חוקרי יבמ מחיפה מסייעים לווטסון להתאים טיפולים לחולי סרטן

החוקרים משתתפים בפרויקט שעורכים הענק הכחול ו-14 מכוני סרטן ● לדברי ד"ר מיכל רוזן-צבי, מנהלת בכירה במעבדת המחקר בחיפה, "עידן התרופה-אחת-מתאימה-לכולם מסתיים"

ד"ר מיכל רוזן-צבי, מנהלת בכירה במעבדת המחקר של יבמ בחיפה

חוקרים מהמעבדה של יבמ (IBM) בחיפה משתתפים בימים אלה במחקר שעורכת יחידת הבריאות של ווטסון (Watson), עליה הכריז הענק הכחול באחרונה, יחד עם 14 מכונים מובילים לטיפול בסרטן, על מנת להאיץ את יכולת הרופאים לזהות ולהתאים אישית את אפשרויות הטיפול בחולים.

14 המכונים ישתמשו ביכולות הקוגניטיביות של ווטסון ובכך יפחיתו משבועות לדקות, את היכולת לתרגם תובנות DNA, להבין את הפרופיל הגנטי של האדם ולאסוף מידע רלוונטי מהספרות הרפואית – כדי להתאים אישית את אפשרויות הטיפול.

החוקרים הישראלים יצרו מערכת לשילוב המידע מהספרות עם מידע חינמי מהרשת – רשומות מובנות של נתונים גנטיים. לדברי ד"ר מיכל רוזן-צבי, מנהלת בכירה במעבדת המחקר, "בעשור האחרון, חוקרים במעבדה שותפים למחקרים רבים, שמשלבים בין ידע ונתונים קליניים של החולים למידע גנטי – ויוצרים מערכות מבוססות למידה חישובית לטיפול באיידס, שחפת וסרטן".

היא אמרה כי "עידן התרופה-אחת-מתאימה-לכולם מסתיים. אנחנו צופים שבעתיד הקרוב כל חולה יקבל טיפול מותאם אישית, שיחסוך את הניסוי והטעייה שחולים חווים כשהרופא מחפש את התרופה שהולמת אותם".

ווטסון מחפש את הספרות המקצועית במקום הרופא

עד עתה, מטופלים רוב האמריקנים שאובחנו כחולי סרטן (1.6 מיליון) באמצעי הטיפול הקונבנציונליים – ניתוח, כימותרפיה או הקרנות. ככל שמספר הטיפולים הסטנדרטיים שנכשלים עולה וככל שהנגישות לרצף הגנטי נעשית קלה וזולה יותר, מתחילים חלק מהחולים ליהנות מטיפולים המותאמים אישית לגורם הגנטי הספציפי שגרם למחלתם.

תהליך התאמת טיפול אישי, תוך ניתוח הרצף הגנטי של המטופל, דורש עבודה רבה, שכוללת מציאת ועיבוד נתונים על מספר גדול של חולים, מיון רשומות רפואיות רבות, קריאת מחקרים ומידע רב על ניסויים קליניים. אז מבוצעת הצלבה עם נתוניו האישיים של המטופל. ווטסון, מערכת המחשוב הקוגניטיבי של יבמ, מאפשרת לרופא לקצר את הזמן הנדרש לביצוע עבודה זו משבועות לדקות ספורות.

Watson Genomic Analytics, שירות מבוסס ענן, מסייע לרופא לסקור ספרות רפואית רלבנטית והנחיות טיפול, לספק תובנות מקיפות על מוטציות גנטיות הגורמות לסרטן, להפיק דו"חות הדמיה ומקרים דומים של חולים אחרים, ולהמליץ על תרופות פוטנציאליות שרלוונטיות לפרופיל ה-DNA הספציפי של המטופל. ווטסון הוא מערכת לומדת, מה שמאפשר לענק הכחול ולמכוני הסרטן לעבד נפח רחב מאוד של נתוני חולים, לאגור ידע חדש ולסייע לרופאים להמשיך ולשפר את היכולת להתאים את הטיפול האונקולוגי המיטבי והאישי לכל מטופל.

בשלב הראשוני של הפרויקט, המתקיים בימים אלה, יכולים הארגונים המשתתפים בו לבקש מווטסון לעבד נתוני DNA  של חולים שנאבקים בכל סוגי הסרטן, בין היתר לימפומה, מלנומה וסרטני הלבלב, השחלות, המוח, הריאות, השד והמעי הגס.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים