אמנסטי ליועמ"ש: "הפיקוח על המעקבים לא סביר, הליך קבלת ההחלטות – מדאיג"
לאחר קבלת הבהרות מלשכת היועץ המשפטי לממשלה, הודיעה תנועת אמנסטי ישראל, כי היא מודאגת מאוד מאופן קבלת ההחלטה על ידי עקיפת הרשות המחוקקת בנוגע לביצוע המעקבים הדיגיטליים אחר אזרחי ישראל במסגרת משבר מגיפת הקורונה ● "ראוי שמצב זה יאפשר גם הקמת אינסטנציה מפקחת חיצונית לממשלה בהקדם ובמנותק מסוגיית הקמת ועדות הכנסת"
תנועת אמנסטי אינטרנשיונל ישראל פנתה ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, בבקשה דחופה להקים מנגנון עצמאי, חוץ ממשלתי, לפיקוח על ביצוע המעקבים הדיגיטליים אחר אזרחי ישראל במסגרת משבר מגיפת הקורונה.
במכתב שעליו חתומה מולי מלקאר, מנכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, היא אף מציעה ליועץ, שטען כי הדבר תלוי בהתכנסות ועדות הכנסת, כיצד לעשות זאת מבלי שהדבר יהיה תלוי במצב פעילות הוועדות הללו, למשל, מתוקף החלטת ממשלה 3190 על הקמת "שולחנות עגולים" במשרדי הממשלה לשם הרחבת השיח בין מגזרים שונים.
הפנייה נשלחה ללשכת היועץ המשפטי לאחר התכתבות שפתחה בה אמנסטי בשבוע שעבר, עם קבלת החלטת הממשלה על המעקבים, בבקשה להבהרות מלשכתו של מנדלבליט – הבהרות שאכן נשלחו במהרה. עוד מתחילת ההתכתבות, הבהיר אמנסטי ישראל, כי בשלב זה היא אינה נוקטת עמדה ביחס לצורך בהפעלת אמצעי מעקב לשם מאבק במגיפה ושמירה על בריאות הציבור.
עם זאת, גם לאחר קבלת ההבהרות מלשכת מנדלבליט, מציינת התנועה, כי היא מודאגת מאוד מאופן קבלת ההחלטה על ידי עקיפת הרשות המחוקקת, ובפרט מהיעדר הליכי פיקוח אפקטיביים על השימוש בכלי זה החיצוניים לממשלה וזרועותיה השונות.
"חוט השני העובר לאורך תשובתך הוא, שהפיקוח ההדוק שאמור להרגיע את חששותינו יתקיים – ככל שהכנסת טרם קבעה ועדות – מצד הייעוץ המשפטי לממשלה", כתבה מלקאר ליועץ מנדלבליט. "למצער, זהו הפיקוח היחיד הקיים מיום ה-18.03.2020 שבו החלו המעקבים ועד כה. הווה אומר, שגוף הכפוף במידת מה לממשלה, שיזמה את המהלך ודחפה לאישורו המהיר, הוא גם זה המפקח עליו – מטבע הדברים זה לא יכול להיחשב לפיקוח סביר", הוסיפה. מלקאר הדגישה, כי "אם אנו במצב חירום כה בהול שדורש להפעיל אופרציה שכזו בהחלטה חפוזה – ראוי שמצב זה יאפשר גם הקמת אינסטנציה מפקחת חיצונית לממשלה בהקדם ובמנותק מסוגיית הקמת ועדות הכנסת. ככל שהמעקבים הם עניין דחוף, כך גם הפיקוח האזרחי עליהם".
עוד הוסיפה מלקאר במכתבה ליועץ מנדלבליט, כי "בשל הרקורד ארוך השנים של ממשלות ישראל בכל הנוגע לזכות לפרטיות ולזכויות האדם בכלל, ישנו בסיס ממשי לחשש כי מצב החירום שנוצר מהמגיפה עלול להיות מנוצל לרעה … באופן החורג מהתכלית של שמירה על בריאות הציבור".
תגובות
(0)