רו"ח פרופ' ירון זליכה: "האכיפה הסלקטיבית של החוק – עדות לשלטון המאפיה"

"לו אני שר האוצר", אמר רו"ח פרופ' ירון זליכה, "הייתי סוגר את אגף התקציבים באוצר ופותח אותו מחדש עם אנשים חיצוניים"

משנה כלכלית סדורה. פרופ' ירון זליכה. צילום: קובי קנטור

"אני לא מתרשם מחדוות היצירה של גופי האכיפה. בתקופתי כחשב הכללי במשרד האוצר גילינו עשרות רבות של מקרים של חשד לשחיתות ואיש מהם לא רצה לחקור פרשיות אלה. כאשר החוק נאכף בסלקטיביות, זו עדות לשלטון של המאפיה. אם רוצים לא להיות מאפיה עלינו לאכוף את החוק והחקירות על כולם, או על אף אחד", כך אמר רו"ח פרופ' ירון זליכה.

פרופ' זליכה, כיום דיקאן הפקולטה למנהל עסקים בקרייה האקדמית אונו, דיבר בכנס המקצועי השנתי של הביקורת הפנימית. הכנס, של איגוד המבקרים הפנימיים בארץ, IIA ישראל, נערך היום (ה') במלון הילטון תל אביב. לאירוע, בהפקת אנשים ומחשבים, הגיעו מאות משתתפים, והנחו את מושבי הפתיחה שלו רו"ח דורון רונן ורו"ח דורון רוזנבלום, סגני נשיא ויו"ר משותפים של ועדת הכנס מטעם IIA ישראל.

"כאשר נכנסתי לתפקיד החשב הכללי", סיפר פרופ' זליכה, "גיליתי שהתרבות הארגונית במשרד האוצר חולה. גיליתי שאנשי אגף התקציבים עסוקים, חלק מזמנם, בלהסתיר כספים מתוקצבים ובלהטעות את חברי הכנסת, את הציבור ואת שר האוצר. זה היה חמור".

"יש שתי דרכים לערוך בקרה על הכסף הציבורי", אמר פרופ' זליכה, "או בנקודה בה מתוקצב הכסף בהתחלה או בנקודה בא הוא יוצא החוצה, בסוף הצינור, כאשר הוא משולם".

 צילום ועריכת וידיאו: ליאור רובינשטיין

הוא אמר כי "הזמנתי רואה חשבון חיצוני שיבקר את דו"חות הממשלה. אנשי צוותו גילו נתונים לפיהם יש פער שלא מתיישב בין מה שדווח שבוצע לבין נתוני התקציב, ספר התקציב ודברי אנשי אגף התקציבים. עשרות רואי חשבון ניסו לפענח את התקצוב בשלושת הרמות". הוא סיפר כי אנשי הבקרה החיצונית "ביקשו ממני אישור לפרוץ לחדרים של עובדי אגף התקציבים ביום שבת, בו הם נעדרים מהמשרדים, ולקחת להם את המחשבים ואת הניירות. אמרו לי: 'אתה, כחשב הכללי של האוצר, משמש כבעלים של החדרים, כחלק מרכוש המדינה'. נתתי להם אישור והם רוקנו להם את המגירות והמחשבים. אנשי הבקרה החיצונית לקחו את החומר, וחזרו ואמרו כי אנשי אגף התקציבים הוליכו שולל את הכנסת בחמישה עד שבעה מיליארד שקלים". לדברי רו"ח פרופ' זליכה, "הם הסתירו רזרבות סמויות שצריכות היו להיות מאושרות על ידי הכנסת".

"אמרו לי חשבים כללים קודמים: 'אצלנו לא הייתה שחיתות'", הוסיף. "אני משיב: אין עיוור גדול יותר ממי שמתעקש לעצום את עיניו".

כל שנדרש, אמר החשב הכללי לשעבר, "הוא להפעיל נהלי בקרה פשוטים. לשאול לפני התשלום האם זה 'רכש' או 'תמיכות'. אם זה רכש, יש לבקש לראות את המכרז או את הפטור ממנו. אם אלה תמיכות, צריך לברר כמה גובים מתחלקים בסעיף ההקצבה. ביקשתי לבדוק כל הקצאה שיש לה פחות משלושה מוטבים. גיליתי 13 עמותות שקיבלו הקצבה של 100 מיליון שקלים".

"לו אני שר האוצר", אמר, "הייתי סוגר את אגף התקציבים באוצר ופותח אותו מחדש עם אנשים חיצוניים".

הוא ציין כי IIA – איגוד המבקרים הפנימיים בישראל, בשיתוף הקרייה האקדמית אונו, פותח מסלול תואר שני למקצוע הביקורת הפנימית. "מדובר במהלך חדשני, שירומם את המקצוע. בעבר, מקצוע הביקורת הפנימי היה שייך לפקולטה למדעי המדינה. כיום הוא שייך לעולם הניהול ולכן הוא מצוי תחת הכובע של הפקולטות למינהל עסקים ולא של מדעי המדינה. מבקר פנים הוא מרכיב בניהול הארגון ולכן צריך המקצוע להילמד תחת כובע של ניהול", ציין.

"היריב הכי גדול של המבקרים הפנימיים הוא החברים שלכם בפנים הארגון", סיכם פרופ' זליכה. "אמר לי מישהו: 'עשית לנו את המוות אבל בזכותך איש לא הסתבך בפלילים'. מבקר הפנים הוא לא אויב, הוא יכול להציל מפלילים".

תגובות

(2)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. שפתי כהן-יגאל כהן

    בשתי מילים: שולה זקן.

  2. אזרח תם

    חבל שצריך להזכיר לאדון זליכה שכאשר הוא שימש כחשב הכללי הוא התעלם בפגיעה בזכויות עובדים?! אצטלה של צדיק

אירועים קרובים