יורו 2020: מי אמר שהמיינפריים מת?
רבים הספידו את המחשבים הוותיקים של יבמ ואת הנבחרת האנגלית, שלא הצטיינה עד לשנים האחרונות ● חצי הגמר השני של היורו, שנערך אמש (ד'), הוכיח שהם טעו
בבית הספר לימדו אותנו שאסור להעתיק ואסור לתת לאחרים להעתיק מאתנו. בעולם התוכנה, התובנה החזקה ביותר של השנים האחרונות הפוכה: בעידן הקוד הפתוח, המפתחים לא ממציאים את הגלגל מחדש, אלא קודם כל מחפשים האם כבר קיימים קטעי קוד רלוונטיים שהם יכולים להשתמש בהם. בקהילת המפתחים מעודדים אותם, כמו גם את החברות שמפתחות מוצרים ותשתיות תוכנה, לשתף את הקוד שהם כתבו.
תנועת הקוד הפתוח היא אחד המאיצים הגדולים ביותר של החדשנות ושל היכולות למצות בצורה הכי טובה שאפשר את הפיתוחים הטכנולוגיים. אמש (ד'), בחצי הגמר השני של יורו 2020, בלטה על המגרש חברת ענק ותיקה שקנתה ענקית קוד פתוח. כוונתי היא לאנגליה-יבמ, שרכשה את רד-האט. מולה הופיעה חברה נוספת שנטועה חזק בעולם הקוד הפתוח – דנמרק-JFrog. הדנים-JFrogים רצו להמשיך את המומנטום הטוב שלהם בטורניר הנוכחי ולשחזר את מה שקרה להם ב-1992 – הפעם האחרונה שבה הם עלו לגמר היורו. לאנגליה-יבמ, אולי תופתעו לשמוע, זה לא קרה אף פעם, כולל לא כשהיא אירחה את היורו ב-1996, והגמר האחרון של טורניר ענק שבו היא השתתפה היה ב-1966, שבה היא זכתה במונדיאל.
איזו חברת קוד פתוח ניצחה?
לאורך כל הטורניר, אנגליה-יבמ התבססה על הגנה שקשה לפרוץ – כמו שקשה לפרוץ את ההגנה של מחשבי המיינפריים של יבמ. ואמנם, עד למשחק אמש לא נכבש שערה של הנבחרת האנגלית-יבמית ביורו הזה ולו פעם אחת. אלא שההצלחה שלה לא מתבססת רק על הוותק, המסורת וההגנה, כי אם גם, ובעיקר, על שיטת הניהול של מאמן הנבחרת, גארת' סאות'גייט, שמבוססת על איסוף הפרטים הקטנים וקבלת ההחלטות על בסיס נתונים – כפי שיבמ עושה בעזרת כלי הדטה וטכנולוגיית הווטסון שלה. לנבחרת שלושת האריות יש את כל המרכיבים להגיע עד הסוף, עם שוער חזק, הגנה והתקפה קטלנית, שכוללת את הארי קיין, שאמש נראה ממש כמו מיינפרים – מחשב גדול ובעל עוצמה, שיודע לרכז אליו את ההגנה ולפלס את דרכו עד לשער, ואת ראחים סטרלינג, שהוא המטבע המנצח של אנגליה, ומזכיר את סביבות הפיתוח וה-DevOps של יבמ, שמציעות יכולות פיתוח מהירות ומעבר מהיר משם לדליברי. או, בשפת הכדורגל, מעבר מהיר מההגנה לקישור ומהקישור להתקפה.
באשר לדנמרק-JFrog – בתחילת המשחק נראה היה שהיא מפעילה את כל כלי התזמורת של חברת הצפרדע, כולל Artifactory – תוכנה למעקב אחרי גרסאות רכיבי קוד פתוח, שמשמשים את מפתחי התוכנה. בהתאם, השחקנים הדנים עקבו אחרי עמיתיהם האנגלים ולא נתנו להם להתקרב לשער של קספר שמייכל. כאשר הם כבר עשו זאת, הם נתקלו בשוער הדני, שהגן על שערו כמו ש-Xray מגינה מפני שימוש בגרסאות קוד פתוח שיש בהן בעיות אבטחה.
בדקה ה-30 קרה דבר שלא קרה עד כה באף משחק ביורו הנוכחי (וזאת עובדה ממש מדהימה), כאשר דנמרק-JFrog הבקיעה גול לפנתיאון ממצב נייח, לאחר בעיטה שהיא השיגה בעקבות עבירה שספגה מחוץ לרחבה. כשהשחקן הדני בעט, הוא ודאי הפעיל את ה-Container Registry. אבל מכאן והלאה, ההגדה לבית דנמרק-JFrog נגמרה וחזרנו לשגרת הגולים העצמיים ביורו הזה, כאשר נבחרת הצפרדע מהמדינה הסקנדינבית כבשה גול – לשער של עצמה. כאן אפילו שמייכל לא עזר. 90 הדקות הסתיימו ב-1:1 ושתי הנבחרות הלכו להארכה, שבמהלכה סטרלינג סחט פנדל שלא היה ולא נברא. קיין בעט מהנקודה הלבנה והחטיא, אבל מיהר לתקן עם שער יפה מהריבאונד. לא עזרה לדנמרק-JFrog העובדה שמהדקה ה-106 היא נשארה עם 10 שחקנים, לאחר שאחד משחקניה נפצע והיא גמרה את כל החילופים שעמדו לרשותה. עד כה ביורו הנוכחי, לא הייתה קבוצה שנשארה עם 10 שחקנים וניצחה את אותו המשחק.
לסיכום, ביום א' הקרוב עתיד להתקיים גמר שקרוב לוודאי שיילך לפנתיאון של גמרי היורו, וטורנירי הכדורגל הגדולים בכלל, בין איטליה-צ'ק פוינט לאנגליה-יבמ. על המגרש יעלו ההגנה החזקה של צ'ק פוינט והמסורת – לצד החדשנות – של יבמ, כאשר האנגלים-יבמים נחושים לקחת את היורו בפעם הראשונה, והאיטלקים-צ'ק פוינטים ממש לא הולכים לתת להם את זה על מגש של כסף. במשחק הגמר של היורו אני מצפה מקיין לכבוש צמד ועל ידי כך להיות מלך השערים של הטורניר ועם העידוד של הקהל הביתי (המשחק יתקיים באצטדיון וומבלי שבלונדון), להביא את אנגליה-יבמ לניצחון הנכסף.
הכותב הינו מנכ"ל ג'ון ברייס הדרכה ומטריקס שירותי R&D ואוף שור.
תגובות
(0)