קנאים לפרטיות? כך תגנו על עצמכם ברשת
השימוש באינטרנט ובטכנולוגיות דיגיטליות הקיימות בדורנו, שיפר את רמת החיים פלאים בכמעט כל תחום. עם זאת, התקדמות טכנולוגית זו מגיעה פעמים רבות עם מחיר כבד של אובדן הפרטיות ● להלן כמה טיפים ועצות, אשר אינם מצריכים רקע טכנולוגי להבנתם ופשוטים ליישום, ובעזרתם יכול כל אדם להישאר מחובר ולהגן על עצמו
השימוש באינטרנט ובטכנולוגיות דיגיטליות הקיימות בדורנו שיפר את רמת החיים פלאים בכמעט כל תחום. עם זאת, התקדמות טכנולוגית זו מגיעה פעמים רבות עם מחיר כבד של אובדן הפרטיות. אנשים מבינים את ערכה הגבוה של הפרטיות והצורך לשמור עליה רק לאחר שנפגעו וניזוקו, בפגיעה שעלולה להיות כלכלית או נפשית.
פרטיות היא אחת מזכויות היסוד של האדם ומעוגנת במדינות דמוקרטיות בחוקים ובתקנות משלימות הפגיעה בפרטיותנו, מעבר להיבט הערכי שבה, עלולה לאפשר לגורמים זדוניים מימוש תקיפות מגוונות נגדנו, סביבתנו או הארגון שבו אנו עובדים במטרה להפיק רווח כספי או להשיג מידע רגיש עלינו או על האנשים הקרובים אלינו.
להלן כמה כללים פשוטים שיסייעו לנו לשמור על פרטיותנו בצורה טובה יותר.
מודעות ובקרה – למי ומדוע אנחנו מעניקים גישה למידע האישי שלנו. ככלל, כאשר אתר או מועדון צרכנות מסוים מבקש מאיתנו למסור לו פרטים רבים, מומלץ לשאול את עצמנו מדוע הוא מבקש כל כך הרבה מידע אישי. רצוי לעיין במדיניות הגנת הפרטיות של האתר. אם אין מדיניות כזאת, אזי שאין לנו באמת מושג היכן המידע האישי שלנו יאוחסן, למי יועבר ואיזה שימוש ייעשה בו. בנוסף, מומלץ להמעיט, כמה שאפשר בחשיפת מידע אישי ברשתות החברתיות.
טיוב הגדרות הגנת הפרטיות – כמעט כל היישומים והמערכות שאנו משתמשים בהם מאפשרים לנו לשלוט ברמת החשיפה שלנו ברשת. כך, רובנו משתמשים במה שמכונה Cookies – פריטי מידע קטנים ש"נדבקים" לדפדפן שלנו ומאפשרים זיהוי שלנו באתרים שביקרנו בהם. זיהוי זה נוח מצד אחד, אך מנגד – מאפשר לאתר שבו אנחנו מבקרים לצבור ולנתח מידע עלינו ועל הרגלי הצפייה והצריכה שלנו. ביטול ה-Cookies ימנע מצב זה. כמו כן, מומלץ למחוק מעת לעת את היסטוריית הגלישה שלנו בדפדפן, כך שלא ישמור יותר מידע שאותו יוכל לשתף עם צדדים שלישיים.
שימוש באמצעי ייעודי לגילוי נוזקות (אנטי-וירוס) – מסייע הן לצמצום האפשרות לפגיעת וירוס והן להקטנת הסיכוי ל"הדבקה" בתוכנה שתרגל אחרינו. עלינו לדאוג לכך שיהיה פעיל ועדכני. המלצה חמה היא לא להסתפק בגירסה חינמית, אלא לרכוש גירסה בתשלום שיש לה אפשרויות רחבות יותר.
עדכניות מערכות הפעלה ותוכנות. חשוב להקפיד על עדכוני תוכנה במערכות ההפעלה ובתוכנות שאנו משתמשים בהן. עבור משתמשים ביתיים הדרך המומלצת היא להתקין כל עדכון ברגע שהוא מפורסם על ידי היצרן. המלצה זו קריטית עבור מערכות הפעלה ודפדפנים.
אבטחת מידע בסיסמאות והזדהות מאובטחת. חלקנו משתמשים בסיסמאות פשוטות שאנו נוטים למחזר. במצב זה, האקרים עלולים לפרוץ לחשבונות הדואר האלקטרוני ולרשתות החברתיות שלנו בקלות. מומלץ להשתמש בסיסמאות ייחודיות ומורכבות, שיכילו צירוף מקרי של לפחות 12 תווים (אותיות לועזיות גדולות וקטנות, מספרים, סימנים מיוחדים). בנוסף, מומלץ להגדיר שלב הזדהות נוסף, כך שלאחר הקשת הסיסמה נקבל, לרוב, קוד לטלפון הנייד, שאותו נצטרך להזין.
ניהול הרשאות והתקנת יישומים בטלפונים החכמים שלנו. בהתקנת יישום חדש, מומלץ לספק לו את ההרשאות המינימליות שהוא זקוק להן על מנת לממש את ייעודו. מרבית היישומים לא באמת זקוקים לגישה למיקרופון, למצלמה, למיקום ולאנשי הקשר. כמו כן, יש להתקין יישומים מקוריים, שהורדו מחנויות אפליקציות רשמיות בלבד.
אבטחת חיבור לאינטרנט. ראשית, מומלץ להימנע ככל האפשר מחיבור לרשתות Fi–Wi לא מאובטחות (למשל, בבתי קפה). חיבור זה עלול לאפשר לגורם זדוני "ליירט" ולפענח את תעבורת הרשת שלנו. בגלישה שלנו באתר מסוים, מומלץ לא למסור שום מידע אישי אם אנחנו לא רואים שהחיבור מאובטח. בנתב הביתי שלנו מומלץ לשנות את סיסמאות ברירת המחדל ולהשתמש בסיסמא מורכבת, שיש להחליפה לעיתים קרובות ולהפעיל את פרוטוקול ההצפנה המתקדם ביותר שמאפשר הנתב. בנוסף, מומלץ למקם ולכייל את הנתב כך שהאות שלו יישאר במסגרת דירתנו בלבד (דבר שימנע מתוקף לבצע מתקפת ניחוש סיסמאות מחוץ לבית שלנו).
הכותב הוא מנהל שירותי ניהול סיכוני סייבר והגנת הפרטיות בהאקריו סולושנס.
תגובות
(0)