מהפכת ה-Hyper Convergence: פחות קופסאות, יותר שירותים
בטכנולוגיית Hyper Convergence כל תשתית ה-IT הארגונית מנוהלת ומתוחזקת ממקום אחד ● אריאל טוסון, ארכיטקט מערכות מחשוב בבינת תקשורת מחשבים, מסביר מדוע מדובר במהפכה של ממש
דמיינו תשתית IT שבה כל הניהול נמצא באמת ובתמים במקום אחד. תשתית עתירת ביצועים מצד אחד ובעלת יכולת גידול כמעט אינסופית מהצד האחר ואף פשוטה לתפעול. זאת ועוד, מדובר בתשתית שבה משתמשים ענקי המחשוב כמו גוגל, אפל, פייסבוק ואמזון, אצלכם בדטה סנטר. כל זה אינו חלום. מערכות Hyper Convergence אשר צוברות תאוצה בשוק, הפכו את החלום למציאות.
גרטנר מציינים כי 29 אחוז מהעלויות בסביבת ה-DC הן עלויות כוח אדם ושירותים מקצועיים. עלויות אלו גדלות מדי שנה וזאת במגמה הפוכה לעלויות הציוד. תופעה זו מדגישה כי בשנים האחרונות סביבת ה-DC עברה מהפכה. מצד אחד היא מאפשרת יכולות גבוהות משמעותית אך מהצד האחר רמת הסיבוכיות, המקצועיות והעלויות הנדרשות בתפעול ובהקמת המערכת מעוררות צל של ספק לגבי יעילותן.
היתרון המשמעותי של טכנולוגיית Hyper Convergence הוא בפשטות. במקום לנהל ולהקים סביבות שרתים וסביבה וירטואלית בנפרד, מערכת אחסון, תוכנת רפליקציה ותוכנת גיבוי בנפרד – מנהלים ומקימים הכל במקום אחד. קל ופשוט – מערכת אחת המציגה נתונים בזמן אמת על כל הרכיבים של הסביבה. את כל הרכיבי הללו מתקינים, משדרגים ומנטרים ממקום אחד. האלימינציה של רכיבים נפרדים בעלי ניהול נפרד מאפשרת למנהלי ה-IT להוריד מעול התפעול השוטף של המערכות ולהתמקד בשירותים עצמם ולא בתשתית.
פתרון אחוד וחסכוני
ממה מורכב פתרון Hyper-convergence? אם נסקור בקצרה את התשתיות הנדרשות לארגון על מנת להריץ את האפליקציות ואת השירותים השונים נוכל לסכם זאת כך: על מנת לספק תשתיות להרצת שירותים עד עתה נדרש הארגון להשקיע במספר לא מבוטל של מערכות נפרדות הדורשות תחזוקה וניהול ייחודיים – רשת תקשורת, מערכות אחסון, רשת אחסון, מחשוב, וירטואליזציה ועוד. כל רכיב כזה דרש תחזוקה וניהול ייחודיים, כמו גם סט יכולות שונה מצוות ה-IT.
למותר לציין, כי תפישה זו הכבידה על הארגון בעיקר בכך שהיא הכריחה אותו להשקיע משאבים מרובים בהקמה ובתחזוקה של התשתית הנדרשת להרצת השירותים האפליקטיביים.
טכנולוגיית HCI (ר"ת של Hyper-Converged-Infrastructure) מאפשרת שינוי מהותי של תפישה זו ומכוונת למה שאנו מכנים Data Center in a Box. שינוי זה התפתח בשלבים, כאשר בשנים האחרונות הבשילו כלל הטכנולוגיות המעורבות והפתרון הגיע לנקודה שבה הוא יכול לספק מהפכה של ממש בתשתיות הארגוניות.
בשלב ראשון פותחו כלי תוכנה המאפשרים הפרדת השירותים משכבת החומרה המספקת את המשאבים להרצתם. זה החל בווירטואליזציה של שכבת המחשוב אשר אפשרה הרצת שרתים וירטואליים ללא תלות בשרתים הפיזיים התומכים בהם. בשלב מאוחר יותר יושמה הווירטואליזציה לתשתיות התקשורת והאחסון וכך נסללה הדרך להקמת מרכז נתונים מבוסס תוכנה SDDC (ר"ת של Software Defined Data Center).
ציון דרך מרכזי בהקשר זה הוא היכולת לספק תשתית אחסון מבוססת תוכנה, פתרון אשר שחרר את הלקוחות מהתלות במערכות אחסון ייעודיות. בפתרון זה, הנקרא SDS (ר"ת של Software Defined Storage), האחסון הארגוני מורכב למעשה מתשתיות הדיסקים בשרתים, האחראים גם למשאבי המחשוב והווירטואליזציה.
דטה סנטר בקופסה
אחד היתרונות הבולטים של הטכנולוגיה הוא שחרור הארגון מתלות בריבוי מערכות ופישוט משמעותי של תשתיות ה-IT. לדוגמה, חברה עם תשתיות IT מרכזיות בארץ ותשתיות קטנות יותר המפוזרות בסניפים רבים ברחבי העולם.
