רוסיה, ברזיל וארה"ב – המובילות העולמיות בשימוש בתוכנות מעקב

על פי מחקר חדש של קספרסקי, המספר הכולל של קורבנות תוכנות המעקב בעולם ב-2020 צנח ב-36% בהשוואה ל-2019

ותודה לסגרים: ירידה בשימוש בתוכנות מעקב ב-2020. צילום: Bigstock

עם תחילת המגיפה – ומדיניות הסגרים ברחבי העולם – נרשמה ירידה בשימוש בתוכנות המעקב, ואז, אחרי יוני 2020 – כשבמדינות רבות החלו להקל על מגבלות התנועה – המספרים התייצבו מחדש ברמות הרגילות. למרות זאת, המספר הכולל של קורבנות תוכנות המעקב בעולם בשנת 2020 צנח ב-36% בהשוואה לשנת 2019, כך על פי מחקר חדש של קספרסקי.

על פי המחקר, ברוסיה, בברזיל ובארצות הברית היה ב-2020 השימוש הנרחב ביותר בתוכנות מעקב (stalkeware) . רוסיה הייתה במקום הראשון ברשימה גם בשנת 2019. ברזיל עלתה מהמקום השלישי לשני, וארה"ב עלתה מהמקום הרביעי לשלישי. הודו ירדה מהמקום השני ב-2019 למקום הרביעי אשתקד. מדינות אחרות שהגיעו לעשירייה הראשונה היו מקסיקו (5), גרמניה (6 – האירופית הראשונה ברשימה), איראן (7), איטליה (8), בריטניה (9) וערב הסעודית (10).

תוכנות מעקב הן סוג של אלימות ברשת ומהוות תופעה כלל-עולמית, המשפיעה על מדינות בלא קשר לגודלן, לחברה או לתרבות שלהן. השימוש בהן הוא בדרך כלל על ידי עוקב שמבקש לנטר, או לקבל שליטה דיגיטלית, על התקן או מכשיר נייד של בן זוג אינטימי.

על פי הדו"ח, בשנה החולפת ניכרה מגמה מעניינת: עם תחילת המגיפה העולמית הראתה העקומה השנתית של משתמשים שהיו תחת מעקב ירידה בין החודשים מרס עד יוני 2020 – ורק אז המגמה מתהפכת והעקומה התייצבה. המגמה הזאת עולה בקנה אחד עם מועד תחילת מדיניות הסגרים ברחבי העולם, כשבתקופה זו בני זוג אינטימיים לא יכולים היו לצאת מהבתים, ולאחר מכן החלה הקלה ההדרגתית של ההגבלות על התנועה. עם זאת, יש סיבה לאופטימיות: המספר הכולל של קורבנות תוכנות המעקב בעולם בשנת 2018 עמד על 27,798, צמח ב-2019 ב-35% ועמד על 37,532, ואילו בשנה החולפת ירד ביותר משליש, ב-13,630 – ועמד על 23,902.

בשנת 2020  Nidbהייתה התוכנה השכיחה ביותר והיא פגעה ביותר מ-8,100 משתמשים ברחבי העולם. מדובר בתוכנה המשולבת בכמה מוצרים למעקב, כמו iSpyoo, TheTruthSpy, ו-Copy9.

"אנו רואים שמספר המשתמשים שנפגעו ממעקבים נותר גבוה, ומגלים מקרים חדשים מדי יום", אמר ויקטור צ'בישב, ראש צוות פיתוח המחקר בקספרסקי. "חשוב לזכור, שיש סיפור חיים אמיתי של מישהו מאחורי כל המספרים הללו, ולפעמים יש קריאה שקטה לעזרה. לכן, אנו משתפים פעולה עם גופים בינלאומיים נוספים, ויחד, כקהילה, פועלים להקטנת השימוש בכלים הללו. ברור שאנו צריכים לשתף את מה שאנחנו מוצאים בנושא כדי שנוכל לשפר עוד יותר את הגילוי וההגנה של תוכנות מעקב, לטובת אלה שנפגעו מאלימות ברשת". קספרסקי משתפת פעולה עם גופים בפרויקט "DeStalk", הפועל בתחומי האיחוד האירופי ובתמיכת נציבות האיחוד האירופי. במסגרת הפעילות הזאת מזהים הכלים של קספרסקי שימוש בתוכנות מעקב ומנגישים משאבים שונים על מנת ליידע ולאפשר זיהוי והימנעות ממעקבים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים