כשהטרנספורמציה הדיגיטלית והתרבות הארגונית מצטלבות

בחלק החמישי הנוכחי של סדרת המאמרים בנושא: כיצד תרבות ארגונית משפיעה על הפיכת הארגון לארגון מונע נתונים?

רז הייפרמן, יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO, BDO Digital ישראל.

בחלקים א', ב', ג' ו-ד' של סדרת המאמרים הזו הצגתי את הקשר ההדוק בין התרבות הארגונית לבין הטרנספורמציה הדיגיטלית. בחלק זה נמשיך במסע שלנו, והפעם נתמקד בנושא הנתונים.

אחד המימדים החשובים של ארגון דיגיטלי הוא השימוש והמינוף של הנתונים להפקת תובנות, לתמיכה באנליטיקה וקבלת החלטות, לשיפור חוויית הלקוח ולפיתוח מוצרים ושירותים דיגיטליים מתקדמים. במילים אחרות, זהו ארגון מונע נתונים (Data Driven Organization). 

אחד ממאפייני העידן הדיגיטלי הוא נפח נתונים העצום שעומד לרשות הארגון, פנים וחוץ ארגוניים. נתונים אלה מיוצרים על ידי היישומים הרבים בהם הארגון משתמש, וכן הם אוסף גדול של נתונים המגיעים מסנסורים, מכשירי מובייל, אתרי מסחר אלקטרוני, רשתות חברתיות ועוד. ארגונים רבים עוסקים באיסוף וניהול הנתונים, אולם אינם מצליחים למצות את מלוא הפוטנציאל של הפקת התובנות מהררי הנתונים העומדים לרשותם ולנצלם לפיתוח מוצרים, שירותים ומודלים עסקיים חדשניים. הבעיה איננה טכנולוגית או היעדר הכלים המתאימים, אלא התרבות הארגונית והידע של מנהלי ועובדי הארגון כיצד להפיק ערך מהנתונים.

אינפוגרפיקה: רז הייפרמן. צילומים: BigStock

אינפוגרפיקה: רז הייפרמן. צילומים: BigStock

טובעים בים הנתונים – אבל לא מצליחים להפיק מהם את מלוא הפוטנציאל 

נפח הנתונים שהעידן הדיגיטלי מייצר הוא אדיר, וצומח אקספוננציאלית. תופעת ה-Big Data כבר בת עשר שנים ומקובל להצביע על מודל ה-4V לתיאור מאפייניה: א). הגידול המואץ בנפח הנתונים (Volume); ב). העושר וסוגי הנתונים המובנים והלא מובנים שנאגרים (Variety); ג). קצב הולך וגדל בזרימת הנתונים לארגון (Velocity); ד). רמת האמינות של מקורות הנתונים (Veracity).

כמות הסנסורים והמכשירים המחוללים ומשדרים וביניהם: מכשירי מובייל, מחשבים נייחים וניידים, מקררים, תנורים ומכונות כביסה חכמות, מזגנים, תאורה, טלוויזיות ועוד; רצפת הייצור עתירת המכונות המכילות רכיב דיגיטלי; מוצרים המותקנים אצל הלקוחות; העיר החכמה עם המגוון העצום של מצלמות, עמודי תאורה חכמים, רמזורים חכמים, מדי מים דיגיטליים ועוד; יישומים ארגוניים כגון מערכות ERP, CRM; ניהול שרשרת האספקה; בילינג; אתר האינטרנט; מערכות ה-e-commerce והלוגיסטיקה; דואר אלקטרוני; מערכות לניהול מוקדי שירות; מערכות לניהול ידע ומערכות פנים-ארגוניות נוספות – כל אלה מייצרים ומנהלים נתונים רבים ומאיימים להטביע את הארגון בים הנתונים.

הבעיה איננה מחסור בנתונים אלא ביכולת ובכישורי הארגון למימוש הפוטנציאל. 

צעדים לקידום תרבות מונעת נתונים

בחלק מהארגונים קיימת תחושה שהאחריות על הפקת הפוטנציאל מהנתונים היא על חבורה קטנה של מדעני ומנתחי נתונים/אנליסטים. זו טעות – מימוש הפוטנציאל נמצא על כתפי רוב העובדים. עליהם ללמוד לעבוד עם נתונים ולדעת להפיק מהם ערך. לשם כך, על הארגון לנקוט בצעדים ופעולות, כדי להנחיל תובנה זו בקרב כלל העובדים. במילים אחרות – על הארגון ליזום ולטפח תרבות מונעת נתונים.

להלן מספר צעדים מומלצים:

שילוב באסטרטגיה ומחויבות הנהלה – להנהלה הבכירה יש תפקיד קריטי בקידום תרבות מונעת נתונים. עליה לוודא שנושא הנתונים ומימוש הפוטנציאל מקבל ביטוי באסטרטגיה, חזון, ערכים ויעדים. על המנהלים לשמש כדוגמה אישית, ולבסס את ההחלטות על נתונים ולא על תחושות בטן, ניסיון ואינטואיציה. כל ישיבה היא הזדמנות להנחלת תרבות של נתונים.  

תקשור, תקשור ותקשור – על ההנהלה להבטיח שעובדי הארגון מבינים את החשיבות שההנהלה רואה במימוש הפוטנציאל של הנתונים ועד כמה היא משקיעה משאבים להשגת יעד זה. עליה לתקשר נושא זה בכל הזדמנות, ולעודד מנהלים להשתמש בנתונים בתהליכי קבלת החלטות ופיתוח מוצרים, שירותים ומודלים עסקיים חדשים.

הדרכה והטמעה – על ההנהלה להשקיע בהדרכת העובדים בנושא הנתונים: מהם מקורות הנתונים, מה רמת אמינותם, מהם הכלים האנליטיים לניתוח נתונים ומגמות, כיצד ניתן להשתמש בנתונים בהבאת ערך ללקוחות, ועוד. ניתן לייצר מסלולי הדרכה והסמכות, ומתן הוקרה לעובדים המשיגים תוצאות גבוהות.

משילות נתונים – על הארגון להשקיע במשילות נתונים ובנושאים כגון מיפוי מקורות הנתונים; פיתוח קטלוג של הנתונים לאיתור ומשמעות הנתונים; שיפור באיכות, אמינות וטיב הנתונים; הגנה על הנתונים; ועוד.

משאבים – ניהול הנתונים מהווה מאמץ טכנולוגי לא פשוט. הנפח והשונות בסוגי הנתונים מהווים אתגר שיש להשקיע בו מאמץ, משאבים ואנשים ייעודיים. ניהול בסיסי הנתונים התפעוליים, ניהול אגמי נתונים ומחסני נתונים המשמשים למטרות אנליטיות, מחייבים השקעות משמעותיות לאורך זמן. על ההנהלה להבטיח את קיומם של המשאבים הנדרשים.

לסיכום

הנתונים הפכו לנכס חשוב של הארגון ומינופם מוטל על כתפי ההנהלה. לנתונים פוטנציאל לתרום לרווחיות, ליצירת יתרון תחרותי ולהבאת ערך ללקוחות הארגון, אבל זה לא יקרה מעצמו.

המושג "הנתונים כנכס" מהווה נדבך חשוב בטרנספורמציה הדיגיטלית. תרבות ארגונית מונעת נתונים מהווה מרכיב חשוב בהצלחת הארגון בעידן הדיגיטלי, עידן בו הנתונים עברו מהחצר האחורית (Back Office) אל הבמה הקדמית (Front Office), וישארו שם. בעידן הדיגיטלי האמירה המפורסמת In god we trust, all others must bring the data נכונה מתמיד.

הכותב הוא יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO Digital

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים