נשים ומחשבים: יעל גרמן לביא, פארק היי-טק בר לב, תוכנית "מושל"

מדור מיוחד על נשים בתפקידים שונים בתעשייה: מיהן? מה הביא אותן לעולם הטכנולוגיה? והאם הן חושבות שיש בענף אפליה? ● והפעם: יעל יגרמן לביא, יו"רית פארק היי-טק בר לב ויו"רית תוכנית "מושל"

יעל יגרמן לביא, יו"רית פארק היי-טק בר לב ויו"רית תכנית "מושל". צילום: פאול אורלייב

שם ותפקיד: יעל יגרמן לביא, יו"רית פארק היי-טק בר לב ויו"רית תכנית "מושל".

ספרי על הדרך שעברת כמנהלת בעולם ההיי-טק.

הקריירה שלי החלה בעולם הפיננסי. במשך 17 שנים עבדתי בתפקידים שונים בענף הבנקאות, בארץ ובחו"ל. במהלך השנים הקמתי משרד עצמאי בלונדון, שייצג משקיעים פרטיים בתחום הנדל"ן והפיננסים. שם נחשפתי לראשונה לפרויקטים בעלי אימפקט חברתי בתחום ההיי-טק וכך נכנסתי לעולם הזה. כיום אני משמשת כיו"ר תכנית "מושל", המייצרת שינוי חברתי וכלכלי מהותי עבור צעירים מהפריפריה החברתית ממעמד סוציו-אקונומי נמוך באמצעות מעטפת אישית, כלים, תמיכה כספית וחיבור לעולם התעסוקה בתעשיית ההיי-טק והרפואה, במטרה להביא לשינוי בחייהם. מתוך המקום הזה הבאנו לתעשייה מאות עובדי היי-טק שלא היו מגיעים אליה ללא התוכנית, ובכך הגדלנו את מעגל עובדי ההיי-טק. בנוסף, אני משמשת כיו"ר פארק ההיי-טק בר לב ונמנית עם מקימיו – פארק שהוקם בגליל המערבי מתוך חזון לייצר 5,000 מקומות תעסוקה בתחום ההיי-טק בצפון, לצד עידוד הגברת המוטיבציה ללימוד מקצועות היי-טק בקרב תושבי הגליל והאזור. מאז הוקם הפארק לפני יותר משלוש שנים, נמצאות בו יותר מ-30 חברות ומאות עובדים, ובשנה הקרובה מתוכנן להיבנות הבניין השני בפארק, שיאפשר לחזק את תעשיית ההיי-טק באזור הצפון.

מדוע מספר הנשים בהיי-טק עדיין נמוך ממספר הגברים, במיוחד בהנהלות?

על אף שמספר הנשים שלומדות את מקצועות ההיי-טק נמצא בעלייה, ולמרות שגם בתוכנית "מושל" אנו רואים שכ-40% מהמלגות ניתנות לסטודנטיות, מספר שגדל מדי שנה, עדיין ההבדלים בין נשים לגברים מורגשים בהחלט, כאשר מספר הנשים שלומדות הנדסה, מתמטיקה ומדעי המחשב באקדמיה נמוך מאוד בהשוואה למספר הגברים, ונוכחותן בתעשיית ההייטק דלילה. בנוסף, נשים נוטות להמעיט ביכולותיהן, ואת הצלחותיהן זוקפות פעמים רבות לגורמים חיצוניים ולא למעשיהן. אני מאמינה שיש לייחס זאת בעיקר לפער התפיסתי בכל הקשור לשוויון ולנטל העבודה בבית. אימהות נוטות לצמצם את שעות העבודה ולחפש תפקידים עם יותר גמישות מאחר שהן חוששות שלא יצליחו לשלב ולאזן בין הבית, המשפחה והעבודה. אין ספק כי יש שיפור רב בנושא ותהליכים מתקדמים כל הזמן, אך הדרך היא עוד ארוכה.

כיצד ניתן לתקן את המצב?

על מנת לתקן את המצב צריך לפעול בכמה מישורים. ראשית, מנטורינג הוא נושא מאוד חשוב וכלי מאוד יעיל לשינוי המצב. אולם חשוב שהכלים והעצות שניתנים לגברים ולנשים יהיו זהים, שכן כיום המיקוד שונה. אם מנטורינג לגבר כולל הסתכלות נכונה על החברה וטיפים לניהול, אצל הנשים מתמקדים פעמים רבות בנושא הביטחון העצמי שלה, וכך ההכנה שלה לתפקיד לוקה בחסר.
שנית, חשוב להבין כי השיח לגברים ונשים יהיה זהה ויתחיל בגילאים צעירים, לרבות, כמובן, תלמידים וסטודנטים. בדרך זו בני הזוג יהיו שותפים אמיתיים והשוויון יהווה בסיס. צריך להיות מאוד ברור לשני בני הזוג, כי לכל אחד יש את הקריירה שלו, אך הטיפול בבית ובילדים הוא שוויוני. הכנה מוקדמת לנושא תספק גם מנהלים שיהיו מודעים לנושא וגם בני זוג שיהוו שותפים מלאים.

מה הפארק שאת עומדת בראשו עושה להעצמת נשים בהיי-טק?

העצמת הנשים בפארק מתחילה כבר בתוך שדרת הניהול, כאשר בראש פארק היי-טק בלב עומדת אישה. בנוסף, במסגרת הפעילויות בפארק אנו מקפידים לקיים פעילויות ואירועים על מנת לחזק את תחום ההיי-טק בצפון בכלל ובפרט את הנשים. כך, למשל, לאחרונה קיימנו פאנל של נשים בכירות-'מנהלות מדברות היי-טק באקוסיסטם משתנה', שנערך במסגרת סידרת מפגשי הפורום הגלילי "נשים בשביל הניהול" שמוביל הפארק לטובת פיתוח אקוסיסטם פעיל של היי-טק בצפון ולקידום המגוון התרבותי והמגדרי בענף ההיי-טק בישראל.
כמו כן, אנו מייצרים הזדמנויות לתושבים בצפון להצטרף לתעשיית ההיי-טק ובכך מאפשרים גם לנשים חרדיות וערביות להיכנס למעגל ההיי-טק, ובדרך זו להגדיל את מספר הנשים בתחום.
בנוסף, במסגרת תוכנית "מושל" אנו דואגים להציג בפני הסטודנטיות מודלים לחיקוי שמציגות בפניהן כי גם נשים יכולות לשאוף גבוה ולהצליח. כך, צעירות שלא חושבות שהן יכולות להיות חלק ממעגל ההצלחה רואות שיש מישהי שעשתה זאת לפניהן, ומקבלות כוח ואמונה שגם הן יכולות, ובכך אנו מייצרים הזדמנויות והבטחה עבור נשים וגברים כאחד.

מה המסר שלך לנערות ולנשים צעירות שרוצות להשתלב בעולם ההיי-טק?

יש לי כמה מסרים עבור אותן נשים צעירות: ראשית, חשוב לזכור שהכל אפשרי וכי השינוי תלוי ומתחיל בהן. הן צריכות לזכור שכפי שאמר ד"ר סוס, "אם יוצאים – מגיעים למקומות נפלאים!" בנוסף, המשפט "אני ואתה נשנה את העולם" הוא חשוב מאוד, שכן אסור לנו לחכות שמישהו יעשה בשבילינו. אנו צריכות לפעול, ורק כך נגיע להישגים ופסגות. ולסיום, אל תשכחו, "Always look on the bright side of life".

 

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים