מהם המקצועות והכישורים שהמעסיקים ב-IT יחפשו ב-2020?

משרד העבודה האמריקני מצביע על פער הולך וגדל בין הביקוש להיצע המשרות בשוק ה-IT ● מהן המגמות הבולטות בתחום? מה מצפים הארגונים ממנהלי ה-IT? ואיך ניתן לסגור את הפער?

מה מחפשים המעסיקים? צילום אילוסטרציה: פיזקס, BigStock

שוק ה-IT פורח ומציע מספר רב, הולך וגדל, של תפקידים ומשרות. על פי משרד העבודה האמריקני, עד 2020 צפויות להיות מיליון משרות שלא ברור אם ניתן יהיה לספק את הביקוש אליהן.

הפערים שבין ההיצע לביקוש יכולים להיות גם הזדמנות לאלה שעדיין לא השתלבו במקצועות ה-IT, או לעובדים ומנהלים בתחום שרוצים לשפר את מעמדם ומשכורתם. הם צריכים לכוון את עצמם למקצועות ה-"חמים", כלומר: המבוקשים. באילו תפקידים מדובר? המגזין CIO מיפה את המקצועות שמבוקשים בשוק, וגם את אלה שפחות.

מנהלי IT שלוקחים מנהיגות

עוד לפני שאגיע למקצועות, חשוב להבין מה חברות מחפשות שיהיה במנהלי ה-IT שלהן. מאחר שתקציבי המחשוב הארגוניים הולכים ומצטמקים, מנהלי ה-IT חייבים להיות בעלי יכולת ניהולית ברמה גבוהה. ארגונים מציבים כיום את המנמ"רים שלהם בחזית מול הלקוחות, מה שלא היה בעבר, כדי להבין אותם טוב יותר ולספק להם שירות טוב יותר. לכן, מנהלים טכנולוגיים צריכים לדעת לעבוד בסביבות עבודה מגוונות שונות מאלה שהם מורגלים בהן. כדי לרכוש מיומנויות אלה, עליהם ללכת להכשרות מתאימות, וזה אתגר לא פשוט, כי שם הם ייחשפו לחומרים שהם לא ידעו עד כה. מנהל מחשוב שיגיע למקום עבודה פוטנציאלי כשבאמתחתו כישורים מוכחים של ניהול יקבל עדיפות אצל המעסיק הפוטנציאלי.

אם לרדת לרזולוציה נמוכה יותר, מחקרים אחרונים מצביעים על שלושה כישורים שמעסיקים מחפשים אצל מנהל ה-IT: פתרון בעיות, יכולת ליישם ולאמץ את התכניות וזמן פנוי לניהול איכותי. האתגר למצוא את האנשים שיש להם את כל שלושת הכישורים הללו לא פשוט. מה גם שעל פי מחקר אחר, אחד מכל שלושה מעסיקים דורש חמש שנות ניסיון.

אותם מעסיקים סבורים שעם כל הכבוד לצעירים המבריקים שמסיימים את הלימודים, עליהם לקבל הכשרה יותר מעשית בין כתלי הקמפוס לפני שהם יוצאים לשוק. כדי לענות על צורך זה, יש בעמק הסיליקון הצעות מגורמים שונים, ואחת מהן היא להצמיד מנטורים לאותם צעירים – כאלה שמבינים גם בעסקים וגם בטכנולוגיה. זה יכול להיות מנטור שכבר עובד בארגון שאותו צעיר רוצה להתקבל אליו או חבר לספסל הלימודים. המעסיקים מסבירים את גישתם באומרם שהדבר משול לכך שאף בעל מסעדה לא יעסיק אצלו שף בכיר שהוא חסר ניסיון בניהול ובארגון, בנוסף לכישוריו הקולינריים.

תחומים חמים

אחד התחומים החמים ביותר הוא מומחי אנליטיקה. ארגונים מתחבטים איך להוציא הרבה יותר תועלת כלכלית-עסקית מים המידע שיש להם. הם נעים בין אתגרי הענן, שמחייבים אותם לבצע שינויים פנים ארגוניים, והאינטרנט של הדברים (כולל האינטרנט התעשייתי של הדברים), שמתפשט לכל תחום. לכן, הביקושים למומחי BI ולמומחי אנליטיקה נמצאים בשיאם. בטווח הזה, המקצועות שיכולים לבוא בחשבון הם מומחים ב-BI, האינטרנט של הדברים, Big Data, לימודי מכונה, בלוקצ'יין ואפילו מומחי ERP.

תחושת המעסיקים היא שהאנלטיקה היא המלכה של עידן הצפת הערך מהמידע, וככל שתהיה יותר אנליטיקה – בכל תחום ובכל דרך – כך ייטב. השמיים הם כנראה הגבול.

יצוין שהמעסיקים מצפים מהמנהלים לבצע וליזום חדשנות, לפתח כלים ושיטות שייעלו את העבודה ויגבירו את התפוקה. ניתן לראות תפקידים בתחום הטכנולוגי שנושקים לשיווק ולעסקים, כאשר התאימות ביניהם מובנית ואינה מקרית. אפילו זירות חמות כמו אנליטיקה לא חיות בוואקום. כל פונקציה בעסקים כוללת כיום ים של מידע מכל הכיוונים.

יש בימינו גם מגמה של ניוד עובדים בתוך הארגון ממקצועות שאינם טכנולוגיים למקצועות טכנולוגיים וחיפוש של העובדים הטכנולוגיים אחר האתגר הבא שלהם במקום עבודה אחר. אין ספק שיותר מעניין לעבוד בחברה שעוסקת במכוניות אוטונומיות מאשר לנהל עובדים בארגון שגרתי, שלא קורה בו משהו חדש בכל יום. המגמה הזו אמנם לא גדולה מאוד, כפי שניתן יהיה לראות בהמשך, אבל מעסיקים מדווחים שהיא הולכת ומתרחבת, על אף הנחת היסוד שהייתה קיימת עד היום, שלפיה עובדים לא ממהרים לשנות קריירה.

מה לגבי האתגרים הבאים?

תחום אחר שהולך להשתנות, ותהיה לו השפעה על שוק התעסוקה, הוא אנשים שעוסקים בתמיכה ובהטמעה של פתרונות וכלים. המעבר לענן פישט מאוד את נושא התמיכה וכיום ניתנים למשתמשים שירותים בתחום הזה באמצעות צוותי הפיתוח בארגון. אז אם אתם מתמחים רק בניהול תמיכה בעולמות התוכנה והתשתיות, כדאי מאוד שתחפשו תחום התמחות נוסף, כי עוד מעט לא תהיה לכם עבודה.

ומה לגבי הרצון הטבעי של עובדי ה-IT לחפש כל הזמן אתגרים? מסתבר שקרוב ל-80% מהם ציינו שהם מרוצים בתפקידם. זה אומר שרבים מהם נמנעים מלחפש עבודה כי הם חוששים שלא ימצאו מקום שבו יהיו מרוצים כמו המקום הזה. אבל המציאות כיום צריכה להכתיב לאותם עובדים שגם אם הם מאוד מרוצים ממה שיש, עליהם תמיד לחשוב על יציאה מאזור הנוחות ולחפש את האתגר הבא.

השורה התחתונה: שוק העבודה בתחום ה-IT בארצות הברית (ולא רק) רותח ויש מחסור בעובדים. אבל מי שרוצה לנצל את ההזדמנות שבפער שבין הביקוש להיצע, צריך לעקוב טוב יותר אחר המגמות בשוק, ולהבין שהמעסיקים מחפשים עובדים. הם גם מוכנים לשלם, אם כי לא כל מחיר, ורק אם אותם עובדים מסוגלים לתת להם מענה לאתגרים הנוכחיים שלהם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים