ארה"ב שוקלת להכניס את טנסנט אחזקות ועליבאבא לחרם מניות

בנובמבר יזם הנשיא האמריקני, דונלד טראמפ, חרם על סחר במניות חברות סיניות בארה"ב, וכעת לפי דיווחים יתכן שגם מניות עליבאבא וטנסנט יכללו באיסור, שהחלתו תהיה תלויה בעיקר בג'ו ביידן - הנשיא שיכנס לבית הלבן ב-20 בינואר

משפיעה על שרשראות האספקת. מלחמת הסחר סין-ארצות הברית. צילום: BigStock

חרם אמריקני שעומד על הפרק על מסחר במניות עם חברות סיניות בארה"ב יכול להתרחב ולכלול גם שתיים מהחברות הגדולות שנסחרות בבורסות במדינה – עליבאבא (Alibaba) וטנסנט אחזקות (Tencent Holdings), כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל.

בנובמבר הוצא כזכור צו נשיאותי על ידי נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ובו תביעה לאסור השקעות בכמה חברות גדולות שמוצאן בסין. כעת שוקלים בארה"ב לאסור על אמריקנים להשקיע גם בעליבאבא ובטנסנט אחזקות. לפי הדיווח, משרד החוץ ומשרד הביטחון של ארה"ב דחפו להטלת חרם המניות ולהרחבתו, בטענה שבין חברות אלו לבין שירותי הצבא והביטחון של סין מתקיימים קשרים משמעותיים המאיימים על ארה"ב.

הבשורה, ובוודאי אם אכן תקרום עור וגידים, עלולה לטלטל את הבורסות האמריקנית, משום שלשתי הענקיות הסיניות יחדיו יש שווי שוק של 1.3 טריליון דולר. יתר על כן, קרנות נאמנות בארה"ב ומשקיעים מוסדיים רבים מחזיקים בכמויות משמעותיות של מניות עליבאבא וטנסנט.

ובכל זאת, למרות גודלן, השתיים אינן לוקחות חלק באינדקסים המיינסטרימיים – הממוצע התעשייתי של דאו ג'ונס, הנאסד"ק וה-S&P 500. בנוסף יצוין כי סין אוסרת על זרים להחזיק מניות בחברותיה. במקום זאת, בעלי המניות מחזיקים בחלקים מחברות אחזקות הפועלות מאיי קיימן, ודרכן מתבצע המסחר עם משקיעים שאינם סינים. למרות ההסדר המשונה הזה, שתי החברות הענקיות מסין גייסו עשרות מיליארדים באמצעות חברות אחזקות אלו. ואולם, אם החרם המתוכנן יתממש, הן צפויות לאבד מקור עיקרי של הון השקעה ממנו הן ניזונות.

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ. צילום: BigStock

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. צילום: BigStock

טראמפ מנסה להשיג מטרות לפני חילופי השלטון

טנסנט מחזיקה גם ב-WeChat – שנכללה השבוע ברשימת אפליקציות שטראמפ הודיע כי יוחרמו בארה"ב בקרוב – וזו מחזיקה במניות של חברות גיימינג רבות בארה"ב. שני החרמות המתוכננים עלולים לפיכך לחבל ולפגוע בטנסנט, בעתיד בקיומה של WeChat בארה"ב, וכן להביא לפגיעה אנושה במצב השקעות שלה בארה"ב.

קבוצת עליבאבא

קבוצת עליבאבא

ממשל טראמפ שם על הכוונת שלו גם את קבוצת ANT שבבעלות עליבאבא, וגם את חברת טנסנט מזה זמן.

באוגוסט חתם טראמפ על צו ביצועי שהורה לאסור כמה עסקאות בארה"ב עם WeChat של טנסנט, אך הגבלות מתוכננות אלו נחסמו על ידי בתי המשפט, בעיקר מטעמי חופש הביטוי.

רויטרס דיווח בנובמבר כי משרד החוץ האמריקני הגיש הצעה להוסיף את קבוצת ANT לרשימה שחורה אחרת של סחר, כדי להרתיע את המשקיעים האמריקנים מלהשתתף בהנפקה הראשונית שלה – שכידוע בוטלה עקב לחצים קשים מצד הנשיא הסיני, שי ג'יאנפינג. אך משרד המסחר, המפקח על הרשימה השחורה, גנז גם את ההצעה הזו לאחר שנשיא עליבאבא, מייקל אוונס, דחק בשר המסחר, וילבור רוס, לעשות כן.

ג'ק מא נעלם והצרות של עליבאבא נערמות

נזכיר כי זה לא בדיוק הזמן לצרות נוספות בעבור עליבאבא. ההנפקה של חברת הבת הפיננסית שלה, ANT גרופ, שתוכננה בסך 37 מיליארד דולר, והייתה אמורה להיות הגדולה בהיסטוריה, בוטלה לאחר שהמייסד המשותף והמפורסם של עליבאבא, ג'ק מא, מתח ביקורת פומבית על מערכת הרגולציה של סין באוקטובר. הדבר הביא לפריצתו של מאבק רגולטורי של המשטר הסיני עם עליבאבא ו-ANT, להטלת סנקציות על האחרונה, וכן לתופעה משונה – מא נעלם מעין הציבור לחלוטין, וכבר חודשיים שלא ידוע לאן, או מה עלה בגורלו.

לאן הוא נעלם? ג'ק מא, מייסד ויו"ר עליבאבא הפורש. צילום: ממשלת רוסיה, www.kremlin.ru

לאן הוא נעלם? ג'ק מא, מייסד ויו"ר עליבאבא הפורש. צילום: ממשלת רוסיה, www.kremlin.ru

דיווחים אחרונים אודותיו בסין צינו כי הוא דווקא "מחבק את הפיקוח" של המשטר, אבל עושה זאת במקום שלא נחשף. הספקולציות לגבי מצבו רבות, ולפי חלקן אפשר שהוא הושם במעצר בית, או נכלא. מאידך, ייתכן שהוא "ירד למחתרת" עד יעבור זעם.

יצוין כי ממשל טראמפ הרפובליקני והנשיא עצמו, שיסיים את תפקידו ב-20 בינואר, פועלים כדי לכבוש כמה שיותר יעדים לפני שג'ו ביידן יושבע, אלא שבינתיים לא ברור אם ביידן יקבל את הכיוון אליו חתר טראמפ, שביסודו הסלמת מלחמת הסחר עם סין, וישמור על הצו והחרם לאחר מינויו לנשיא – אם לאו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים