האח הגדול בסין "משתדרג": המשטר יקים מינהל נתונים לאומי

המינהל יהיה אחראי על "תיאום וקידום בניית מערכת גורמי הנתונים, תכנון כולל של שיתוף ופיתוח משולבים ושימוש במשאבי הנתונים, ותכנון כולל של קידום התוכניות והבנייה של סין הדיגיטלית"

נראה שזה עוד מנגנון סיני להפרת זכויות האדם במדינה.

מצב זכויות האדם בסין נחשב לבעייתי בעיני מדינות מערביות וארגונים שעוסקים בתחום. ממתרגלי השיטה הרוחנית פאלון גונג, דרך דיכוי העם האויגורי וכליאתו במחנות ריכוז, ועד להכחדת העם הטיבטי בשיטות שנעות בין הוצאות להורג לקצירת איברי אסירים בעודם בחיים; מהקמת "משטרת אינטרנט" והטלת צנזורה על מיילים ועד לחסימה מוחלטת של אתרים מובילים בעולם, דוגמת פייסבוק, גוגל וטוויטר – כל אלה ועוד מביאים לביקורות חריפות של מדינות וארגונים כלפי המשטר בבייג'ינג.

בזמן שבמערב מגדירים את מצב זכויות האדם בסין כמחפיר, גורסת ממשלת המדינה כי מצב זכויות האדם בה השתפר וכי הוא טוב מתמיד. אלא שהאמת אחרת. כחלק מזה, לפי תחקיר של הניו יורק טיימס, החל מ-2017 יחידות משטרה מקומיות קיבלו היתר וגישה מממשלת סין לפריסה של מערכות ריגול מקומיות בערים רבות. המערכות כוללות שילוב של מצלמות זיהוי פנים לצד סורקי טלפונים סלולריים שעוקבים אחרי תנועתם של מכשירי הסלולר האישיים, במטרה להצליב את מיקום הטלפון הנייד עם מיקומו של בעליו. ב-2019 העבירה ממשלת סין חוק שמחייב סריקת פנים של כל רוכש כרטיס סים. כך, המידע של התושבים, שכולל מידע אישי רגיש והיסטוריית מיקומים, נשמר בתחנות המשטרה המקומיות באופן לא מאובטח, וחשוף עקב כך לפרצות אבטחה פוטנציאליות.

"תוכנית הבנייה הדיגיטלית של סין"

והנה, הפרת הזכויות של המשטר הסיני בעולם הדיגיטל קיבלה לפני ימים אחדים "שדרוג", עם הודעת הממשלה בסין כי היא תקים מינהל נתונים לאומי. זאת, כחלק מארגון מחדש של מועצת המדינה, שנמצא בהצעת חוק שהוגשה לקונגרס העממי הלאומי בבייג'ינג. הסוכנות החדשה תהיה תחת ניהול "הוועדה הלאומית לפיתוח ורפורמה", שמפקחת באופן נרחב על התכנון המקרו-כלכלי של סין. היא תהיה אחראית על "תיאום וקידום בניית מערכת גורמי הנתונים, תכנון כולל של שיתוף ופיתוח משולבים ושימוש במשאבי הנתונים, ותכנון כולל של קידום התוכניות והבנייה של סין הדיגיטלית, הכלכלה הדיגיטלית והחברה הדיגיטלית", נכתב בהצעת החוק.

הקמת הסוכנות החדשה באה בעקבות פרסום בשבוע שעבר של "תוכנית הבנייה הדיגיטלית של סין", שקוראת לבניית "מערכת ומנגנון לאומי לניהול נתונים" כחלק מ-"פתיחת העורקים הראשיים של התשתית הדיגיטלית של המדינה".

לאחר הקמתה, הסוכנות תחליט אם חברות רב לאומיות תוכלנה לייצא נתונים שנוצרו כחלק מפעילותן בסין. הסוכנות אף תקבע ותאכוף חוקים לאיסוף נתונים ושיתוף שלהם בין עסקים. לדוגמה, היא תוכל למנוע מחברות לאסוף סוגים מסוימים של נתוני צרכנים, או לבדוק את הנתונים שחברות מקומיות מתכננות לחלוק עם שותפים עסקיים זרים – כדי לוודא שאין הפרות פוטנציאליות לביטחון הלאומי, לפחות לשיטת המשטר בבייג'ינג.

עוד תחום שיהיה בסמכות הסוכנות החדשה הוא תחקור נושאים שונים בתחום הדיגיטלי, כמו שימוש באלגוריתמים לשם מניפולציה של נתונים או לבחינת הגורמים להתמכרות לאינטרנט בקרב קטינים, וכן זיהוי פגיעויות באבטחת נתונים, שבאמצעותן ניתן לבצע מתקפות סייבר.

בייג'ינג הציגה בנוסף חוקים ותקנות שונים כדי לפקח על הטיפול בנתונים המוחזקים על ידי חברות אינטרנט, על רקע החששות הגוברים של הצרכנים סביב פרטיות הנתונים. בכך מצטרף המשטר הסיני למגמת הרגולציה העולמית בתחום.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים