אגזיט – מיזם שיציל שבעה מיליארד אפרוחים בשנה ממוות נורא

מעטים יודעים שתעשיית הביצים גורמת לגריסתם של אפרוחים זכרים חיים ● סטארט-אפ חדש בשם "אגזיט" מציע פתרון לבעיה ומקודם כעת על ידי מיזם מאסצ'אלנג' - שמפתח בהתנדבות סטארט-אפים שעוזרים לבעלי נכויות ותורמים לאנושות

אגזיט - לחסוך מכל אפרוח זכר גורל אכזר. אילוסטרציה: BigStock

הטכנולוגיה המתקדמת של ימינו מאפשרת להציל או לשקם חיים. ממש כך. ולא רק של בני אדם, אלא גם של בעלי חיים.

סטארט-אפ חדש בשם אגזיט (EggXYT) מציע פתרון לבעיה שמעטים מודעים בכלל לקיומה – גריסת רבבות אפרוחים חיים מדי יום, כחלק משגרת הפעולה של תעשיית הביצים.

מיד אספר על הפיתוח הישראלי, שיאפשר הצלת אפרוחים, אבל עוד לפני כן כדאי להרחיב מעט על הגוף שמקדם את אגזיט ומיזמים חשובים אחרים, מאסצ'אלנג' (MassChallenge) שמו. המיזם הייחודי, שהוא למעשה עמותה, פועל בשוק מחנה יהודה שבירושלים ועוזר לפתח סטארט-אפים שנועדו לתרום לאנושות ולעולם.

עמותת אקסלורטורים להצלת העולם

מאסצ'אלנג' מפגיש את היזמים עם אנשי מפתח מענף ההיי-טק בארץ ובעולם, מעניק להם משרדים ללא תשלום לעבוד מהם, ומקשר אותם עם משקיעים. כל הפעילות נעשית בהתנדבות, ללא דרישה לקבל זכויות מהמיזמים וללא מטרות רווח, כפי שמאיצי מיזמים דורשים בדרך כלל.

בין המיזמים המקודמים בתכנית של מאסצ'אלנג' נכללים למשל: מכשיר לביש העוזר לאדם עיוור להבין במה הוא צופה, זאת על ידי תרגום אוטומטי של התמונה מולו לסאונד, כשטון ועוצמת הקראת הטקסט מגלות למשתמש אם האובייקט ממוקם קרוב או רחוק, גבוה או נמוך; אפליקציית מציאות רבודה (VR) המאפשרת לחוות הטרדות מיניות דרך עיניי הקורבן; מערכת המאפשרת לחולי ניוון שרירים ומשותקים לתקשר על ידי מצמוץ עין שפותחה כך שתתאים ליכולת כלכלית של מרבית החולים; אפליקציה המדווחת להורים אם ילדם חווה הטרדות של "בריונות רשת" דרך הטלפון או הטאבלט שלו, מבלי שההורה יצטרך לפגוע בפרטיות ולחטט במכשיר של הילד; וגם מכשיר לביש המאפשר לאנשים שאיבדו את היד הדומיננטית להפעיל מהר ובקלות מוצרים טכנולוגיים כמו מחשבים ומסכי מגע.

מיזם המצמצם פגיעה וחוסך בחיים ובכסף

אבל הפרויקט שתפש את תשומת לבי במיוחד עוסק דווקא בהצלתם של אומללים, שמעטים מאיתנו יודעים על אסונם. מדובר על אפרוחים זכרים שנולדים לרוע מזלם בתעשיית הביצים.

במסגרת תעשיה זו פועלות מדגרות, שבהן בוקעים אפרוחים מביצים מופרות, ושמטרתן לספק לעולם את מה שמוגדר כ'מטילות' – תרנגולות שכל תפקידן הוא לייצר ביצים בעבור בני האדם. אלא שבביצים אלו מתפתחים גם זכרים, ולא רק נקבות. לכן המציאה התעשייה פרקטיקה אכזרית מאין כמותה של גריסת האפרוחים ממש לאחר בקיעתם ומיונם. הסטארט-אפ אגזיט מציג כעת פיתוח שעשוי לחסוך את הסבל הרב הזה ולייעל את השיטה הקיימת.

שוחחתי עם יהודה אלרם, מייסד אגזיט, בכדי להבין איך פועלת השיטה ומאיפה הגיעו היזמים אל הנושא, שיש להודות שנמצא לרוב מתחת לרדאר של הציבור.

אלרם סיפר כי "לפני כמה שנים, כשעסקתי בעריכת דין, אחד הלקוחות שלי, פרופ' דני אופן, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, התקשר אליי וסיפר לי שבמהלך שיחה מקרית נודע לו על הרג האפרוחים הזכרים בתעשיית המטילות. דני הופתע לגלות עניין זה, ואתגר אותו למצוא דרך 'לראות' את המידע הכרומוזומלי שנמצא בביצה כבר עם הטלתה. בשיחה בינינו, חודש לאחר שנודע לדני על הבעיה הזו, דני סיפר לי כי הוא חושב על פתרון לזיהוי המין טרם ההדגרה, וביקש ממני לבצע בדיקות לגבי הסביבה של הקניין הרוחני והעסקית ביחס לפתרון שלו.

לאחר שהתעמקתי בנושא ועם שובי משנת לימודים בהרוורוד (Harvard), החלטנו דני ואני שהנושא מעניין בכדי לייסד חברה שתביא לשוק פתרון לבעיה, ובכך לחסוך בקיעה מיותרת של 7 מיליארד אפרוחים זכרים ולחסוך לתעשייה מיליארדי דולרים שעולה להגדיר, למיין ולהרוג את אותם אפרוחים".

לתהייתי האם בעקבות ההתקלות בפרקטיקה המחרידה החליט מי מהיזמים להפוך לטבעוני – בכדי למנוע כליל ניצול של בעלי חיים ולעצור את הפגיעה באפרוחים מיד כעת – ענה אלרם: "לא דני ולא אני טבעונים או צמחונים, מנהלת התפעול של החברה היא טבעונית. כולנו היינו רוצים שהתעשייה שמשרתת את מי שכן צורך ביצים תפעל באופן שיחסוך יצירת חיים מיותרים והשמדתם. אנו שמחים להיות חלק ממגמה הקיימת בעולם החדשנות במזון, המצמצמת הפגיעה בבעלי חיים גם עבור מי שאינו צמחוני או טבעוני, ראי למשל הפיתוחים בנושא הבשר המתורבת – ענין הצובר תנופה גם בפיתוח וגם בהשקעות המושקעות בחברות הפועלות בתחום".

בלי שינוי במדגרות – עם שינוי בטיפוח הזנים

כדי להביא את המיזם לכדי פעולה, והצלחה, עוסקים מייסדיו, באמצעות מסצ'לאנג', בגיוס הון.

"הגיוס כעת נועד להביא אותנו לפיילוט שבסופו ניצור לול תרנגולות שמטילות ביצים שניתן לזהות את מינן באמצעות הסורק שלנו. תהליך זה ייקח בין שנה לשנה וחצי. על מנת ליישם את השיטה הלכה למעשה נזדקק לשותף תעשייתי גדול, אך מכיוון שכל אחת מהתרנגולות שלנו מטילה מספר רב של ביצים (אפרוחות) ניתן מהר מאוד ליישם את הפתרון בקנה מידה רחב. את כלל שוק המטילות של ישראל למשל, שגודלו 8.6 מיליון תרנגולות בשנה, ניתן להפוך לתרנגולות-אגזיט בתוך שנתיים, על-ידי יישום הטכנולוגיה על לול של 1,500 תרנגולות", אמר אלרם.

"ישנן מדגרות גם בארץ וגם מדגרות ענק בעולם (סדרי גודל של 15 מיליון אפרוחות בשנה), שמתעניינות מאוד במה שאנחנו עושים ונמצאות בדיאלוג מתמשך איתנו", הוא מספר.

יישום ההמצאה של אגזיט אינו מצריך שום שינוי במבנה ובתפעול של המדגרה, אבל כן מצריך שינוי מצד חברות טיפוח הזנים, אשר מוכרות למדגרות את הביצים המופרות שהן מדגירות לכדי אפרוחה. "אנו כרגע בדיאלוג עם חברות אלה על-מנת לייצר שותפות ראשונה לטובת יישום הטכנולוגיה על גבי הזנים שלהן. לאחר מכן הדבר היחיד שצריכות המדגרות לעשות הוא להתקין סורק שאנחנו מפתחים (שנקרא "seXYt"), אשר ימיין כבר בשלב הביצה את הביצים לזכרים ונקבות, טרם תחילת ההדגרה. המדגרות למעשה יצטרכו רק להדגיר את הנקבות, וימנעו את ההדגרה והבקיעה, וההמתה המיותרת, של האפרוחים הזכרים", הוא מבטיח.

נותרו רק עוד שלושה ימים להגיש מועמדות לכיתה הבאה של מאסצ'לאנג', שתכיל 50 סטארט-אפים מכל רחבי תבל, אשר רוצים לשנות את העולם. הקישו כאן להרשמה לכיתה של מאסצ'לאנג'.

 

 

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים