ביידן: "אם רוסיה תתקוף אותנו בסייבר – נגיב עם יכולות עצומות"
מתקפות הסייבר הרוסיות על ארצות הברית – ולהפך, לטענת מוסקבה - היוו חלק נכבד מפגישת הפסגה בין הנשיאים של שתי המדינות, שנערכה אתמול (ד') ● ביידן ופוטין סיכמו על הקמת צוות שיגיע להבנות אילו פעולות הן מחוץ לתחום
תחום הסייבר בכללותו, ומתקפות הסייבר של רוסיה על ארגונים בארצות הברית בפרט, היוו חלק נכבד במפגש הפגשה שנערך אתמול (ד') בז'נבה שבשווייץ בין הנשיאים של שתי המדינות, ולדימיר פוטין וג'ו ביידן.
שני המנהיגים דנו במפגש בכמה נושאים: דיכוי האופוזיציה ברוסיה, הרעלת מנהיג האופוזיציה הרוסית אלכסיי נבלני וכליאתו, חילופי אסירים, המצב באוקראינה וכן מתקפות סייבר שכוונו נגד ארגונים בארצות הברית, המיוחסות למוסקבה, ובתוכן מתקפות כופרה. יש לציין שרוסיה מכחישה שביצעה את המתקפות וטוענת שארצות הברית היא זו שתוקפת אותה בסייבר.
הפגישה נערכה באווירה צוננת, לאחר שביידן כינה את פוטין בראיון "רוצח" ושתי המדינות החזירו את שגריריהן. בפגישה הסכימו שני הנשיאים להחזיר את השגריר הרוסי לוושינגטון ואת זה האמריקני למוסקבה.
בתום הפסגה אמר הנשיא האמריקני, שפגש את פוטין בפעם הראשונה מאז שנבחר לנשיא בנובמבר אשתקד, כי "סיכמנו ששתי המדינות יפנו למומחים, על מנת שאלה ינסחו הבנות פרטניות לגבי אילו פעולות הן מחוץ לתחום בהקשר של מתקפות סייבר. נבצע מעקב אחר אירועי סייבר, שמקורן באחת (משתי – י"ה) המדינות".
לדברי ביידן, "ארצות הברית תגיב על פעולות שפוגעות באינטרסים החיוניים שלה, או של בעלות בריתה. פוטין יודע שנפעל: אם רוסיה תתקוף אותנו בסייבר – נגיב, ונגיב בעוצמה".
"תשתיות קריטיות נמצאות מחוץ לתחום"
הפגישה נערכה על רקע ההאשמות, המושמעות מאז 2016, שלפיהן האקרים מרוסיה עורכים מתקפות ענק בסייבר נגד ארגוני ממשל ופוליטיקה, חברות פרטיות ותשתיות קריטיות בארצות הברית. ביידן אמר במסיבת עיתונאים שנערכה בתום הפגישה, שארכה כשעתיים וחצי, כי "תשתיות קריטיות חייבות להיות מחוץ לתחום. אסור בתכלית האיסור לערוך עליהן מתקפות". הוא נתן לפוטין רשימה של 16 מגזרי תשתיות קריטיות, ביניהן אנרגיה, מים, מערכות בחירות, שירותי בריאות והמגזר הפיננסי, שבהן "לא אמורה" להיות פעילות סייבר זדונית.
הנשיא האמריקני ניסה לגייס אתמול תמיכה מצד מדינות ה-G7, נאט"ו והאיחוד האירופי לדרישה שלו להניח בפני רוסיה קווים אדומים, כדי שזו תחדול מלהתערב בבחירות שנערכות במדינות המערב, כמו גם להפסיק את מתקפות הסייבר שהיא מבצעת נגדן. שלשום קראו ראשי מדינות ה-G7 לרוסיה "לתת דין וחשבון אודות אנשים בתחומי גבולותיה שמנהלים מתקפות כופרה, ושמנצלים לרעה כרייה של מטבעות וירטואליים להלבנת דמי כופר שמתקבלות ממתקפות כופרה ומפשעי רשת אחרים".
"אמרתי לנשיא פוטין שיש תחומים שבהם שתי המדינות יכולות לשתף פעולה – אם הוא חפץ בכך. ואם הוא לא רוצה לשתף פעולה – נגיב (במרחב הקיברנטי – י"ה), ונגיב בהתאם. הצבעתי בפניו על העובדה שיש לנו יכולת סייבר משמעותית, והוא יודע זאת. הוא לא יודע בדיוק מהן היכולות, אבל הן משמעותיות".
במסיבת העיתונאים שערך פוטין, בנפרד, הוא האשים את ארצות הברית שהיא זו שתוקפת רבות בסייבר – גם את רוסיה. פוטין אמר כי "המקור של מרבית מתקפות הסייבר על רוסיה הוא בארצות הברית" וציין שנציגי שתי המדינות יחלו בשיחות בנושאי הגנת סייבר. בראיון שנתן השבוע ל-NBC הוא דחה את האשמות ארצות הברית שרוסיה התערבה בסייבר בבחירות לבית הלבן ב-2016 וב-2020 וכינה אותן "פארסה".
הפסגה – ברקע מתקפות הסייבר על קולוניאל פייפליין ו-JBS
הפגישה בין שני המנהיגים התקיימה שבועות לאחר שתי מתקפות כופרה ענקיות: האחת על קולוניאל פייפליין, המספקת כ-45% מהדלק הנצרך בחוף המזרחי של ארצות הברית, והשנייה על חברת עיבוד הבשר JBS, שאחראית לכחמישית מייצור הבקר מהמדינה. ה-FBI האשים קבוצות סייבר רוסיות בפריצות.
ביידן הדגיש שעל ממשלת רוסיה מוטלת האחריות לרסן את הפעילות שלה בסייבר. לדבריו, "שאלתי את פוטין כיצד הוא ירגיש אם מתקפת כופרה תשבש צינור המשרת את שדות הנפט הרוסיים. מדינות אחראיות צריכות לנקוט צעדים נגד עברייני סייבר שמבצעים מתקפות כופרות בשטחן".
תגובות
(0)