מדוע דווקא עכשיו חובה לעבור לבחירות ממוחשבות?

מערכת הבחירות החולפת, ושלל היבטיה המאוד לא מוצלחים, מבהירים עוד יותר מתמיד - הגיע הזמן להצבעה ממוחשבת בשיטות עדכניות, הניתנת ליישום כבר בבחירות הבאות והקרובות מאוד ● החששות מסייבר וזיופים, שלהם יש כבר מענה מוכח וחכם, פחות נוראיים כנראה מהחשש לפגיעה אנושה נוספת בדמוקרטיה

בחירות ממוחשבות. אילוסטרציה: BigStock

העלות הכספית הגבוהה של הבחירות, שלדעת רבים היא מיותרת, כוללת גם את העלות של קיום מערכת הבחירות, תהליכי ההצבעה, שיטת ההצבעה, ספירת הקולות והתוצאות הסופיות. הפארסה המבישה שאירועה בסבב הראשון של מערכת הבחירות עקב רצף של תהליכים כושלים, מצלמות, והספירה החוזרת הדרמטית, מעלה שוב לדיון את נושא המיחשוב המלא של תהליך הבחירות, כולל הצבעה באמצעות ממשקים דיגיטליים מאובטחים.

ה-"לאו" האוטומטי של גורמי שלטון ומקבלי ההחלטות מתחיל להיות שחוק, לא אמין, בין היתר משום שהוא נשען על התשובות שתמיד עובדות: פחד מסייבר ופריצה של האקרים. כל תהליך אוטומטי מבוסס מיחשוב חשוף לפריצות, גניבות, ופעולות של עבריינים. כאשר מדובר בבחירות החשש הוא לזיופים. אבל כל ילד יגיד לך שהסיכון בזיופים ובהטיית תוצאות הבחירות חמור לא פחות גם בהצבעה הידנית הקיימת היום, ויש לכך הוכחות בכל מערכת בחירות. הפתרונות קיימים לא מהיום. בעיניים של התעשיה המקומית מדובר באתגר אבטחה לא מהמסובכים שקיימים, אבל ללא ספק קריטי ורגיש. אומת הסטארט-אפים יודעת להתמודד עם מצבים דומים, ואף רגישים יותר.

זאב שטח, מנכ"ל ובעלי קומסיין. צילום: ניב קנטור

זאב שטח, מנכ"ל ובעלי קומסיין. צילום: ניב קנטור

"לוותר על עידן הפתקים ולעבור לעידן הבחירה הבינארית"

אחד האנשים הוותיקים בתעשיה שמדבר על כך כבר שנים, ומוכיח כי ישנם פתרונות הוא זאב שטח, מנכ"ל חברת קומסיין. החברה שלו משמשת כבר שנים גורם מאשר מטעם משרד המשפטים, ובמשך שנותיו הרבות בתעשיה שילב חתימות אלקטרוניות וזיהוי אלקטרוני במערכי מיחשוב רבים בתשתית חיינו היומיומיים. גם הוא סבור שדווקא עכשיו, לאור העובדה שנגררנו לעוד מערכת בחירות, זה הזמן לעבור לבחירות ממוחשבות. "המבוכה והחשדנות שמא זויפו תוצאות הבחירות והתוצאות לא היו מדויקות יכלו להיחסך מאיתנו, מהמועמדים, מהמפלגות ומהדמוקרטיה", אומר שטח. "בעידן הדיגיטלי ניתן, לכל הפחות, לזהות את 1,200 סופרי הקולות ונציגי המפלגות באמצעות כרטיס דיגיטלי חכם ובאמצעות סורקים ממוחשבים. לשלוח ולקבל את תוצאות הספירה שלהם עם חתימה אלקטרונית והצפנה דו-כיוונית בין הקלפי לוועדת הבחירות המרכזית",  מוסיף שטח.

לדבריו, "הטכנולוגיה והחדשנות יאפשרו לוועדת הבחירות המרכזית להגיד שלום ולא להתראות לנעיצת פתקי ההצבעה על מסמרים ולספירה תלוית אדם, כבר בבחירות הקרובות".

"מדינת ישראל, מלכת החדשנות", מוסיף שטח, "יכולה הייתה לוותר על עידן הפתקים ולעבור לעידן הבחירה הבינארית. התרענו על כך כבר לקראת הבחירות באפריל והבהרנו לכל החוששים שקיימות טכניקות פשוטות יחסית, כדי לבטל את החששות מזיופים ומהתערבות סייבר חיצונית".

אמיר זלצר, סמנכ"ל איניגו

פריימריז ממוחשבים שצלחו במרצ ובעבודה

שטח אינו היחיד שקריאותיו נפלו על אוזניים אטומות. במערכת הבחירות הקודמת היו שתי מפלגות שניהלו מערכת בחירות פנימיות (פריימריז) במפלגת העבודה ומפלגת מרצ – הן עשו זאת באמצעות פתרון שפותח בבית התוכנה הישראלי איניגו.

אמיר זלצר, סמנכ"ל בית התוכנה, סיפר לאנשים ומחשבים כיצד עשרות אלפי חברי המפלגות האלו, פגשו מאחורי הפרגוד מחשב לוח (טאבלט) עם מסך ובו שמות המועמדים, והתקרה לא נפלה. וכל אחד יכול היה לבחור בין 8 ל-10 שמות, אותם הוא צריך היה לסמן. יותר פשוט מזה לא יכול להיות. אחוז הזיופים בשתי המפלגות האלו עמד על קרוב לאפס – ולא במקרה.

גם בכנסת נערכו לא פעם דיונים האם לעבור להצבעה ממוחשבת כמו במדינות רבות באירופה, ובפני חברי הכנסת הוצגו שיטות למניעת זיופים. אבל בפני חברי הכנסת הופיעו גם חוקרים מהאקדמיה והתעשיה, שעדיין חוששים ממעבר חד לשיטת הצבעה ממוחשבת ומציעים לעשות זאת בהדרגה. החשש שלהם שפריצה או תקלת מחשב בתהליך הבחירות יגרמו להטיית התוצאות שתפגע בדמוקרטיה.

דומה שגם אותם חוקרים יסכימו שלאור מה שעברנו בשנה האחרונה – מערכת בחירות שהיתה בצל פריצות ותקיפות סייבר, ללא קשר לתהליכי ההצבעה – האירועים שקרו אחרי הבחירות והסיבות שהביאו לסבב שני של בחירות, מסכנים הרבה יותר את הדמוקרטיה.

הצבעה ממוחשבת מלווה בתהליכי זרימה ואבטחה נכונים וקפדניים רק תמנע מפגיעה אנושה נוספת בדמוקרטיה, שנמצאת בשנה האחרונה בסכנה שלא ידענו כמותה. ויפה שעה אחת קודם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים