הכנסת אישרה: החוק לפיקוח אלקטרוני יוארך בשנה
ועדת החוקה, חוק ומשפט אישרה את החלטת הממשלה משבוע שעבר להארכת החוק לפיקוח אלקטרוני עד ה-1 במרץ 2014 ● בין הסיבות לתמיכה בפרויקט: הקלת העומס על בתי הסוהר וחסכון בעלויות ● גורמי האכיפה ואנשי מקצוע מברכים על החוק וטוענים שיש להגדיל את מספר המפוקחים במסגרתו
ועדת החוקה, חוק ומשפט, אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הארכת חוק הפיקוח האלקטרוני – הוראת שעה המסמיכה את שירות בתי הסוהר לבצע ניהול ופיקוח על אסירים ועצירים באמצעות איזוק אלקטרוני. זאת, כשבוע ימים לאחר שהממשלה אישרה בישיבתה את הארכת החוק בשנה וביקשה להביא זאת לאישור וועדת הכנסת.
פרויקט האיזוק האלקטרוני מופעל בישראל משנת 2005. הוא מאפשר לעצירים ולאסירים שאינם מוגדרים מסוכנים להישאר במעגל החברתי שאיננו עברייני, תוך ריצוי עונשם. מדובר בצמידים אלקטרוניים שמוצמדים לאסיר ו-"משדרים" למרכז הבקרה המשוכלל האם האסיר אמנם מקיים את תנאי האיזוק האלקטרוני או לא. הפיקוח על יישום החוק מבוצע על ידי שירות בתי הסוהר. מוקד הפיקוח הוא הגורם המקשר וצינור העברת המידע בין המפוקחים לבין שירות בתי הסוהר. בין הסיבות לתמיכה בפרויקט: הקלת העומס על בתי הסוהר וחסכון בעלויות.
מנהל הפיקוח האלקטרוני בשירות בתי הסוהר, ציון שי, אמר כי נכון להיום היחידה מפקחת על 750 עצירים ואסירים לכל היותר. רובם עצירים בוגרים. לדבריו, המספר המקסימלי נקבע עקב קשיים משפטיים, תקציביים וטכנולוגיים בהרחבת ביצוע הפיקוח. שי גילה, כי איזוק אלקטרוני עולה 80 שקלים ליום – לעומת 240 שקלים לעלות אחזקת עציר בבית מעצר.
היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים, עו"ד יואל הדר, אמר כי משרדו שוקד בימים אלו על הוצאת מכרז חדש. לשאלת ח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי) מדוע השירות אינו מופעל בשטחי יהודה ושומרון, השיב עו"ד הדר, כי החוק מסמיך את השר לקבוע את המקומות בהם השירות יפעל, וכי עקב שיקולי תקציב השירות לא מופעל בכל הארץ.
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם, טען כי בכל אופן המעצר באיזוק אלקטרוני אינו מעוגן כראוי בחוק. היועצת המשפטית של ועדת הפנים, עו"ד נירה למאי, השיבה כי כבר בראשית הדיונים אודות החוק עלו קשיים משפטיים, ולכן ההוראה נחקקה כהוראת שעה והוארכה כבר מספר פעמים. נציגת משרד המשפטים, עו"ד נעמה פויכטפנגר, אמרה כי החוק החדש יסייג את השירות לחשודים/אסירים בעבירות מוגדרות. בנוסף, החוק ידרוש מהשופטים הבניית שיקול דעת וכן תזכיר מבחן.
בסיום הדיון הוארכה הוראת השעה עד 1 במרץ 2014. הצעת החוק תובא לאישור סופי במליאת הכנסת. יצוין שכל גורמי האכיפה, כמו גם לשכת עורכי הדין ואנשי מקצוע נוספים בתחום, מברכים על החוק וסבורים שיש להגדיל את מספר המפוקחים במסגרתו.
תגובות
(0)