ניהול מוניטין בקהילות מבוזרות ברשת
ד"ר מילי פרי על הקשר בין טכנולוגיית הבלוקצ'יין, ניהול מוניטין ברשת ולהקת Onerepublic
ההצהרה המנוסחת כמשאלת לב תמימה בשירה של להקת Onerepublic "לא עוד נספור דולרים, אנחנו נמנה כוכבים.." הופכת לכלי ניהולי רב עוצמה בקהילות מבוזרות. שימושים ב"כוכבים", קופונים, מדבקות, נקודות וכיו"ב ידועים מימים קדומים ועד היום נותרו עדויות לכך בקהילות סגורות, דתיות או מסורתיות (כבוד המשפחה וכו').
ובעולם העסקי-המסחרי, וכן בפרקטיקה הפסיכולוגית-חינוכית-חברתית הם נועדו לתגמל התנהגות רצויה ולהקטין התנהגויות בלתי רצויות. כלכלת השיתוף והטכנולוגיות המבוזרות מחזירות את ה"כוכבים" לסביבה הארגונית ומאפשרות טוקניזציה של נכסים ועסקות כלכליות, כמו גם עידוד ותגמול עובדים בארגונים מבוזרים ובקהילות בניהול עצמי בעולם העסקי והחברתי כאחד.
סוגים שונים של קונסנזוס
הבלוקצ'יין כמערכת המתנהלת בקהילות מבוזרות עושה זאת באמצעות סוגים שונים של קונסנזוס. Proof of Work מבוסס על כך שבעלי יכולת החישוב הגבוהה ביותר מושלים ברשת; Proof of Stake מאפשר קונסנזוס של בעלי המאה, ואילו ב-Proof of Reputation שולטים מי שהרוויחו מוניטין טוב יותר וקהל תומכים לאורך זמן, כלומר אלה שמוערכים ביותר.
מערכות לניהול מוניטין הן מערכות המאפשרות למשתמשים לדרג זה את זה בקהילות מקוונות וכך לבנות אמון באמצעות יצירת מוניטין. שימושים מוכרים של מערכות אלו מצויים באתרי מסחר מקוון (airbnb, אִיביי, אמזון) ומהווים מערכות תומכות החלטה למשתמשים באתרים אלה. מטרת מערכות אלה בעולם הווירטואלי ובחוויה המתווכת באמצעותו היא לסייע בבניית אמון לאורך זמן.
רשתות המוניטין מבוססות על מנגנון עתיק לבניית אמון. חוזקן של מערכות אלו היא ביכולתן לבסס שיתוף פעולה ללא הצורך של ניהול או בקרה מגבוה (Top-Down) כפי שמנוהלת הפעילות הכלכלית היום כהסכמים משפטיים מכח חוק וריבונות של המדינה. יש לציין שהמונח מוניטין נגזר מהמילה הלטינית מונטה, דהיינו מטבע , וכשהמטבע אמין בציבור ו"עובר לסוחר", אזי יש לו מוניטין…. כמו הפועל to monetize המובא בהמשך מעניין שדווקא מנגנונים אלו הופכים להיות כלי מודרני בניהול קהילות מבוזרות ברשת (Resnick et al. 2000, Dellarocas 2003). אתרים רבים מנוהלים באמצעות הצבעת שביעות רצון, המלצות על השירות או על המוצר (למשל, סימן הלייק, מחיאת הכפיים, כוכבים ונקודות), כך שהמוניטין נצבר לא על ידי בחינת סטטוס, הכנסה או מעמד, אלא בסך כל ההמלצות, דהיינו על ידי בכוח הקולקטיבי של חכמת ההמונים והמריטוקרטיה.
ממשל מבוזר הוא גורם בעל חשיבות עליונה בארגונים אוטונומיים-מבוזרים (DAO). האתגר החשוב העומד בפני תהליכי קונסנזוס מבוזרים, שאינם מנוהלים על ידי המבנה הארגוני ההיררכי כפי שהוא מוכר היום, הוא לאפשר ניווט יעיל בקשב הקולקטיבי של חברי הארגון או חברי הקהילה הווירטואלית. יש לאפשר לחברים בקהילה לראות את התמונה הרחבה של קבלת ההחלטות, לבחור את ההחלטה שחשוב להתמקד בה, לבחון אותה ולהביע בהצבעה את דעתם בעד או נגד. תפקידו של תהליך זה לפתור את המתח המובנה הקיים בין התוצרים הרבים והפעילות הרבה הדורשת את הקשב של חברי הקהילה לבין היעילות הנדרשת – שלעיתים אינה קיימת – לצורך קבלת החלטות מושכלות וחשובות בקונסנזוס בקהילה, שחברים בה אלפי (או מאות אלפי) חברים. הפתרון הוא "למטבע" (to monetize) את הקשב, כלומר להפוך אותו לערך, נכס, ולאפשר להשתמש בו כמטבע עובר לסוחר.
קשב אנושי ואינטלקט הכרוך בו הוא משאב נדיר הנמצא במחסור מתמיד, ולפיכך צריך להיות מיוצג על ידי משאב נדיר, כלומר משאב הקשב צריך להיות מיוצג כמטבע בעל ערך. השגת קשב אינטליגנטי ברשת או בקהילה צריך להיות מתוגמל בטוקן בעל ערך לחבר הקהילה (בדומה, אך לא זהה, לפעילות הבלוקצ'יין עצמו). בעת שהקשב מקבל ערך באמצעות מטבע, אפשר לבזרו, ובו בזמן להרחיב את תהליך קבלת ההחלטות, להגן עליו ולחזק את עמידות הרשת עצמה.
הקשב חשוב לתהליך ההצבעה על "מימון ההצעות", שהוא תהליך קבלת ההחלטות המרכזי בקהילה המבוזרת בניהול עצמי. פרוטוקול ניהול המוניטין יוצרים מערכת מריטוקרטית שמשמעותה שלטון בעלי הסגולה והכישרון, והיא מציעה שוויון הזדמנויות מוחלט על סמך יכולות ולא על סמך הגדרת תפקידים, קשרים או כסף. קשה מאוד למדוד מצוינות ומעלות אישיות המשקללות את המורכבות האנושית או מתיימרות לצפות התנהגות או ביצועים עתידיים. מערכות ניהול המוניטין בארגונים מבוזרים הן השלד הניהולי והדנ"א המְבדלים פלטפורמה אחת מחברתה. הבלוקצ'יין הוא מערכת ממשל מבוזרת. היא מאפשרת לרשת מחשבים להסכים, לאורך זמן, בנושאים מסוימים. הבלוקצ'יין משיגה קונסנזוס בנוגע לעסקות והעברות כספים, כלומר היא מהווה מנגנון אובייקטיבי של קונסנזוס. גם קהילת בני אדם יכולה לפעול תחת חוקים של מכניזם כזה בנוגע לתרומתו של חבר הקהילה בפרויקט נתון. בהיותו מערכת של משילות, הבלוקצ'יין מתמודד עם אתגרים של קבלת החלטות קולקטיבית.
הכותבת היא ד"ר מילי פרי, יו"ר BUG Blockchain University Global, דירקטורית לאסטרטגיה וממשל במכון חוגג למחקר ביישומי בלוקצ'יין, הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב.
תגובות
(0)