בקשה לתביעה ייצוגית בישראל: גוגל פוגעת בתחרות בשוק האפליקציות

במסגרת הבקשה, שהוגשה בבית המשפט המחוזי מרכז, נטען כי Google Play היא מונופול בשוק זה, וכי גוגל מציבה תנאים דרקוניים ליצרניות המכשירים ולמפתחים ● גוגל: טרם קיבלנו את הבקשה, נגיב בבית המשפט

בקשה לתביעה ייצוגית בבריטניה. Google Play. צילום אילוסטרציה: BigStock

בקשה לתביעה ייצוגית שהוגשה הבוקר (א') לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד מבקשת מבית המשפט לקבוע כי גוגל פוגעת בתחרות בחנות האפליקציות שלה, Google Play, בהיותה מונופול בתחום. בתביעה לא צוין הסכום המבוקש, ונכתב כי ניתן יהיה לחשב אותו רק לאחר שגוגל תגיש מסמכים מתאימים.

בכתב הבקשה צוין כי מערכת ההפעלה אנדרואיד חולשת על 71% משוק הסמארטפונים בעולם (למעט סין) ועל 76% מהשוק בישראל, וכי Google Play מהווה חנות האפליקציות המשמשת כברירת מחדל ב-96%. לטענתה, החברה כובלת בהסכמים שלה מול יצרניות המכשירים ובתנאי השימוש המיועדים למפתחים בתנאים המנוגדים לחוק הישראלי ומנצלים לרעה את מעמדה המונופוליסטי של החנות. כך, למשל, היא מגבילה את הגישה לאפליקציות שלה, כגון כרום ויוטיוב, ו-"היא בעלת יכולת לכפות הגבלות אנטי תחרותיות שונות על יצרניות המכשירים, הזקוקות גישה למערכת האנדרואיד ולמוצרי גוגל השונים המיועדים לאנדרואיד, והיא עושה שימוש לרעה בכוחה זה".

כמו כן, נטען כי "הסכמי הרישיון של אנדרואיד משמשים את גוגל כאמצעי אפקטיבי מול יצרניות המכשירים כדי לקדם חבילת מוצרים שלה, שהיא קושרת באופן אסור יחדיו, כך שאין ליצרניות גישה למוצר אחד ללא המוצרים האחרים. Google Play נכללת ב-'חבילה' זו, תוך פגיעה בתחרותיות ובציבור". עוד היא טוענת שגוגל מחייבת את היצרניות למקם את החנות שלה "במקום בולט ונגיש, בידיעה שמשתמשים משנים את הגדרות ברירת המחדל שלהם רק לעתים רחוקות". המבקשת צירפה לכתב התביעה הסכמים רלוונטיים בין גוגל לבין סמסונג, HTC ומוטורולה. בבקשה נטען כי היו יצרניות מכשירים שניסו להתאגד כדי להניא את גוגל מדרישותיה – ללא הצלחה.

טענה נוספת של המבקשת היא ש-"גוגל משתמשת באנדרואיד ובסל מוצריה לאנדרואיד על מנת לבסס את הדומיננטיות שלה בשלל דרכים, המביאות לדחיקת מתחרים ופגיעה בתחרות ובציבור. ההסכמות שלה עם יצרניות המכשירים מקנות לה יתרון אדיר על חנויות אפליקציות מתחרות, והן מהוות הפרה של דיני התחרות".

"עמלה של 30% וקביעת טווח מחירים"

המבקשת מתייחסת גם להסכמים עם המפתחים וטוענת כי עקב שליטתה של Google Play בשוק, היא משמשת כ-"שומר סף" להפצת אפליקציות במרבית המכשירים בעולם. אלא שלפי הבקשה, גוגל מנצלת גם את מעמדה זה לרעה, בין היתר על ידי כך שהיא לא מאפשרת להפיץ במסגרתה אפליקציות מתחרות ושהיא שומרת לעצמה את הזכות להסיר כל אפליקציה שהיא סבורה שמפירה את ההסכם. כמו כן, צוין, היא גובה מהמפתחים עמלה גבוהה – של 30% – על כל הורדה של אפליקציה בתשלום וכל רכישה שמבוצעת מאותה אפליקציה. כמו כן, כל מפתח שפותח חשבון ב-Google Play מחויב בתשלום חד פעמי של 25 דולר.

עוד נטען כי בניגוד לאמור בהסכם, שלפיו המפתחים רשאים לקבוע את מחיר האפליקציה, גוגל קובעת מחיר מינימלי של 99 סנט, או שלושה שקלים, ליישומונים ולרכישות בהם, שמשתנים ממדינה למדינה.

סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל ואלפבית. צילום: מאוריציו פסקה, מתוך ויקיפדיה

סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל ואלפבית. צילום: מאוריציו פסקה, מתוך ויקיפדיה צילום: מאוריציו פסקה, מתוך ויקיפדיה

תנאי נוסף שהמבקשת קובלת עליו הוא החיוב של גוגל את המפתחים, במסגרת ההסכם, להשתמש אך ורק בשירות התשלומים שלה – Google Payment – ולא במערכת תשלום עצמאית או של גורם אחר. זאת, למעט מוצרים או שירותים פיזיים, או כאלה שניתן לרכוש אותם דיגיטלית באתר או אפליקציה אחר.ת. עם זאת, גם שירותים כגון נטפליקס, ספוטיפיי ואתרי חדשות נדרשים להשתמש בשירות התשלומים של גוגל, כשהאפליקציות שלהם מורדות מ-Google Play.

זאת ועוד, מפתחי אפליקציות שניתן לרכוש אותן גם מחוץ ל-Google Play לא מורשים לפרסם זאת במידע שמפורסם בתוך החנות, ובמקרה שהם מציעים את היישומון במקומות אחרים במחיר נמוך יותר מאשר בחנות שלה – היא מסירה אותה מהחנות. כך, מצוין בכתב הבקשה, במקרה של פורטנייט, שהוצעה למכירה מחוץ ל-Google Play במחיר זול יותר ב-20%.

תביעות דומות בארצות הברית

המבקשת מציינת תשע תביעות דומות לבקשתם שהגישו משתמשים נגד גוגל בארצות הברית, שאוחדו לתביעה ייצוגית אחת, וכן שלוש תביעות של חברות שעוסקות בפיתוח אפליקציות, בהן זו של אפיק גיימס, מפתחת המשחק פורטנייט. כמו כן, היא מזכירה את החקירה שתת הוועדה להגבלים עסקיים בוועדת השיפוט של בית הנבחרים האמריקני מנהלת נגד ארבע ענקיות הטק – גוגל, אפל, פייסבוק ואמזון. במסגרת זו אספה תת הוועדה 1.3 מיליון מסמכים, ערכה שבעה שימועים, חקרה ארוכות את המנכ"לים של ארבע החברות ופרסמה דו"ח ש-"מתאר את התנהלותה הפוגענית של גוגל באמצעות Google Play". יש לציין כי באוקטובר האחרון הגישו משרד המשפטים האמריקני והרשויות ב-11 ממדינות ארצות הברית תביעה נגד גוגל, בטענה כי היא משתמשת בדרכים שונות על מנת לסכל תחרות.

מגוגל נמסר בתגובה כי החברה לא קיבלה את כתב התביעה וכי לאחר שתקבל אותו, תשיב לטענות בבית המשפט.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים