שירות Safety Check של פייסבוק יאפשר לגייס כספים בעת אסון
בקרוב תוכלו - אם נקלעתם לצרה - לא רק להודיע ברשת החברתית שאתם בסדר, אלא גם לגייס כספים, לספק עדכוני סטטוס בטיחות אישית, לקבל מידע על משברים או אסונות ולהשתמש בתכונת העזרה בקהילה בתקריות שונות
פייסבוק (Facebook) מרחיבה את תחומי הפעולה של ה-Safety Check שלה – הכלי שבאמצעותו יכולתם להודיע לחבריכם, אם שהיתם באזור מוכה אסון, שאתם בטוב. מעתה משולב בשירות בארה"ב גם אמצעי לגיוס כספים, שמאפשר לכם לבקש מכל החברים שלכם בבת-אחת עזרה כספית אם חלילה נקלעתם לאסון טבע, או הייתם קורבן של תקיפה. כאשר משתמש יבצע צ'ק-אין בכדי לעדכן שהוא בטוח מאסון שאליו היה קרוב פיזית, תהיה לו האפשרות לשתף ולתרום לעמותה רשומה הקשורה לאירוע, או ליצור יוזמה אישית לצורך גיוס כספים. התכונה תיכנס לפעולה קודם כל בארה"ב וזה יקרה בשבועות הקרובים, אף שפייסבוק סירבה לציין בדיוק מתי.
דיווחים אובייקטיביים על אסונות ומשברים
דובר פייסבוק הבהיר כי בכדי למנוע מאנשים ניצול שווא של התכונה יבחן צוות של מנהלים אנושיים בפייסבוק באופן אישי כל מגייס כספים, לפני שהוא יעלה את היוזמה שלו לרשת, וזאת על-מנת לבדוק אם היא תואמת את הקטגוריה שבה הוצבה – למשל הוצאות רפואיות, חינוך, עזרה במשבר, הוצאות לטיפול בחיות מחמד, ועוד. הדובר ציין גם כי אין שום דרך שתכונת בדיקת הבטיחות תופעל על אסון שלא התרחש באמת, וזאת מכיון שפייסבוק מפעילה את בדיקת הבטיחות כאשר גוף המכונה NC4 – סוכנות עצמאית לדיווח על משברים – מודיע לה על האירוע. כאשר נשאל הדובר כיצד הסוכנות מסווגת אסונות ואיזה סוג של אירוע מפעיל את בדיקת הבטיחות ענה הדובר כי זהו מידע קנייני שלא לפרסום.
התכונה לא תמיד עבדה בצורה חלקה. בעקבות רעידת האדמה שאירעה בנפאל ב-2015, התגלה באג בבדיקת הבטיחות, כשזו שלחה הודעה למשתמשי פייסבוק בארה"ב ובבריטניה בבקשה שיסמנו את עצמם כבטוחים. בדצמבר 2016 הקפיצה בדיקת הבטיחות אזעקה על "פיצוץ בבנגקוק, תאילנד", מה שהתגלה מאוחר יותר כחזיז שנזרק באירוע מחאה שקט.
יצוין כי פייסבוק כבר מאפשרת לעמותות ולאנשים ליצור פנייה לתרומות, אבל התכונה לא הייתה משולבת קודם לכן בבדיקת הבטיחות, שלפי פייסבוק הופעלה 600 פעמים בשנתיים האחרונות, ושאנשים ברחבי העולם השתמשו בה בכדי לסמן את עצמם כבטוחים יותר ממיליארד פעמים. החברה העידה על גיוס של 450,000 דולר באמצעות Facebook Live בעבור קורבנות אירוע הטרור שהתרחש לאחרונה בקונצרט במנצ'סטר, בריטניה, כדוגמה להצלחת תכונת ההתרמה שלה.
אין ארוחות חינם
כדאי להבהיר כי הרשת החברתית הדומיננטית ממנלו פארק לא מספקת את השירות הזה שלה בחינם או באופן פילנתרופי. פייסבוק גובה עמלה של 6.9 אחוז ו-30 סנט לתרומה בעבור מה שהיא מכנה "דמי עיבוד תשלומים, בדיקות התרמה והגנה על אבטחה ומניעת הונאה". העמותות הרשומות משלמות לה מעט פחות, ועמלתן עומדת רק על 5 אחוז, בעוד שעמותות לא רשומות, אשר מגייסות את תרומותיהן דרך פייסבוק משלמות לה דמי טרחה שעומדים על 5.75 אחוזים מהסכום שגויס.
מעצבת המוצר, פריטי צ'ת'אן, כתבה בפוסט שפורסם בבלוג בחברה כי "אני גאה ביותר על האמפתיה והטיפול שהוקדשו לבניית המוצר הזה". צ'ת'אן הדגישה את התהליך האיטרטיבי של עיצוב תכונות המשבר של פייסבוק, ואמרה כי החברה תנהל מעקב אחרי דרך השימוש של חברי הרשת בתוספות החדשות.
לא חל עליי
תכונה נוספת שפייסבוק מכניסה באופן גלובלי ל-Safety Check תאפשר לעדכן חברים בנוגע למה שקורה בעת שימוש בבדיקת בטיחות. בעבר יכלו החברים רק לראות כי אדם סימן את עצמו כ"בטוח" במהלך אסונות. התכונה החדשה תאפשר גם לאלה שרוצים לומר שהם לא הושפעו מהאסון לבחור ב"לא חל עליי" במקום "לא באזור", כפי שהיה עד כה.
פייסבוק גם תתחיל להוסיף כרטיסי מידע ל-Safety Check, מה שיביא לכך שלפעמים אנשים יראו התראות לבדוק בטיחות לפני שהם אפילו ידעו כי משבר או אסון התרחשו. בתכונה יופיעו כרטיסי מידע שיספקו אינפורמציה קיימת על האירוע המתגלגל. כרטיסים אלו, אשר יהיו מבוססים על מידע שסופק על ידי סוכנויות ממשלתיות ועל דיווחים מהמקום, ייכתבו על ידי NC4, שוב – בכדי לייצר דיווח אובייקטיבי ככל שניתן. גם תכונה זו תיכנס לפעולה ברחבי העולם בשבועות הקרובים.
לסיום, פייסבוק תרחיב גם את תכונת העזרה הקהילתית שלה, המאפשרת לאנשים להציע או לחפש עזרה שאינה כספית, כמו מקלט או טיפולי עזרה ראשונה. כאשר הושקה בפברואר, התכונה של קהילת פייסבוק הייתה זמינה רק לאסונות טבע או לתאונות, כמו צונאמי או קריסת גשר. מעכשיו תספק פייסבוק את התכונה של סיוע בקהילה גם במהלך תקריות כמו פיגועי טרור. התכונה זמינה החל מאתמול (ד') באופן גלובלי, גם במכשירים נייחים וגם בניידים.
תגובות
(0)