השביתה: לא רק הגנה על נשים, אלא גם העצמתן
חברות רבות בענף ההיי-טק התגייסו לשביתת הנשים, שמתקיימת היום (ג') ● זה צעד מבורך, אבל הוא צריך להיות חלק משוויון שעל החברות לנקוט בו במשך כל השנה ● הן יכולות ללמוד מכמה חברות היי-טק אחרות, שכבר עושות את זה
שביתת הנשים שמתקיימת היום (ג') במטרה להעלות את המודעות ולטפל באלימות נגד נשים זכתה לגיבוי מצד מאות ארגונים במשק, ביניהם מההיי-טק. ההתגייסות של חברות רבות בענף למען השביתה – מבורכת.
חלק מאותם ארגונים חרטו על דגלם לאייש, בתפקידים בכירים ובכלל, נשים, כולל לעתים אפליה מתקנת. גם הם מבינים שככל שיהיו יותר ארגונים ומגזרים במשק שיעצימו את הנשים וינקטו בשוויון, תהיה לכך השפעה גם על מעמדן בתוך המשפחה, וזה אולי אף יסייע בעקיפין להפחתת האלימות נגדן. שהרי הסטטיסטיקות מוכיחות שהאלימות אינה נחלתן של שכבות מסוימות באוכלוסיה ונמצאת גם בשכבות היותר גבוהות – אלה שמגזר ההיי-טק מזוהה אתן.
ככל שנשים יעזו ויאתגרו את עצמן לתפקידים שונים, וככל שהמעסיקים יהיו מודעים לעובדה שנשים יכולות לבצע כל תפקיד ויש לתת להן שוויון מלא, היחס אליהן יהיה יותר מכובד. זה כמובן לא יכול למנוע לחלוטין את מעשי האלימות, שהמלחמה נגדם רחבה הרבה יותר וכוללת קודם כל טיפול בגבר האלים, אבל זה בהחלט יכול לסייע. גם כאן, ענף ההיי-טק יכול, וצריך, להיות הקטר שיוביל את המשק.
נעשים מאמצים לקדם נשים – אבל לא מספיק
כאמור, בחלק מהחברות זה גם קורה כך, למשל, אינטל פרסמה אתמול, בעיתוי לא מקרי, שמאז תחילת השנה היא גייסה לשורותיה בישראל 800 נשים, מרביתן לתפקידים טכנולוגיים. עוד הודיעה החברה שהנשים מהוות כרבע (24%) מכוח העבודה שלה ובמפעלי הדגל שלה בקריית גת, 40% מהגיוסים היו של נשים. זה אמנם עדיין לא המצב הרצוי, אבל זה לא מעט בענף, בפרט בהתחשב בעובדה שאינטל היא אחת המעסיקות הגדולות ביותר במשק.
אינטל אינה היחידה. בחברות היי-טק רבות מכהנות נשים בתפקידים בכירים, ומאיישות משרות שבעבר היו שמורות רק, או כמעט רק, לגברים – כולל מנכ"ליות. בחלק מהארגונים זה לא מקרי, אלא חלק ממדיניות ברורה שהנהלת החברה והבעלים מכתיבים, בין אם אלה חברות רב לאומיות, ולכן גם המדיניות היא רב לאומית, ובין אם אלה חברות ישראליות.
הדבר נכון גם לגבי המגזרים הציבורי והצבאי. צה"ל עשה בשנים האחרונות צעדים משמעותיים לשילוב רב יותר של נשים – החל מהשתלבות ביחידות קרביות וכלה ביותר ויותר נשים שמשרתות ביחידות הטכנולוגיות, לרבות בתפקידים בכירים. היום פרסמנו בבלעדיות שבאחרונה קודמו לדרגת סא"ל שלוש נשים המשרתות בתחום האבטחה והסייבר באגף התקשוב. המחשוב והסייבר מהווים חלק בלתי נפרד משדה הקרב העתידי. שילובן של נשים בתפקידים מבצעיים לחלוטין הוא דבר מתבקש, וטוב עושה צה"ל שהוא פועל לשם כך. יש מקום להגביר את השילוב הזה מעבר למה שיש כיום. אחת הקצינות שהועלתה בדרגה והתראיינה לכתבה אמרה שאם נמשיך להשקיע בעידוד נשים וביצירת סביבה מקדמת לנשים – כולם ירוויחו.
שילוב נשים? זה טוב גם לכיס של הארגונים
שילוב הנשים מיטיב לא רק איתן, אלא גם עם הגברים העובדים או משרתים לצדן, בכל הדרגים, וגם עם הארגונים עצמם. מחקר של מקינזי הראה שהנהלה שיש בה שילוב שווה של נשים וגברים, ושהן מרגישות בה שוות לכל דבר, מגיעה להישגים טובים יותר. יתר על כן, ארגונים שחוו זאת עושים מאמצים לשמר את שילוב הנשים.
מכל הנאמר לעיל אין להבין שהמצב משביע רצון. זה רחוק מלהיות כך. בענף ההיי-טק, עושה רושם, המצב יותר טוב, אבל הוא עדיין מהווה אחוז לא משמעותי מכלל המועסקים והמועסקות במשק. עדיין יש בחברה הישראלית אי שוויון תעסוקתי בין גברים לנשים. זה מתחבר למיתוסים שיש על נשים, שמזמן היו צריכים להיעלם. המיתוסים האלה הם חלק מהאווירה שגורמת לגברים להתעלל בנשים וגם לרצוח אותן, לא עלינו.
השביתה שנערכת היום צריכה להביא לשינוי השיח, להגברת המודעות ולמעשים מצד הממשלה ושאר הגורמים הנוגעים בדבר. הפתרונות מצויים בידי גורמי הממשל, האכיפה וגם מערכת החינוך. בכל בית ספר, בכל כיתה, צריכים להיות שיעורים וצריך להתבצע שיח על שוויון מגדרי, גיוון בתעסוקה ומניעת אלימות בתוך המשפחה. לא מספיק לארגן שביתה בת יום אחד, תהיה רחבה ומקיפה ככל שתהיה. צריך לדבר על זה כל השנה, ובעיקר לעשות, כאשר העשייה צריכה להיות קודם כל אצל נבחרי הציבור – השרים והח"כים, שיכולים להרים את אצבעותיהם בממשלה ובכנסת, וכך להעביר חוקים, תקציבים וכל דבר אחר שיסייע במיגור האלימות הנוראה נגד נשים.
תגובות
(0)