2.1 מיליארד דולר נעלמו – מייסד ומנכ"ל חברת הפינטק וויירקארד פורש
מרקוס בראון הודיעה על התפטרותו מהחברה הגרמנית לאחר שהחלק הארי מהכנסות החברה בשנת 2019 פשוט נבלע בחור שחור ו"לא נמצא" ● שווי החברה צנח בסוף השבוע מ-28.6 מיליארד דולר בספטמבר 2018 ל-2.6 מיליארד דולר
מרקוס בראון, מנכ"ל ומייסד חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד, הודיע בסוף השבוע (ו') כי הוא מתפטר מתפקידו, אחרי שדו"ח של ארנסט אנד יאנג גילה "חור שחור" של 2.1 מיליארד דולר במאזן החברה לשנת 2019.
בראון הקים את Wirecard ב-1999, וב-2017 החברה כבר פעלה בכל היבשות עם למעלה מ-5,800 עובדים ב-26 מוקדים, כך על פי אתרה. הענקית הגרמנית הבינלאומית פועלת כחברת פינטק ותשלומים, המפעילה מערך שירותים פיננסיים, כרטיסי אשראי ושירותי בורסה לקריפטו, המכונים Crypto.com ו-TenX cryptocurrency. עדיין לא ברור אילו חלקים של עסקיה קשורים לכספים החסרים.
בסוף השבוע וויירקארד בישרה על התפטרותו של בראון והציגה אותה ככזו שבוצעה "בהסכמה הדדית" עם הדירקטוריון. ג'יימס פרייס, שהצטרף רק עתה לדירקטוריון ווירקארד, ימלא את תפקיד המנכ"ל לתקופת ביניים. "האמון של שוק ההון בחברה שניהלתי במשך 18 שנה התערער עמוקות", כתב בראון בהצהרה ששיתפה החברה. "עם החלטתי אני מכבד את העובדה שהאחריות לכל העסקאות של העסק מוטלת על המנכ"ל", ציין בראון עם פרישתו. בסרטון שפרסם בטרם התפטרותו אמר בראון כי "לא ניתן לשלול" שוויירקארד עצמה הייתה קורבן להונאה.
עם זאת, לקיחת האחריות למצב מטעם בראון והחשדות הללו עדיין לא מסבירים בדיוק מה אירע – הפרשה נחשפה אחרי שתאגיד ראיית החשבון ארנסט אנד יאנג, המנהל את ענייניה הפיננסיים של וויירדארד מזה עשור, בישר לה שנאמן לאחד מחשבונות הבנק שלה דיווח על "יתרה מזויפת", שעלולה להטעות את המבקר באשר למאזנה הלגיטימי. חטיבת מינכן של ארנסט אנד יאנג לא מצאה את הסכום ה"פעוט" – 1.9 מיליארד יורו (שהם יותר משני מיליארד דולר), סכום המהווה כרבע מהמאזן המאוחד של החברה לשנה החולפת. בהתבסס על הראיות שנחשפו עד כה, ארנסט אנד יאנג חשדו כי הנאמן התכוון להונות את המבקר וליצור תפישה שגויה של קיומן של יתרות מזומנים כאלה או החזקת חשבונות לטובת חברות קבוצת וויירקארד.
שרשרת החשיפות החלה בכלל בתחקיר שערך הפייננשל טיימס בעבר, ובו נטען כי שלוחת החברה בסינגפור ניפחה הכנסות בחוזים מזויפים ומיושנים, וכן שאנשי צוות בדבלין ובדובאי זייפו מכירות ורווחים כדי להטעות את רואי החשבון. החברה הגיבה בכך שהכחישה את ההאשמות ותבעה את העיתון, בתוך שהיא גורסת שלטיימס היו אינטרסים לפרסומים. חקירה משפטית חיצונית שביצעה חברת עורכי הדין RPC, הוכיחה שהפייננשל טיימס דווקא לא עיוות מידע בפרסומיו.
וויירקארד נאלצה לדחות את שחרור הדו"ח השנתי שלה לשנה הקודמת, ולא בפעם הראשונה השנה. בהיעדר פתרון, החברה הגרמנית לוותה את הסכום החסר, אך הדברים עלולים לגרום לה להפוך לחדלת פרעון עד לסוף השבוע הבא.
עד כה הגילויים גרמו למניות החברה – שהרוויחה הכנסות של יותר מ-2.3 מיליארד דולר ב-2018 – לצלול בעד 52% ביום ו' בבורסה הגרמנית DAX, לפי נתוני בלומברג. על פי הדיווחים השונים, הערכת השווי של החברה צנחה מ-28.6 מיליארד דולר, שנקבעו לה בספטמבר 2018, ל-2.6 מיליארד דולר בסוף השבוע האחרון.
אנא הקפידו גם על העברית- לא רק על התכנים! אין לוֹמַר ״החלק הארי״, אלא ״חלק-הארי״. זוֹ צורת-סמיכוּת.