גאים להנפיק: גריינדר תהפוך לחברה ציבורית
בעלת השליטה הסינית הודיעה על הפיכת אפליקציית ההיכרויות ללהט"בים לציבורית כדי לחזק אותה ולהגביר את כושר התחרותיות שלה ● המהלך מעורר דאגה באשר לפרטיות המשתמשים
גריינדר, אפליקציית ההיכרויות הפופולרית ביותר בעולם לגברים להט"בים, עומדת להפוך לציבורית ולצאת להנפקה – כך הודיעה החברה לפני ימים אחדים לבורסה בשנז'ן, סין, שם היא נסחרת. זאת, לאחר שלוש שנים של רווחיות. בהודעת מועצת המנהלים של החברה נכתב כי הפיכתה לציבורית תחזק אותה, תגביר את כושר התחרותיות שלה ותאפשר לה להתפתח עוד.
יצוין כי גריינדר הושקה לפני כתשע שנים על ידי ג'ואל שימחאי, ישראלי לשעבר. האפליקציה נמצאת בבעלות של חברת המשחקים אונליין הסינית Beijing Kunlun Tech, ממוקמת במערב הוליווד שבלוס אנג'לס וזמינה להורדה ב-192 מדינות, כולל ישראל. החברה הסינית רכשה את השליטה עליה (61.5% מהמניות) בינואר 2016 תמורת 93 מיליון דולר ואת היתר היא קנתה בינואר 2017 תמורת 152 מיליון. שימחאי עזב את החברה מיד לאחר מכן.
בהודעה לבורסה מסרה Beijing Kunlun Tech כי גריינדר מציגה רווחיות באופן עקבי כבר שלוש שנים ואחראית ל-4% מהרווחים שלה. ההכנסות של אפליקציית ההיכרויות הן מפרסום וממנויי פרימיום, שעלותם נעה בין 22 ל-57 שקלים לחודש (תלוי בתקופת ההתחייבות). מדובר באפליקציה ותיקה, שמשמשת למגוון היכרויות – בעיקר לסטוצים, אם כי גם לזוגיות ולמטרות אחרות. היא הקדימה אפליקציות כלליות דומות – לסטרייטים ולגייז כאחד – כמו טינדר. המתחרה הבולטת שלה בשוק אפליקציות ההיכרויות לגייז בישראל היא אטרף (אפליקציה שהתחילה מהווב ועדיין פועלת שם, תחת השם המלא, אטרף דייטינג), שמופעלת על ידי סייברסרב.
גריינדר היא אחת החברות הבולטות בשוק הדייטינג אונליין באופן כללי, עם יותר מ-27 מיליון משתמשים. הקבוצה הבולטת בשוק זה היא Match.com, שכוללת 45 מותגים בתחום, ובראשם טינדר. השוק הזה צפוי לעבור בקרוב טלטלה, לאחר שיצא מתחם ההיכרויות של פייסבוק, שצפוי להיות חלק מהאפליקציה שלה.
חשש לפרטיות המשתמשים
הפיכתה של גריינדר לציבורית מעלה חשש לשיתוף המידע – ובמקרה הזה לא מעט מידע אינטימי – של המשתמשים שלה עם השלטונות בסין. הדבר מדאיג פעמיים: ראשית, משום שמאחר שבתנאי השימוש שלה מודיעה גריינדר כי היא עלולה לשתף את המידע עם החברה האם שלה – וזו, לפי החוק הסיני, מחויבת לשתף פעולה עם הממשל. בהתאם לכך, באפריל האחרון פורסם כי היא העבירה לשלטונות בבייג'ינג מידע בנוגע לסטטוס ה-HIV של אחד המשתמשים.
הסיבה השנייה לדאגה היא מפני שהומוסקסואליות אמנם מותרת בסין, אך לא מדובר במדינה ידידותית במיוחד ללהט"בים. במאי בשנה שעברה סגרו השלטונות הסיניים את אפליקציית ההיכרויות הלסבית Rela וחודשיים לאחר מכן נאסר על פרסום תוכן הומואי שנחשב "אבנורמלי". לעומת זאת, אפליקציות ואתרים גאים אחרים בסין פועלים יחסית ללא הפרעה, בהם Blued, שהיא הרשת החברתית הפופולרית ביותר לגייז במדינת הענק.
כל זה מצטרף לעובדה שסין מפעילה צנזורה רבה והדוקה על תכנים ברשת באופן כללי, ומפרה זכויות אדם.
תגובות
(0)