מיהו ג'יידן ק. סמית' ולמה מוטב להתעלם מהאזהרות מפניו?
אם קיבלתם אזהרה שלא להיענות להצעת חברות בפייסבוק ממשתמש בשם Jayden K. Smith מוטב שתתעלמו ממנה באלגנטיות - מדובר בעוד הונאה ברשת החברתית
משתמשי פייסבוק (Facebook) רבים קיבלו בימים האחרונים פנייה שלא להיענות להצעת חברות ממשתמש בשם ג'יידן ק. סמית' (Jayden K. Smith), בטענה שמדובר בהאקר ושמענה לפנייתו יאפשר לו לפרוץ למחשב של אותו משתמש. אלא שמסתבר שזו פנייה שלא כדאי להיענות לה – מדובר בעוד הונאת פייסבוק.
הפנייה הגיעה למשתמשים בכמה נוסחים. באחד מהן נכתב: "בבקשה הודע לכל אנשי הקשר במסנג'ר (Messenger) שלך שלא לקבל את בקשת החברות מ-Jayden K. Smith. הוא האקר והמערכת שלו מחוברת לחשבון הפייסבוק שלך. אם אחד מאנשי הקשר שלך יקבל את זה, גם אתה תיפרץ. אז תבטיח שכל החברים שלך יודעים את זה, תודה. העבר כפי שהתקבל. החלק את אצבעך למטה על ההודעה. בתחתית באמצע יופיע הכיתוב Forwarded. לחץ עליו ואז לחץ על השמות ברשימה שלך וזה (המסר – ג"פ) יישלח אליהם".
רבים ממקבלי ההודעה נלחצו וביצעו את ההוראות שמופיעות בה בצייתנות – וזה בדיוק מה שרצו מפיצי הונאת הפייסבוק, לפי הטלגרף (Telegraph) הבריטי. העיתון דיווח שלא רק שמדובר במתיחה, אלא אפילו באחת ותיקה.
ההודעה הזו הופצה בעבר עם וריאציות שונות של השם של אותו מצרף חברים עלום. בין השאר צוינו עד כה בהודעות דומות השמות אנואר ג'יטו (Anwar Jitou), ג'ייסון אלאן (Jason Allen), בובי רוברטס (Bobby Roberts) וטאנר דווייר (Tanner Dwyer).
בפועל, אין בכלל משתמש בשם ג'יידן ק. סמית' שמציע הצעות חברות בפייסבוק בצורה כפייתית. וגם לו היה – קבלת הצעת החברות שלו לא הייתה מספקת לו יכולת לחדור לחשבונכם. שליחת בקשות חברות המוניות מהווה גם הפרה של התנאים וההגבלות של פייסבוק בנוגע לדואר זבל, כך שהחברה אמורה לטפל בהם במהירות בלאו הכי ותחסום אותם בטרם יהפכו לנפוצות מדי.
מם של נשיא רוסיה עם שפם ומשקפיים
לא רק בפייסבוק הופיעו האזהרות. בטוויטר (Twitter) צויץ שמו של סמית' אלפי פעמים מאז ש-"החגיגה הוויראלית" החלה בסוף השבוע.
בזמן שהאזהרה על החשבון של סמית' מסתובבת באינטרנט, ושההבהרה כי מדובר בתרמית נפוצה ברשת, יש לא מעט בדיחות שכבר רצות בין משתמשי המדיה החברתית על אותו סמית' בדיוני. באחת מהן, שהתפרסמה בטוויטר, נכתב שמחלקת ביטחון המדינה של ארצות הברית זיהתה מיהו סמית' ומוצמד אליה מם שבו נראה נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, עם שפם ומשקפיים.
כדאי לזכור שעל אף שהאזהרה המסוימת הזו היא מתיחה מזויפת, תמיד מומלץ לנקוט בזהירות בעת קבלת בקשות חברות מזרים. חלקם עלולים באמת לרצות לפגוע בכם, להונות אתכם ולגרום לכם לשלוח את פרטיכם האישיים אליהם, בעיקר סיסמאות ושמות משתמש שמאפשרים חדירה לחשבונות שונים, כולל חשבונות בנק או מייל, שדרכם ניתן להשיג פרטים נוספים עליכם. כמו כן, ייתכן, כמו במקרה הנוכחי, שתקבלו הודעות ש-"רק" יבקשו מכם ללחוץ על קישורים המכילים תוכנות זדוניות. מוטב להתעלם מכל אלה באלגנטיות ולא לתת לסקרנות לגבור על ההיגיון.
תגובות
(0)