"80% מהערים הגדולות בעולם יפעילו מערכות עיר חכמה ב-10 השנים הקרובות"
כך אמר עופר עוז, מנכ"ל חברת הייעוץ טריפל טי, בשיחה לקראת מפגש פורום המנמ"רים והמנכ"לים C3 באיטליה, בה הסביר על ההבדלים בין עיר חכמה לבטוחה, האם הן יכולות להשתלב יחדיו ומה זה בכלל אומר ● חלק א'
כולנו שומעים על פרויקטים של עיר בטוחה (Safe City) ושל עיר חכמה (Smart City), ובנוסף שומעים לאחרונה על מושג נוסף – האינטרנט של הדברים, אבל מי מאיתנו יודע מה ההבדל ביניהם והאם הם יכולים להתמזג ולהשתלב באותו פרויקט? בשיחה עם עופר עוז, מנכ"ל חברת הייעוץ טריפל טי, הוא מסביר על הנושא.
"אני מאמין שכ-80% מהערים הגדולות והחשובות בעולם, יפעילו מערכות עיר חכמה ב-10 שנים הקרובות", אומר עוז. "אנחנו רואים שרמת הבקשות לפתרונות עיר חכמה עולות בהדרגה, ואני מאמין שהבקשות רק ילכו ויגדלו עם הזמן".
מה זו עיר חכמה?
"רשות מקומית שמעוניינת לקבל מידע ו/או לשלוט על המידע המתקבל, תידרש ליישם פרוייקט של עיר חכמה, שייתן לרשות יכולת לקבל, לנטר ולשלוט על נתונים שבעבר לא היו נגישים, לרבות סטטיסטיקות והפעלת מערכות מגיבות אוטומטיות כמענה להתראות שונות".
"המטרה – יצירת ממשק עירוני ידידותי לתושב, למבקר בעיר, למוסדות העירוניים וכמובן לארגונים שונים נותני שירות עירוני/ממשלתי, לניהול ושליטה על הפעילויות העירוניות. התוצאה הרצויה היא מקסום רמת השירות לתושב, שמירה על הסביבה, מקסום השקעה ושביעות רצון של התושבים והמבקרים בעיר.
איזה שירותים למשל?
"מערכות בעיר חכמה יפעלו בכל תחומי החיים: תחבורה, בטחון, מים, פינוי אשפה, זיהומי אויר וכדומה, שילוב היכולות הנע מפריסת סנסורים מסוגים שונים, איסוף המידע למארג Big Data וניתוחו, יאפשר לנהל את אורחות החיים העירוניים תוך שיפור בשירות ובתפעול".
"זאת לצד החידושים היומיומיים אליהם אנו נחשפים ומאפשרים לצרף עוד ועוד תחומים ומערכות למארג העיר החכמה, שילוב הנתונים, ניתוחם ומכאן קבלת החלטות מושכלת על פי נתוני אמת מנותחים".
"לדוגמה, במרבית הערים נוצרים פקקים בשעות העומס. שימוש במערכות בקרת רמזורים אכן מקל על זרימת התנועה, אך במטרופולין בדרך כלל אין חיבור בין מערכות בקרת הרמזורים של הערים השונות. היכולת לרכז את המידע מהערים השונות, לנתחו ולבצע אופטימזציה של פעולת הרמזורים במטרופולין כולו על פי הנתונים הנאספים, יביא להקלה בשעות העומס".
"דוגמה נוספת: ניטור כמות הזבל בפחים וריקון הפח רק כאשר הוא מתמלא. כך נחסכות שעות רבות של משאיות הנעות בעיר אל פחים לא מלאים ומכאן חסכון כספי וייעול השירות".
כולנו שומעים על המושגים "עיר בטוחה ו"עיר חכמה" – מה בעצם ההבדל בינהם?
"'עיר בטוחה' הינה שם הקוד לפרויקטים המיועדים להעלות את רמת הבטחון בעיר. פרויקטים אלו בוצעו ומבוצעים על ידי הרשות המקומית על מנת להקטין את רמת הפשיעה, מניעת אלימות וכדומה".
"והרעיון מתבסס על פריסת מערכת של מצלמות ויכולת הקלטה וצפייה במוקד מרכזי באתרים שונים לפי פריסת המצלמות ברחבי העיר. הפרויקטים הללו באים לתת מענה אבטחתי/ ביטחוני לתושבי העיר ולהעלות את רמת הבטחון האישי מכאן שמם – עיר בטוחה".
"ב'עיר חכמה' ישנן יכולות בנוסף לתחום הביטחוני כמו שיפור השירות לתושב, מידע נוסף לתושב, מידע למנהלי העיר, בקרה על המידע ושליטה על אלמנטים שונים ברחבי העיר".
"מערכות העיר החכמה, כוללות את אלמנטי הניטור, השליטה והבקרה לרבות יכולת מתן מענה לתרחישים שונים ותגובה הנגזרת מיכולת הניתוח של הנתונים הנאספים ושימוש במערכות בינה מלאכותית – AI ומערכות לומדות".
"מערכות העיר הבטוחה הינן מערכות המשולבות היטב במארג הפתרונות לעיר החכמה, והינן חלק ממארג המערכות המזרים נתונים ומידע למוקד העירוני ולמערכות השליטה והבקרה ברשות המקומית".