פייסבוק שילמה לבני נוער כדי לקצור מידע מה-iPhone שלהם
עוד סקנדל סביב ענקית הרשתות החברתיות - הפעם, כך לפי דיווחים, היא עקפה ככל הנראה את הנחיות איסוף המידע של אפל, ושילמה לבני 13 ואילך עד 20 דולר לחודש, לכאורה במסגרת מחקר, בכדי שיתקינו יישום VPN קוצר מידע על מכשיריהם ● כעת החברה מסיימת את "תכנית המחקר" השנויה במחלוקת
פייסבוק, כך נדמה, מפעילה את "שיטת מצליח". כעת היא עוצרת את מה שהגדירה כ"תכנית מחקר שוק" שהריצה על מערכת ההפעלה של אפל, וזאת לאחר שדיווח ב-TechCrunch חשף שהיא ככל הנראה עברה על נהלי איסוף המידע של הענקית מקופרטינו.
על פי הדיווח מאמש (ג'), פייסבוק נהגה לשלם למשתמשים עד 20 דולר לחודש בכדי להתקין אפליקציה שכונתה Facebook Research ושסיפקה לחברה את היכולת לפקח על הטלפון שלהם ועל פעילות האינטרנט שלהם.
מקורות בפייסבוק אמרו שהחברה תסיים את התוכנית השנויה במחלוקת "מיד", בכדי להימנע מפעולה אפשרית מצד אפל. אבל גם לנוכח הפסקת התכנית, החברה עדיין עומדת על כך שמדובר בכלי שוק לגיטימי לחלוטין לצורכי מחקר.
סיפור דומה בשת"פ עם אונובו הישראלית
האפליקציה, שהחלה את דרכה בשנת 2016, הייתה דומה לאפליקציית ה-VPN שפיתחה אונובו הישראלית בעבור פייסבוק – שהיא כיום הבעלים שלה – ושאפל הסירה מה-App Store בחודש יוני האחרון, לאחר שקבעה כי היא הפרה את מדיניותה.
כמו שזה נראה, פייסבוק – שהייתה בלאו הכי שקועה עד צוואר ומעורבת בשלל שערוריות בשנה האחרונה – הצליחה לעקוף את הכללים של אפל, ולגרום לאנשים להמשיך להתקין את יישום ה-VPN שלה – היא שילמה להם.
הדיווח של TechCrunch גילה כי פייסבוק משלמת בסתר לצעירים, גם לבני נוער קטינים, בכדי לדחוף אותם להתקנת יישום ה"מחקר" שלה, שיכול לאסוף נתונים עליהם. פייסבוק נהגה לשלם למשתמשים בגילאי 13 ועד 35 עד 20 דולר פר-חודש על מנת שייקחו חלק בתכנית.
לפי הטענה, פייסבוק עשתה שימוש בתעודת ה-Enterprise Developer שלה בכדי שהאפליקציה תוכל להגיע לטלפונים של משתמשים. אישור זה אמור לשמש רק להפצת יישומים ארגוניים באופן פנימי לעובדים, אך פייסבוק השתמש בו כדי להימנע מכך שאפליקציית ה-Facebook Research שלה תיבדק על ידי אפל כחלק מתהליך הגשת האפליקציה לפי שזו מגיעה לחנות. ענקית הרשתות החברתיות השתמשה בשירותי בדיקות בטא, ביניהם Applause, BetaBound ו-uTest, בכדי לגרום לאנשים להירשם ליישום ה-Facebook Research שלה, במטרה להמשיך ללמוד על המשתמשים מנתוניהם.
הדברים חמורים ככל הנראה שבעתיים לנוכח הנחישות של אפל להסיר את יישום ה-Onavo VPN מה-App Store בטענה שהפר את מדיניות איסוף הנתונים שלה.
עוד נמסר כי ה"מחקר" כונה גם "פרויקט אטלס" (Project Atlas) בניסיון להסתיר את מעורבותה של פייסבוק בו. מתעקשת: "היישום "לא 'ריגל' אחרי האנשים"
פייסבוק אישרה את דבר קיומה של תכנית המחקר שלה ל-TechCrunch וטענה כי היא למעשה תואמת את ה-Enterprise Certificate של אפל.
בהצהרה רשמית מטעמה נכתב כי "בדומה לחברות רבות, אנו מזמינים אנשים להשתתף במחקר שעוזר לנו לזהות דברים שאנחנו יכולים לעשות טוב יותר. מאחר שמחקר זה נועד לסייע לפייסבוק להבין כיצד אנשים משתמשים במכשירים הניידים שלהם, סיפקנו מידע נרחב אודות סוג הנתונים אנו אוספים ואיך האנשים יכולים להשתתף. אנחנו לא חולקים את המידע הזה עם אחרים, ואנשים יכולים להפסיק להשתתף בכל עת".
היישום "לא 'ריגל' אחרי האנשים שנרשמו להשתתף. הם עברו תהליך ברור לפני ההצטרפות שביקש את רשותם וקיבלו תשלום כדי להשתתף", המשיך וציין הדובר.
לפי CNBC, למרות שמקורות בפנים פייסבוק אישרו שהתכנית ממוקדת במשתמשים בין הגילאים 13 ל-35, דובר החברה טען כי "פחות מ-5 אחוזים מהאנשים שנבחרו להשתתף בתכנית מחקר השוק הזו היו בני נוער. לכולם טופסי הסכמה חתומים".
אפל לא סיפקה תגובה אחרי הפרסומים.
תגובות
(0)