הארגון מחפש פתרון אשר יאפשר לו לבצע רפליקציה של הנתונים מכלל הסניפים בעולם לאתר המרכזי בארץ. פתרון מסורתי היה מאלץ את הלקוח להחזיק מערכי שרתים ואחסון מקומיים בכל אתר כדי לספק את התשתיות הנדרשות ולבצע רפליקציה של הנתונים למרכז.
ניהול רכיבים שונים היה מחייב את צוות ה-IT לטפל במערכות נפרדות ושונות הדורשות כל אחת סט ייחודי של כלי ניהול וידע. במקרה כזה, הטמעה של פתרון HCI תאפשר ללקוח לשכפל מודל פשוט של יחידות סטנדרטיות הכוללות את כלל התשתיות הנדרשות לאפליקציות המקומיות במערכת אחודה המנוהלת כיחידה אחת וממקום מרכזי.
הפריסה בכלל האתרים תהפוך לפשוטה בהרבה כמו גם ניהול התשתיות. הנתונים מכלל האתרים ישוכפלו למערכת מרכזית באתר החברה בישראל והגידול יתבצע בקלות על ידי הוספת יחידות למערכת.
בהקשר זה ראוי להזכיר יתרון משמעותי נוסף של מערכות Hyper Convergence והוא היכולת לגדול בתצורת Scale Out. המשמעות היא הרחבת המערכת באמצעות הוספת יחידות הכוללות כל אחת משאבי מחשוב, אחסון ורשת.
המערכת המבוססת תוכנה בצירוף יכולות ניהול מרכזי מאפשרת הוספת יחידות בקלות וללא השבתת השירות. ישנם פתרונות שבהם אפשר גם להוסיף יחידות הממוקדות ברכיבים מסוימים. לדוגמה, אם נדרשת הגדלת נפח האחסון ללא גדילה מקבילה בכוח המחשוב.
טכנולוגיית Hyper Convergence הביאה למהפכה של ממש תוך שהיא מאפשרת לארגון לפנות משאבים יקרים לטובת צמיחה והתייעלות והתמקדות בשירותים המתקבלים מתשתיות המחשוב במקום בתשתיות עצמן. המפתח הוא פיתוח כלי תוכנה המאפשרים לבסס פתרונות IT על רכיבי מדף, תוך איחוד תשתיות ופישוט הניהול השוטף של המרכיבים התומכים באפליקציות הארגוניות.
הכותב הוא ארכיטקט מערכות מחשוב בבינת תקשורת מחשבים.
כל מה שמתואר בכתבה, והרבה יותר מכך, קיים כבר לפני 30 שנה בשרתי יבמ AS/400, הנקראים היום שרתי IBM i. מערכת ההפעלה וירטואלית לחלוטין, לא מעניין אותה על איזו חומרה היא רצה, היא תמיד באופטימיזציה מוחלטת לתכונות החומרה נוכחית או עתידית, על כל מספר של מעבדים או ליבות. הזיכרון והדיסקים הם מרחב זכרון אחד רציף ענקי, (למעשה המערכת רואה את כל הדיסקים כחלק בלתי נפרד מהזכרון, המשתמש בכלל לא רואה את המושג "דיסק") המערכת מבוססת אובייקטים, מסוגים שונים: אובייקטים של מערכת ההפעלה, של תוכניות המשתמשים, נתוני המשתמשים, אובייקטים של משתמשי המערכת וההרשאות שלהם, ועוד. המערכת כוללת באופן מובנה ואופטימלי עשרות שרתים כגון שרת קבצים, שרת מדפסות, שרת WEB שרתי תקשורת מסוגים שונים, שרתי יישומים, מערכי גיבוי ושרידות, כלי פיתוח וקומפיילרים, מבוססי סטנדרטים פתוחים ותקני התעשיה, כולל יכולת להריץ שרתי Linux ו UNIX (AIX) וכן שרתי קבצים Windows SMB, כולם באינטגרציה מלאה. ניתן להריץ על המערכת ללא קומפילציה מחדש ובאופטימיזציה מלאה כל קוד שנכתב ב 30 השנים האחרונות, תוך שהוא משולב בכל סביבה Web\Mobile הקיימת כיום ובעתיד. כל האובייקטים נמצאים זמינים בזכרון המערכת בכל רגע נתון, לכל אובייקט יש שם, ובצמוד אליו כל תכונות האובייקט כולל מנגנון האבטחה שלו, מה שעושה אותה למערכת חסינה ביותר לוירוסים. כל האובייקטים כולל נתוני המשתמשים נמצאים בבסיס הנתונים שהוא חלק בלתי נפרד מהמערכת, בעל מנגנוני איחוי ואופטימיזציה מובנים, המייתרים את הצורך ב DBA. כל מה שנדרש הוא לקרוא לאובייקט בשמו, כדי להשתמש בו. המערכת מצויידת ביכולת הקצאת משאבים אוטומטית, כיוונון אוטומטי לאופטימיזציה של ביצועים, מנגנון לחיזוי תקלות ושגיאות ותיקונן באופן אוטומטי, ועוד כהנה וכהנה. כתוצאה מכל אלה הפעלת המערכת פשוטה ביותר, עלות הבעלות, TCO הנמוכה בעשרות אחוזים לעומת כל מערכת קיימת אחרת. נחמד לראות שיש מי שמנסה להמציא את הגלגל מחדש.