צרות לענקיות הטק באירופה: חוקים חדשים יחייבו שקיפות אודות איסוף מידע
הענקיות עלולות להקנס בסכומי עתק של עד 10% מהכנסותיהן השנתיות, אם לא יעמדו בכללים החדשים של האיחוד האירופי ושל בריטניה בנושא השימוש בנתונים, שיחשפו היום (ג'), במידה שהמאמץ הלוביסטי מטעם הענקיות לשנות את רוע הגזירה לא ייצלח
פייסבוק (Facebook), אמזון (Amazon), אפל (Apple) וגוגל (Google) ממשיכות להיות על כוונת ההגבלים העסקיים של הרגולטורים בארה"ב, אבל גם מחוצה לה. על פי הביזנס אינסיידר (Business Insider), המחוקקים באירופה, הן של האיחוד האירופי (EU) והן של בריטניה, אמורים לחשוף היום (ג') מספר הצעות חדשות שנועדו לרסן את השפעתן של ענקיות הטכנולוגיה על משתמשיהן.
להצעות של מה שמכונה חוק השירותים הדיגיטליים, ה-DSA (ר"ת The Digital Services Act) וחוק השווקים הדיגיטליים, ה-DMA (ר"ת Digital Markets Act), עלולות להיות השלכות חמורות על חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, וכשמדובר על השלכות חמורות הכוונה היא כמובן להשלכות פיננסיות בדמות קנסות.
טיוטה של ה-DMA שהגיע לידי בלומברג מעידה על כך שמדובר בחקיקה שתקשיח אפילו את תקנות ה-GDPR, משום שהיא בעיקר תגדיר את ענקיות הטכנולוגיה כ"שומרות הסף" האחראיות לכלל איסוף הנתונים של המשתמשים, ולפיכך החברות יתבקשו להציג בשקיפות מלאה וטוטאלית את כלל נהלי איסוף הנתונים הנרחב שלהן, עניין שהן אינן ששות לקבל ולעשות.
חוק השווקים הדיגיטליים החדש יתמקד בחברות "שומרות הסף", שייקבעו על ידי הנציבות האירופית על פי מספר קריטריונים, כולל מניין המשתמשים במיליונים, וההכנסות הכוללות במיליארדי דולרים, כמו גם ההשפעה המשמעותית שלהן על השוק, כך נאמר בטיוטת החוק של האיחוד, ודיווח בלומברג. בנוסף נודע כי ההגדרות מי תחשב כ"שומרת סף" יעודכנו על ידי הוועדה האחראית אחת לשנתיים.
יצוין כי ענקיות ההיי-טק שצפויות למצוא עצמן מוגדרות כשומרות סף הן כמובן החברות שכבר צוינו לעיל, משום רווחיהן העצומים ומניין המשתמשים הדרמטי שלהן, אבל לצידן עתידות להיכלל בה חברות נוספות, שנחשבות כה חזקות עד שהיריבות שלהן בתחומן אינן יכולות לפעול מבלי להשתמש בפלטפורמות שהן מספקות.
נציבת האיחוד האירופי, מרגרט וסטגר, אמרה כי תקנות שומרות הסף המתגבשות אמורות להשלים את חוק ההגבלים העסקיים, המעניק סמכויות לחקור חברות גם בנוגע להתנהגותן בעבר, אולם בינתיים לא ברור האם משמעות הדבר כי יכולה להיות ענישה רטרואקטיבית על התנהלות שזוהתה בטרם החקיקה.
לחצים לוביסטיים
יישומה בפועל של החקיקה, הדומה מאוד באופיה בעבור בריטניה והאיחוד האירופי, ואפילו חשיפתה המתוכננת היום (ג') יכולים להשתנות עדיין, וזאת משום לחץ לוביסטי כבד של הענקיות על המחוקקים, שלפי דיווחים שונים נמצא כעת בשיאו.
הסיבה ללחץ, כפי שכבר רמזנו, היא הקנסות הפוטנציאליים שיוכלו המדינות באירופה להשית על הענקיות אם יחליטו שאינן מצייתות לחוקים. בהנחה שאלו יעברו – החברות עלולות להקנס בסכומי עתק של בין 6% ל-10% מהכנסותיהן השנתיות.
הניו יורק טיימס, שצטט מסמך שהודלף, דיווח באחרונה כי גוגל מתכננת לערער על החקיקה החדשה, שעלולה לפגוע קשות בעסקי הפרסום הדיגיטלי שלה. עבור גורמים רבים בבריסל, משם פועלת הנציבות האירופית, המסמך המסוים אישר את מה שחשדו בו זה מכבר: גוגל וענקיות טכנולוגיה אמריקניות אחרות עוסקות בקמפיין לובי רחב כדי לעצור את הרגולציה החזקה יותר נגדן.
תגובות
(0)