גלעד ארדן נסוג – וח"כים מהאופוזיציה הגישו הצעת חוק לפירוק בזק
הח"כים עליזה לביא ומיקי רוזנטל הגישו את ההצעה לאחר שגלעד ארדן נסוג בו מהכוונה לנסות להעביר חוק דומה, מפני שמונה לשר
פירוק בזק "צובר פופולריות" בקרב חברי הכנסת: לאחר שבשבוע שעבר הצהיר ח"כ גלעד ארדן כי יגיש הצעת חוק בנושא – וחזר בו אתמול (ב') לאחר שמונה לשר, הבוקר עשו זאת במקומו ח"כים מהאופוזיציה. הח"כים עליזה לביא (יש עתיד) ומיקי רוזנטל (המחנה הציוני) הניחו על שולחן הכנסת הצעת חוק לפירוק בזק.
למעשה, התשובה לשאלה האם פירוק בזק חיוני להצלת התחרות בשוק התקשורת בישראל תלויה לא רק בזהות הדובר, אלא גם במתי שואלים אותו. ארדן, כאמור, הגיש את הצעתו לפני שבוע, כשכעס על ראש הממשלה ושר התקשורת, בנימין נתניהו. זאת בתגובה לכך שנתניהו לא הציע לו אז תפקיד בכיר בממשלה ופיטר בשיחת טלפון את מנכ"ל משרד התקשורת, אבי ברגר – אותו מינה ארדן כשכיהן במשרד. אז, לפי ארדן, זה היה ממש הכרחי. בהודעתו הוא כתב כי "בשנים האחרונות נקטה בזק בכל פעולה אפשרית כדי לתקוע ולעכב את יישום הרפורמה, שתוזיל בעשרות אחוזים את העלויות לציבור. לכן הגעתי למסקנה שהדרך הנכונה להתמודד עם מונופול כה עוצמתי היא לחייב את בזק למכור את כל אחזקותיה בתחום התוכן והשירותים ולהשאירה כחברת תשתית בלבד".
ואולם אם ישאלו אותו כיום, לאחר שנכנס לממשלה בעקבות הפיוס עם נתניהו, מסתבר שממש לא בוער לפרק את בזק וכאמור, הודיע אתמול שהוא נסוג מהגשת הצעת החוק. עם זאת, הוא אמר בראיון לגלי צה"ל כי יתמוך בפירוק בזק גם אם ההצעה תוגש מהאופוזיציה.
נראה כי ארדן יצטרך להוכיח את אמירתו בעוד זמן לא רב, כשהצעתם של הח"כים לביא ורוזנטל תועלה במליאת הכנסת. ככלל, נראה כי הנושא התחבב על האופוזיציה כדרך לנגח את הממשלה, אחרת לא ניתן להסביר את העובדה שלביא ורוזנטל הקדימו את ח"כ איתן כבל (שמכהן עם רוזנטל מטעם אותה המפלגה), שהודיע מיד עם נסיגתו של ארדן כי יגיש את הצעת החוק המדוברת.
לדברי לביא, הצעת החוק הוגשה על רקע הניסיונות לקבור את הרפורמה בשוק הסיטונאי – מהלך בו מעוניינת בזק. הרפורמה, אותה הגו ארדן וברגר, אמורה לפרק את המונופול של בזק ו-HOT בתחומי תשתיות התקשורת הקווית והאינטרנט, מה שמעורר את התנגדותה של חברת התקשורת הוותיקה.
לדבריה, "לא ייתכן שמהלך כל כך חשוב להורדת יוקר המחיה ייעצר בשל אינטרסים פוליטיים. הצעת החוק תשים קץ לקשיים שמערימה בזק על יצירת התחרות בשוק התקשורת, בניגוד להחלטה על יישום הרפורמה. בזק מונעת מהלך הכרחי שנועד לטפל ביוקר המחיה. חובה עלינו להמשיך ולהיאבק למען יישום רפורמות שנועדו להיטיב עם האזרחים, גם למורת רוחם של גופים עסקיים גדולים וחזקים או גורמים פוליטיים אינטרסנטיים".
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי היא "נועדה לתת בידי הממונה על ההגבלים העסקיים כלי משמעותי להבטחת התחרות בשוק התקשורת. הכלי יאפשר לו למנוע את שליטתה המונופולית של בזק בתחום התשתית, ככל שהיא אינה מאפשרת את הגברת התחרות במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי".
רוזנטל אמר כי "פירוק בזק הוא צעד הכרחי כחלק מהמאבק בריכוזיות במשק".
אלו מעשים פופוליסטיים שלא יתרמו לאף אחד. כי יש מיליון כלים יעילים בהרבה שיכולים לפתח תחרות בשוק תקשורת בישראל.