האם X.AI – חברה חדשה של מאסק – תתחרה ב-ChatGPT?

בפברואר נודע שיזם הטק המפורסם מנסה לגייס מומחי AI לחברה משלו ● אחר כך באה עצומה של מאסק, שחבר למומחים בקריאה לרסן את פיתוח טכנולוגיית GPT מבית OpenAI המסכנת את האנושות ● כעת מסתבר - מאסק נכנס לתחום

הקים את xAI שתתחרה ב-ChatGPT. אילון מאסק.

יזם הטכנולוגיה התזזיתי אילון מאסק ממשיך לנסות להיות תמיד בקדמת הטק. כעת מתגלה כי מאסק – שהוא כיום ממייסדיי ומבעלי חברות ענק כדוגמת טסלה, SpaceX, טוויטר ואחרות – הקים בעצמו עסק חדש שעיסוקו הוא בינה מלאכותית, וששמו X.AI ובסיסו במדינת נבאדה, ארה"ב. המהלך, עליו דווח בהרחבה במדיה העולמית ביום ו', נחשף תחילה במסמכים עסקיים. ממסמכים אלו ניתן היה לגלות כי מאסק רשום כמנהלה של X.AI אשר נוסדה ב-9 במרץ.

מסתמן כי בפועל החברה כנראה מתיימרת להוות מתחרה מטעם מאסק ל-OpenAI, החברה שהביאה את העולם את ChatGPT.

יודע לכתוב כל סוג תוכן, במקום האדם. ChatGTP של OpenAI.

יודע לכתוב כל סוג תוכן, במקום האדם. ChatGTP של OpenAI. צילום: עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה. מקור: BigStock

עצומה: "סיכונים עמוקים לחברה ולאנושות"

אלא שיש מי שרואים הפתעה עצומה בעצם הקמת חברת ה-AI החדשנית הזו דווקא בידי מאסק, וזאת משום שהמהלך הגיע למרות שהיזם בדיוק עסק באחרונה בהפצת מכתב פתוח שמפציר ב-OpenAI להפסיק את פיתוח יכולות הבינה המלאכותית – וספציפית פיתוח מודל GPT-5 שלה – משום שפיתוחים אלו, לטענתו, מאיימים על האנושות. לא פחות.

למעשה, מאסק הוא אחד התומכים הגדולים של מפרסם המכתב, מכון Future of Life, שבראשו עומד מקס טגמרק, פרופסור ב-MIT וחוקר בינה מלאכותית מוביל, והמכתב הפתוח הפך למעין עצומה, שעליה כבר חתמו 26,222 גולשים.

במכתב, עליו דיווחנו כשהחל להיות מופץ לפני כשבועיים תחת הכותרת: "השהו את ניסויי הענק בתחום ה-AI", משמיעים יוזמי הפנייה, שמאסק נמה עליהם או אפילו עמד בראשם, קריאה ציבורית לכל מעבדות הבינה המלאכותית להשהות מיידית ולמשך 6 חודשים לפחות את האימון של מערכות בינה מלאכותיות חזקות יותר מ-GPT-4. לדבריהם, "מערכות בינה מלאכותית עם אינטליגנציה אנושית-תחרותית יכולות להוות סיכונים עמוקים לחברה ולאנושות, כפי שהוכח על ידי מחקרים מקיפים, וכמו שמעבדות בינה מלאכותית מובילות הודו".

יוזמי העצומה התייחסו במכתבם לכנס Asilomar on Beneficial AI, שאורגן עוד בשנת 2017 בידי מכון Future of Life – שבאתרו פורסמה העצומה – וציינו כי "כפי שנאמר בעקרונות ה-AI של Asilomar, בינה מלאכותית מתקדמת יכולה לייצג שינוי עמוק בהיסטוריה של החיים על פני כדור הארץ, ויש לתכנן ולנהל אותה תוך טיפול ומשאבים מתאימים". הכותבים התריעו כי "לרוע המזל, רמה זו של תכנון וניהול לא מתרחשת, למרות שבחודשים האחרונים נראו מעבדות בינה מלאכותית שנלכדו במרוץ-שיצא-מכלל-שליטה לפיתוח ולפריסת מוחות דיגיטליים חזקים יותר, שאף אחד – אפילו לא היוצרים שלהם – יכול להבין, לחזות, או לשלוט בהם באופן אמין".

