"החוק שמאפשר למשטרה לזהות פנים ממצלמות – פגיעה חמורה בפרטיות"
ארגונים אזרחיים רבים הביעו ביקורת על הכוונה לחוקק חוק שיאפשר שימוש בזיהוי פנים במרחב הציבורי ● עו"ד יהונתן קלינגר, התנועה לזכויות דיגיטליות: "זהו ניסיון להלבנת כלים שיפגעו בפרטיות" ● עו"ד חיים רביה, פרטיות ישראל: "זיהוי פנים מציב איום ממשי על החרויות של האזרח"
הכוונה לחוקק חוק שיאפשר למשטרה ולמערכת הביטחון שימוש במצלמת לזיהוי פנים במרחב הציבורי מעוררת התנגדות בקרב ארגונים אזרחיים רבים. לדבריהם, מדובר בפגיעה חמורה בפרטיות ובחרויות של האזרחים, וניתן לממש את כוונות החוק – לסייע למלחמה בפשע – בדרכים אחרות.
על פי תזכיר החוק, שפורסם באחרונה לעיון הציבור, למשטרה תהיה גישה למידע שיעלה במצלמות הפזורות במרחבים העירוניים, והיא תוכל לעשות בו שימוש ללא צו של בית משפט. המטרה היא לאפשר למשטרה לזהות את האנשים שהיא מחפשת ולהשוות אותם לנתוני המאגר המשטרתי. הצעת החוק מדגישה כי מדובר רק בחקירות פשע. כמו כן, נכתב בתזכיר שהמידע ייאגר במערכת צילום חסויה וייעשה בו שימוש רק במקרים של הצלת חיי אדם או הגנה עליהם.
"קבלת מידע על האזרח ללא פיקוח וללא ידיעתו"
עו"ד יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, אמר לאנשים ומחשבים כי "תזכיר החוק המוצע הוא ניסיון להלבנה של כלים קיימים בידי המשטרה שפוגעים בזכות לפרטיות, ומראה שוב מדוע לא צריך לתת למשטרה להחזיק עוד ועוד מאגרי מידע".
"הצעת החוק הזו מאפשרת למשטרה לקבל מידע הכולל זיהוי פנים של כל תושבי ישראל – ללא הגבלה, ללא כל פיקוח וללא יכולת של האזרח להתנגד לאיסוף", התריע עו"ד קלינגר . לדבריו, מהתזכיר עולה השאלה מדוע יש צורך במערכת, שכן אין בו נתונים לגבי הצורך הממשי והיקף העבירות שהשימוש במאגר יכול למנוע. "יותר מזה, המערכות ישמשו לגילוי וחקירה של כמעט כל העבירות, אפילו עבירות זניחות. היה צפוי שמערכת כה פלשנית תשמש לעבירות חמורות בלבד", אמר.
קלינגר ציין כי "במהלך השנים הצטבר מידע רב על ניצול לרעה של מערכות מידע על ידי שוטרים, ונדמה שהצעת החוק עולה עכשיו כי ברור למשטרה שבית המשפט העליון יקבע שהיא לא תוכל לקבל מידע מהמאגר הביומטרי. לכן היא מנסה ליצור מאגר ביומטרי נוסף". עוד הוא ציין כי "מפליא שמוגשת הצעת חוק כזו כעת, בה בשעה שידוע שלמשטרה יש מאגר ביומטרי, שמחזיק במידע על חשודים ועבריינים. כעת מבקשים להפוך את כולנו לעבריינים".
עו"ד חיים רביה, ממייסדי עמותת פרטיות ישראל, מצטרף לביקורת על החוק. הוא אמר כי "שוב נאסף מידע אינטימי על בני אדם נורמטיביים – הפעם דרך מערכי מצלמות מתוחכמים, והמשטרה מבקשת לשמור אותו לזמן לא מוגדר, להפיץ אותו גם לצה״ל ולשב״כ ולעשות את כל זה בלי צו בית משפט". לדבריו, "זיהוי פנים ומערכי תקשורת בזמן אמת מציבים איום ממשי על החרויות של אזרחי המדינה".
פגיעה בפרטיות של אזרחים, אזרחי ישראל צרכים להתעורר בנושא הזה זה מתחיל להיות מוגזם
ומתי נייה כמו סין ? שרמת האשראי שלנו תיקבה ע"פ מערכת זיהוי פנים, וכניסה למוסדות מסויימים תיאסר עלינו על בסיס זיהוי פנים ? ורמת השכר שלנו תיקבע ע"פ המצב הסוציאליסטי שלנו ונאמנותנו ל ? באמת ? זה מה שאנחנו רוצים ?