ארכיון שואה של האו"ם הופך לזמין ברשת

שלל חומרים ששימשו את ועדת האו"ם לפשעי מלחמה, שהיו סגורים בפני הציבור במשך יותר משישה עשורים, יועלו החל מהשבוע לקטלוג שניתן לחיפוש באינטרנט

הדיגיטל בשירות זיכרון השואה והמלחמה בהכחשתה. צילום: BigStock

עוד מוסד נוסף לרשימת הגופים שמתעדים את השואה באינטרנט ומסייעים להנצחת זכרה אונליין: הפעם זוהי ספריית וינר מלונדון, שמעלה החל מהשבוע לרשת שלל חומרים ששימשו את ועדת האו"ם לפשעי מלחמה בחקר הזוועות שעשו הנאצים.

חלק מהחומרים המקוריים שהאוסף מכיל הם מסמכים שנוצרו עוד בתקופת מלחמת העולם השנייה. המסמכים כוללים עדויות לפשעי מלחמה נאציים שבוצעו במהלך השואה, שחלקן הוברחו ממזרח אירופה בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, כך דיווחו אמצעי תקשורת בבריטניה.

לפני שחרורו של החומר השבוע, רק חוקרים שהוסמכו על ידי ממשלותיהם ומזכ"ל האו"ם הורשו לגשת לארכיון זה, ונאסר עליהם לרשום או להעתיק את תוכן הדברים. ההיסטוריון דן פלש, שחקר את המסמכים במשך עשור, אמר כי הארכיון הפתוח הוא "משאב עצום למאבק בהכחשת השואה".

המהלך צפוי להגביר את העניין בארכיוני ועדת האו"ם לפשעי מלחמה, כולל בשמותיהם של כ-37 אלף אנשים שהוועדה זיהתה כפושעי מלחמה.

הגישה לרשומות הוועדה, שפעלה בשנים 1943-1949, הוגבלה בעבר מסיבות פוליטיות, ובכלל זה המלחמה הקרה בין ארצות הברית לברית המועצות. המסמכים שמכיל הארכיון מתארים את מאמצי בעלות הברית להעמיד לדין אלפי פושעי מלחמה שהיו פעילים בתקופת מלחמת העולם השנייה בכלל והשואה בפרט – החל מראשי מדינות כמו אדולף היטלר ועד לאחרון השומרים במחנות הריכוז אושוויץ וטרבלינקה.

מקורות נוספים רבים למידע האינסופי

ארכיונים נוספים רבים פועלים אונליין ומוקדשים לזכר שואת העם היהודי, ביניהם אתרים ישראליים רבים, ובמרכזם האתר של יד ושם. אלא שיש גם אתרים גלובליים רבים שעושים זאת. להלן שלושה בולטים מביניהם.

כדוגמה לפעולת ההנצחה רחבת הידיים והכלל עולמית הזו של זיכרון השואה ניתן לציין את האתר JewishGen, שמכיל מאגר של מיליוני שמות נספים וניצולים שנאספו ממקורות מידע רבים: מרשימות מהמחנות דכאו, בוכנוואלד, ברגן בלזן ושטוטהוף, מרשימות גירוש, מגטו דז' ברומניה, מפולין, מצרפת ועוד. על מנת לצפות בתוצאות החיפוש יש לבצע הרשמה חינמית לאתר.

אתר המוזיאון האמריקני לזיכרון השואה מציע ביקור באוסף עצום של תצלומים הקשורים בשואת העם היהודי, שבו ניתן לערוך חיפוש מלולי ולצפות בתמונות הרבות. עוד באתר קטלוג סרטי שואה נרחב.

תחת הכותרת אנדרטה מחוץ לנייר מציע ארכיון של שירות האיתור הבינלאומי, ה-ITS (ר"ת International Tracing Service), כ-30 מיליון מסמכים אונליין המספקים מידע על גורלם של קורבנות רדיפות הנאצים. מאז 2013, האוספים המקוריים הם חלק מהאתר של אונסק"ו שמוקדש לזכר העולם (Memory of the WORLD). המסמכים בארכיון ITS מתמקדים בשלושה נושאים מרכזיים: מאסרים, עבודות כפייה והניצולים המשוחררים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים