תקציב המחשוב של 2019 בסכנה; איך אפשר להתמודד?
10 עצות ממנמ"ר לשעבר לאנשי המחשוב, שמתמודדים בימים אלה עם דרישות ההנהלה לקיצוצים, או: כיצד מעז מוציאים מתוק בדמות עוד השקעות
ארגונים רבים נמצאים בימים אלה בבחינה מעמיקה של מצבם הכספי, לקראת ההחלטות על תקציב 2019 הממשמשת ובאה. עבודות המחלקות והחטיבות השונות בארגונים נבדקת בקפידה על ידי ההנהלה, וכך גם מידת הצורך במה שהן עושות. חטיבת המחשוב לא יוצאת מן הכלל. נהפוך הוא, במקרים רבים היא הראשונה להיבחן, שכן היא צומת שמרכזת אלמנטים רבים בארגון.
מעל מחלקות המחשוב בארגונים מהדהדים בימים אלה סטגנציה וחוסר הזדמנות לשאוב כספים. רבים כבר הבינו זאת אבל יש גם כאלה שלא, ועליהם להתעורר. זה לא שהמנמ"רים לא ממשיכים להתאמץ, זה לא שמנהלי מחלקות הפיתוח ומנהלי התשתיות שוקטים על השמרים בתוך הארגונים. זה לא שם. הבעיה המרכזית היא שאין בימים אלה בשורה טכנולוגית פורצת דרך, שהמנמ"ר יכול לרוץ אתה אל המנכ"ל ולקבל תקציבים נוספים, כפי שעשה בעבר. השנה, מדובר בעיקר בהמשכיות של מגמות ומהפכות שהתחילו בשנים קודמות, ושהנהלות הארגונים נתנו את הדעת עליהן, או לפחות היו אמורות לעשות זאת, כבר אז.
פעם זה היה עולם ה-BCP-DRP. כולם נכנסו לזה מחשש שעוד מעט תפרוץ מלחמה. הדבר הביא להקמת אתרים רבים על ידי חברות מסחריות ויצר באזזז ענק בשוק, שיח עם המנכ"לים ותקציבי עתק שזרמו לעולם המחשוב.
בפעם אחרת זה היה עולם ה-Big Data. בארגונים דיברו אז על ערך המידע הארגוני ושילובו באמצעים מתוחכמים עם מידעים חיצוניים, הקימו מחלקות ענק לניתוחי מידע והזרימו כספים רבים למערכי המחשוב בחברות.
בפעם נוספת זה היה הענן. מנמ"ר בכיר בישר לעולם שבאמצעות פתרונות ענן הוא עומד לחסוך כמחצית מתקציב המחשוב הארגוני, מה שהביא לכעס רב של מנכ"לים על מנמ"רים שלא סיפרו להם את זה. בסופו של דבר, זה הביא אתו תקציבי השקעות לא מבוטלים.
בעוד פעם זה קרה, וקורה, עם מונח הבאזזז טרנספורמציה דיגיטלית. ארגונים רבים עוברים בימים אלה טרנספורמציה דיגיטלית, מתכוננים אליה או לפחות מדברים על הנושא. כולם רצו להיות שם ולהרוויח מכך. גם זה הביא, ומביא, לעוד ועוד תקציבי השקעה.
בכל הזמן הזה היה ונמצא האיום המשמעותי של הסייבר. אנשי המחשוב בארגונים רבים חוששים שיתפסו דווקא את הארגון שלהם לא מוכן במיוחד אחרי הארוע הטראומטי באחת מהחברות הגדולות במשק הביא מנכלים רבים להשקיע בסייבר הארגוני והביא תקציבים לא מבוטלים למנמרי"ם.
כבר כמה שנים נמצא אתנו עולם האינטרנט של הדברים, שמנמ"רים רבים התלהבו ממנו ורבים עוד יותר רצו בעקבותיו למנכ"ל כדי לבקש כסף – ויצאו מחדרו עם הסכמה להשקעות ניכרות.
הזמן רץ, חופשות הקיץ והחגים כבר מאחורינו, המנמ"רים מתחילים לבנות תקציב מחשוב עדכני לארגון, שהם רוצים שיהיה כמה שיותר קורץ, אבל אין להם בשורה חדשה להביא לארגון. וכשאין בשורה – אין תקציבים חדשים, או שיש, אבל הרבה פחות מאשר בשנים שבהן המנמ"רים מוכיחים למנכ"לים שיש טכנולוגיות חדשות ופורצות דרך שיכולות לסייע לארגון.
מה לעשות? לעשות!
המצב נראה לא כל כך טוב. אלא שיש מה לעשות. ישבתי ערב שלם וחשבתי על רעיונות למנמ"ר המתוסכל כיצד להביא כסף לתקציב המחשוב. להלן 10 עצות לשימושכם:
– נצלו את הזמן לחשיבה אסטרטגית מהירה היכן ניתן להשפיע על הארגון מהותית בשנה הקרובה. במידה שמצאתם נושא כזה, צרו ממנו רעיון מסודר ומסדר, עם ניצוץ עסקי.
– חפשו נושא שמעניין את הדירקטוריון ויביא למנכ"ל תהילה מולו כאשר יעלה בתכנית העבודה.
– חפשו באזזז שילהיב את המנכ"ל, כמו בינה מלאכותית חדשנית, רובוטיקה או פרסים בינלאומיים על הצלחה בענף שבו אתם נמצאים.
– בדקו מול הקולגות שלכם בארגון מהם הפרויקטים הכי חשובים להם. כך תגייסו אותם לצדכם בדיוני ההנהלה על התקציב.
– נסו להוציא הזמנות עוד השנה היכן שתוכלו, על מנת להקטין את התקציב שיידרש לכם לשנה הבאה.
– השתדלו להכניס חלק מהתקציבים של השנה הבאה תחת תקציבי המשתמשים באופן חכם, ובדרך זו להגדיל את התקציב שלכם בזהירות.
– נסו להכניס פרויקט גדול ועתיר כסף כשורה נפרדת בתקציב – למשל כ-"דרישת הדירקטוריון", אם זה פרויקט פיננסי שרואי החשבון "דחפו" דרכו, "דרישת הרגולטור" – אם זה פרויקט גדול שאוכל לכם מהתקציב, ועוד. תסבירו להנהלה שמדובר בהוצאה חד פעמית.
– בקשו מאנשיכם להוריד מוצרים שהם לא משתמשים בהם או לאחד מוצרים. הפתרונות הנוכחיים מתקדמים ובחלקם מכסים מוצרים קודמים שכבר יש לכם. בדקו זאת.
– תגידו לאנשיכם שאתם מקצצים בשנה הקרובה 5% מכל מחלקה. באופן מפתיע, או "מפתיע", תראו שהם מוצאים מקורות חסכון חלופיים. כך גם תחסכו וגם תישארו עם האנשים.
– והכי חשוב – חברו את אנשיכם למהות, לאחריות, לתקציב, למצב החברה ולהבנה שהם חלק מחטיבת המחשוב ולא סטטיסטים בתהליך. חיבור כזה יביא עמו התייעלות וחסכון רבים, ויגלה מקורות תקציב שעד אז היו חבויים ונסתרים מהעין.
אם כל זה לא הועיל לכם, אתם בבעיה אמיתית.
הכותב היה בעברו סמנכ"ל הטכנולוגיות של ישראכרט, וכיום משמש כמנכ"ל חברת הייעוץ BSD-IT וכיו"ר פורום המנמ"רים והמנכ"לים C3 מבית אנשים ומחשבים.
תגובות
(0)