בין השותפים החתומים שניסחו את הפנייה נכללים הפרופסורים הבכירים לתחום הבינה המלאכותית סטיוארט ראסל ויושע בנג'יו, המייסד השותף של אפל, סטיב ווזניאק, יחד עם מייסדי פינטרסט וסקייפ, כמו גם פרופ' יובל נח הררי, מהאוניברסיטה העברית בירושלים. עוד שותפים לפנייה מייסדי הסטארט-אפים בתחום הבינה מלאכותית, Stability AI ו-Character.ai.

מדאגה או בגלל תחרות? הקריאה לעצור את ה-AI.

מדאגה או בגלל תחרות? הקריאה לעצור את ה-AI. צילום: אילוסטרציה. ShutterStock

המכתב צץ אחרי שמאסק כבר ייסד את חברת ה-AI שלו

נזכיר כי בשלהיי פברואר דיווחנו על כך שמאסק מגייס מומחי בינה מלאכותית ליוזמה חדשה.

כעת מסתבר שאלפי מעבדי מחשוב חזקים ויקרים כבר נרכשו ושמאסק כבר שכר כישרונות הנדסיים כחלק מהכנות לפרויקט AI שיתבצע בטוויטר, כך דיווח הביזנס אינסיידר.

עוד התגלה כי תאריך הקמתה של X.AI חל מספר שבועות לפני שמאסק הוסיף את חתימתו על המכתב הקורא להפסקה פיתוח הבינה המלאכותית.

מכתב זה, במשך הזמן שעבר מאז פרסומו, צבר אמנם עוד כ-20,000 חתימות, אולם לא גרף התרגשות גדולה או עניין רב מדי מהציבור, שממשיך להשתמש ביכולות GPT בתחומים רבים, ביניהם בבריאות, בקידוד וליצירת תכנים.

הציפור הכחולה עפה. קבלו את X.

הציפור הכחולה עפה. קבלו את X. צילום: עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה. מקור: ShutterStock

איך כל זה מתקשר ל-X Corp?

חברות טכנולוגיה גדולות כמו גוגל, מטא ומיקרוסופט שקדו בשנים האחרונות על מערכות AI שנועדו בין השאר לשדרוג שירותי התרגום והחיפוש שלהם וכן למינוף הפרסום הממוקד, אולם מאז ש-OpenAI השיקה בסוף השנה שעברה את הכלי המתקדם שלה, העניין של הגולשים ב-ChatGPT – בוט שיכול ליצור תוכן מסוגות וסוגים שונים – עצום.

בהמשך לכך, מיקרוסופט כבר השקיעה ב-OpenAI כ-10 מיליארד דולר, ושילבה את היכולות החדשניות בכלים רבים שלה, כולל בענן (Azure) ובמנוע החיפוש בינג (Bing). המשתמשים, כך מסתמן, עטים על השירותים הללו בהמוניהם. בהתאמה ובנוסף גורמים רבים מתחרים אלו באלו מי יוביל את התחום ומנסים לתת פייט ל-OpenAI ולהצלחתה.

מאסק, שהיה ממייסדי OpenAI יחד עם מנכ"לה סם אלטמן, אך עזב את החברה ב-2018, כנראה חווה תחושת החמצה קשה. ולא אדם כמאסק ישאר מחוץ לתחרות הכי חמה כיום בתחום הטק.

לפיכך הוא הקים חברה מתחרה משלו, אך במקביל, לכאורה, נקט במספר מהלכים כדי להפריע לשליטתה של OpenAI בגזרה, ביניהם אותה עצומה.

בנוסף, כפי שדיווחנו, המולטי-מיליארדר מיזג באחרונה את טוויטר עם חברת מעטפת ששמה X Corp. המהלך הזה לא ממש הובן לאיש, מלבד זאת שהדהד אמירות מוקדמות של מאסק שבכוונתו ליצור אפליקציית-על לכולם. על פי גיזמודו, הבעלים הנוכחי של טוויטר נתן בעבר את WeChat הסינית כדוגמה לכוונתו. באוקטובר 2022, לאחר שנכנס באופן רשמי לעמדת המנכ"ל של הרשת החברתית המצייצת, אמר לצוותו במהלך מפגש שהאפליקציית WeChat מסין היא "למעשה אפליקציה מצויינת ומעולה, אבל אין תנועת WeChat מחוץ לסין, ואני חושב שיש הזדמנות אמיתית ליצור את זה". כדי להבהיר את כוונתו עוד אמר אז המולטי-מיליארדר לצוות: "בסין אתה בעצם חי ב-WeChat כי זה כל כך שימושי".

כעת לא ניתן להחמיץ את העובדה ששם חברת הבינה המלאכותית של מאסק מתחיל גם הוא ב-X ולתהות מה מתכנן היזם חסר המנוח וכיצד יוציא לפועל את תוכניותיו אלו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים