פייסבוק השעתה חשבונות של עיתונאים פלסטינים
הענקית תירצה את המקרה כטעות וביטלה את ההשעיה ● הפלסטינים טוענים שהחברה משתפת פעולה עם ישראל וסותמת פיות ● ברחבי העולם מואשמת הרשת בצנזורה ● מי צודק?
שבעה עורכים פלסטינים, משני מקורות פרסום שונים – ה-Shehab News Agency וה-Quds News Network – דיווחו בשבוע שעבר שחשבונותיהם הפרטיים בפייסבוק (Facebook) נחסמו ללא נימוקים או הודעה מוקדמת.
כשנשאלה לפשר הדבר ענתה הענקית ל-Electronic Intifada שההשעיה הייתה מקרית ונבעה מטעות פשוטה, ושחזרה את הגישה לשישה מהנחסמים, כשאחד מהם נשאר מושעה לעת עתה.
עובדים משתי סוכנויות הידיעות הערביות, שהעורכים שהושעו פועלים במסגרתן, הביעו ספק בדבר ההסבר שעמיתיהם אכן נחסמו בטעות. במקום זאת הצביעו חברי המערכות על ההסכם האחרון של פייסבוק עם ישראל, מתחילת החודש, שבמסגרתו הוחלט לשתף פעולה בפיצוח הסתה כנגד המדינה שמבוצעת על ידי פלסטינים במדיה החברתית.
טעויות קורות
פייסבוק אומרת שהדפים הוסרו בטעות מכיוון שסומנו כבעייתיים, וטעויות קורות כאשר החברה נאלצת לעבד מיליוני דיווחים בשבוע. הרשת הוסיפה והבהירה שלכשהבינה את הטעות, החזירה את הגישה לחשבונות מיד. אבל, כפי שנמסר מהמערכת לאל-ג'זירה, זו הפעם הרביעית השנה שחשבונות של סוכנות הידיעות Shehab News הוסרו מפייסבוק. בשתי פעמים מתוך הארבע ההשעיות היו לצמיתות, והיה צורך לפתוח דפי פייסבוק חדשים.
בשוגג או שלא בשוגג, חסימת החשבונות של העיתונאים הפלסטינים מעוררת התקוממות טבעית אצל כל מי ששומר בקנאות על אחד מיסודותיה של פלטפורמת המדיה החברתית – חופש הביטוי. במיוחד בהתחשב בכך שהמהלך היה חד-צדדי ולא מנומק.
כמה הודעות ברשת החלו את גל הפיגועים
מנגד יש לציין כי ממשלת ישראל מאמינה שכמה הודעות ברשתות החברתיות הן שהבעירו את גל הפיגועים החדש נגד ישראלים, שהחל באוקטובר האחרון. כתוצאה מתפישה זו הפעילה ישראל לחץ על פייסבוק למחוק תכנים כאלו. כעת שוקדת ממשלת ישראל על ניסוח חוק שיחייב את שירותי המדיה חברתית מבחינה משפטית לציית לבקשות ההסרה שלה.
פרסומים ישראליים אודות המקרה תיארו את הדברים מעט אחרת. בחדשות רשת ב' של קול ישראל נכתב למשל כי חסימת החשבונות ודפי הפייסבוק בוצעה אצל גורמים המזוהים עם חמאס. הדיווח המסוים גם ציטט את הכתב לענייני פלסטינים שמסר כי "אגודת העיתונאים הפלסטינית ברמאללה גינתה את חסימת דפי הפייסבוק הפלסטיניים ואמרה כי מדובר בשיתוף פעולה עם מדיניות הכיבוש של ישראל".
Trending Topics אינם מוטים לטובת הדמוקרטים
כצפוי, שיתוף הפעולה של פייסבוק עם ישראל מעלה בעולם חששות וטענות כי הענקית הפכה לשותפה להשתקתם של חלק מהחברים בה. על פי דיווחים, פייסבוק, גוגל (Google) ויוטיוב (YouTube) מילאו בשנה האחרונה 95% מהבקשות של ממשלת ישראל להסרת תכנים שנחשבו בעיניה למעוררי תוקפנות כנגדה.
גם אם אכן משתפת פייסבוק פעולה עם ישראל, בעקבות ההחמרה במתקפות של פלסטינים כנגד ישראלים והאלימות הגואה באזור בחודשים האחרונים – מה שמכונה "אינתיפאדת הבודדים" – רבים טוענים שהדברים דורשים בדיקה מעמיקה ולא תגובות מתנערות בנוסח תליית ההשעיה בטעות סתמית. בסופו של דבר, רק בעלי השליטה המשפטית במרחב הדיגיטלי יכולים לומר באמת האם תוכן ההודעות של העורכים המושעים הצדיק את יחסה של פייסבוק אליהם.
אין כל ספק שפייסבוק מוצאת את עצמה בטבורו של מצב גיאו-פוליטי מורכב, אבל יש לזכור כי הרשת הואשמה בצנזורה כבר בעבר. זו הסיבה כנראה שוועדה של הקונגרס וכן חקירה פנימית נדרשו לפסוק בסוגיית הצנזורה וקבעו כי ה-Trending Topics של הרשת אינם מטים את הבחירות שלה ולא מחניקים קולות שמרניים אמריקנים. החרדה מפני הצנזורה בפייסבוק הייתה כל כך אקוטית במהלך קמפיין הנשיאות הנוכחי עד שמארק צוקרברג עצמו יצא להגן על הניטרליות של החדשות שמקודמות ברשת שלו.
מי כתב את הכתבה הזו? דובר החמאס? היא מוטה לחלוטין. מוזמנים "להציץ" בכמה מהדפים שנחסמו ולגלות את כמות ההסתה המטורפת שנמצאת בהם. ההסרה של פייסבוק היא בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי.