ב-2008, לראשונה מזה חמש שנים, ירידה בשכר עובדי ה-ICT; ברבעון השלישי השכר ירד ב-5.6%

השכר החודשי הממוצע ביולי-ספטמבר השנה עמד בתעשיית ה-ICT על 16,527 שקלים – כך עולה מהניתוח הרבעוני אותו ערך אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, שפורסם אתמול (א') ● הנתונים פחות קשים מאלו של סקר השכר הרבעוני של חברת ההשמה להיי-טק, דיאלוג, שפורסמו בשבוע שעבר – אולם זהים במגמת הירידה שלהם ● דפנה אבירם-ניצן, מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים: "ירידת השכר תימשך גם ב-2009"

ירידה ריאלית של 5.6% נרשמה בשכר החודשי הממוצע של עובדי ההיי-טק ברבעון השלישי של השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. השכר הממוצע בהיי-טק הסתכם בכ-16,527 שקלים לחודש – כך עולה מניתוח רבעוני של התפתחות השכר בכלל התעשייה ובתעשיית ההיי-טק בתוכו – אותו ערך אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, ושפורסם אתמול (א'). הנתונים נמוכים ופחות קשים בהשוואה לאלו של סקר השכר הרבעוני של חברת ההשמה להיי-טק, דיאלוג, שפורסמו בשבוע שעבר – אולם זהים במגמת הירידה שלהם.

הניתוח הרבעוני של אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים מצביע על כך שהירידה בשכר הממוצע בענפי ההיי-טק החלה כבר בתחילת השנה, ומאז מואץ בהדרגה הקצב: מירידה בקצב שנתי של 0.6% ברבעון הראשון של השנה, הגיע קצב הירידה ברבעון השני ל-3.4% ועד ל-5.6% ברבעון השלישי של 2008. ירידת שכר ריאלית כה חדה, לא נרשמה בענף ההיי-טק מזה חמש שנים – מאז המחצית הראשונה של 2003.

בראיון ל-DailyMaily אמרה דפנה אבירם-ניצן, מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים, כי "גם בניכוי השפעת האינפלציה, דהיינו במונחים נומינליים, ירד השכר הממוצע בענפי ההיי-טק ב-0.7%, לראשונה מזה קרוב לארבע שנים". היא הוסיפה, כי "נסיגת השכר הריאלית משקפת ירידה בשכר הממוצע בכל ענפי הקבוצה, כאשר נסיגה חדה במיוחד נרשמה בשכר בענף הרכיבים האלקטרוניים – בו חלה ירידה ריאלית של 12.4%. ירידות השכר צפיות להימשך בהיי-טק גם בשנה שבפתח".

לדברי אבירם-ניצן, ירידה זו משקפת בחלקה את ההקפאות ואת הורדות השכר עליהן הכריזו כמה חברות בענף ההיי-טק כבר במחצית הראשונה של השנה, וזאת על רקע השחיקה המתמשכת ברווחיות החברות בשל התיסוף החד בשער השקל, לצד החרפת המשבר הכלכלי העולמי.

ברבע השלישי של 2008 העמיקה נסיגת השכר בכלל התעשייה, ונרשמה ירידה ריאלית של 2.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. זאת, בהמשך לנסיגה בקצב שנתי של 2.2% בשכר ברבע השני של השנה. השכר החודשי הממוצע בתעשייה הסתכם בתקופה זו ב-11,035 שקלים. זהו שכר הגבוה ב-36% מהשכר הממוצע במשק וכמעט פי שלוש משכר המינימום. אבירם-ניצן מעריכה, כי שנת 2008 כולה תסתכם עם ירידה ריאלית של 1.5% בשכר הריאלי הממוצע בתעשייה. להערכתה, "על רקע גלישת התעשייה למיתון ממשי, הנובע בעיקרו מירידה בביקושים ומחנק אשראי, יעמיקו במהלך 2009 הורדות השכר הנומינליות בתעשייה, לצד האצת המגמה של פיטורי עובדים".

השכר החודשי הגבוה ביותר בתעשייה נרשם בענף ציוד התקשורת האלקטרוני, והוא עמד על 19,500 שקלים, ובענף הציוד האלקטרוני לבקרה ולרפואי – 18,750 שקלים לחודש בממוצע. השכר הנמוך ביותר היה בענף הנעליים והעור – 6,183 שקלים לחודש בממוצע, הגבוה רק ב-60% משכר המינימום.

מגמה דומה
נתוני התאחדות התעשיינים אשר פורסמו אתמול, דומים במגמת הירידה שלהם לאלו של סקר השכר הרבעוני של חברת ההשמה להיי-טק, דיאלוג, אשר פורסמו ב-DailyMaily בשבוע שעבר. אלא שבין שני המדדים קיים פער באחוז ירידת השכר. כך, על פי דיאלוג, נרשמה ירידה של 14% בשכר הממוצע במקצועות ההיי-טק בישראל ברבעון הרביעי של השנה המסתיימת. לעומתם, טרם פורסמו נתוני הרבעון הרביעי של התאחדות התעשיינים. גם אם תימשך מגמת הירידה בקצב זהה על פי התאחדות התעשיינים, לא תירשם ירידה כה גבוהה כמו זו שקבעו אנשי דיאלוג.

נתון נוסף הדומה בין שני סקרי השכר הוא, שגם דיאלוג קבעה כי זוהי הפעם הראשונה מאז שנת 2003 שבה נרשמת ירידה בסקר השכר הרבעוני בענף. בשונה מהמשבר בשנת 2001, קבעו אנשי דיאלוג, כי המאפיין המרכזי של הירידה הנוכחית הוא בהיותה של הירידה ענפית, וכוללת את כל המקצועות בתחום ההיי-טק. עוד עולה מהסקר שפורסם בשבוע שעבר, כי חלה ירידה חדה של כ-35% בהיצע המשרות החדשות בענפי ההיי-טק – לעומת הרבעון הקודם. הנפגעים העיקריים מהירידה, על פי הסקר, הם עובדים חסרי ניסיון או עובדים בעלי ניסיון מועט, או עובדים שהם חסרי השכלה אוניברסיטאית. לגביהם של אלו נרשמה ירידה של יותר מ-20% בשכר. זאת, לעומת ירידה מתונה יותר, של כ-10% אשר נרשמה למועמדים לעבודה עם מספר שנות ניסיון והשכלה אוניברסיטאית.

עוד קובעים אנשי דיאלוג, כי קיימות חברות אשר סגרו או הקפיאו לחלוטין את הגיוס של העובדים החדשים. עם זאת, בחלק ניכר מהחברות עדיין מגייסים אף אם בהיקפים נמוכים משמעותית: "גיוסים חדשים נעשים כיום תוך מיון קפדני יותר של המועמדים לעבודה. בנוסף, התהליך נמשך זמן רב יותר, שכן על כל משרה מתמודדים יותר מועמדים". במקביל, הם מציינים, עובדים כיום יוזמים הרבה פחות חיפוש של עבודה חדשה, שכן הם מבינים שאין זה הזמן המתאים לשיפור תנאי ההעסקה שלהם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים