם המנכ"ל ומנהל הכספים. זו הפעם הראשונה שפתרונות שקשורים ב-IT נוחתים תחילה על שולחן המנכ"ל ואחר כך זולגים למטה אל המנמ"ר. אותם ספקים עושים זאת בלית ברירה. המעבר לענן מאיים לערער את יציבות תפקיד המנמ"ר.
מעבר לענן, כפי שהסביר זאת רונן ערמון מ-HP, "יהפוך את המנמ"ר למתווך של חלק משירותי ה-IT המקשר בין הארגון שלו לספק השירות". תיווך היא פונקציה שארגונים המסתכלים כל הזמן איך להתייעל לא אוהבים, בלשון המעטה.
מעבר לענן יצור מציאות ארגונית חדשה בעולם ה-IT. כאן כבר נכנסים לתוך התחום של הפוליטיקה הארגונית, שהמנמ"רים אמורים להיות מומחים בה אם חפצי חיים הם. יש שיטות שונות "להרוג" יוזמות טכנולוגיות חדשות, במיוחד כאשר ההנהלה אינה מבינה בדיוק מה זה IT. אבל כאן מתקרבים המנמ"רים למחסום לא פשוט. בכנסים בעולם אנליסטים אומרים להם, שרעיון הענן כבר חלחל במוחם של המנכ"לים ומנהלי הכספים, ולכן בעתיד המנמ"רים יצטרכו לספק הסברים משכנעים להנהלות שלהם בנוגע לשאלה האם הם בדקו את אופציית הענן, ואם לא – מדוע?
שורה תחתונה: עולם ה-IT מתכנס לתוך נוסחת הענן, שמצד אחד יוצרת אשליה שהיא הפתרון האולטימטיבי לכל האתגרים של הארגון, אבל מצד שני יוצרת הרבה מאוד פחדים, מקצועיים וגם אישיים. איך מתגברים על הפחד? בין היתר בכך שמדברים על זה, מתכנסים ושומעים הרצאות בנושא ומשתפים בעיות ולבטים. אז בואו נדבר על זה
הקביעה: "זו הפעם הראשונה שפתרונות שקשורים ב-IT נוחתים תחילה על שולחן המנכ"ל ואחר כך זולגים למטה אל המנמ"ר. אותם ספקים עושים זאת בלית ברירה. המעבר לענן מאיים לערער את יציבות תפקיד המנמ"ר." איננה נכונה. זה עידן ועידנים שספקים מנסים לעקוף את המנמ"רים כאשר אלו אינם משתפים אתם פעולה. המנכ"ל ומנהלי הכספים הם פשוט מטרה רכה יותר. מנמ"רים מפחדים יותר מאנשי מכירות מאשר מטכנולוגיות חדשות.