איציק כרמלי, עיריית ראשל"צ: "נרחיב את תפוצת המחשוב בבתי הספר בעיר"

בתוך שנתיים יסתיים פרויקט המחשוב בכל בתי הספר בראשון לציון - ציין כרמלי, מנמ"ר העירייה ● בימים אלה מתקיים פיילוט ב-17 בתי ספר בעיר

איציק כרמלי, מנמ"ר עיריית ראשון לציון. צילום: קובי קנטור

"עיריית ראשון לציון מבצעת פיילוט למחשוב בתי הספר בעיר, שמצליח. לאור זאת, נרחיב את הפרויקט לבתי ספר נוספים ונבצע אותו בכל מערכת החינוך בעיר בתוך שנתיים", כך אמר איציק כרמלי, מנמ"ר עיריית ראשון לציון.

כרמלי דיבר דיבר בכנס מוניציפאלי 2014. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, נערך באחרונה במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב, בהנחיית פלי הנמר, יזם ומנהיג אנשים ומחשבים, ד"ר עדי קפליוק, מנמ"ר עיריית גבעתיים ויו"ר פורום המנמ"רים בשלטון המקומי, ויהודה קונפורטס, העורך הראשי של הקבוצה.

הפיילוט עליו מדבר כרמלי מבוצע ב-17 בתי ספר בעיר. לדבריו, "בעוד שבפרויקטים בעבר דאגו למחשוב הכיתות אבל לא לצד הפדגוגי, התוכנית הנוכחית מתרכזת בפדגוגיה. לכן, חייב להיות שיתוף פעולה בין משרד המנמ"ר למינהל החינוך".

הוא נתן תמונת מצב עדכנית של הפרויקט: "ביצענו ניתוח של הפריטים בבתי הספר, עשינו 'צנתור' למחשוב שקיים בהם. יש ערב רב של ספקים ואנחנו עושים בכך סדר. בנוסף, החלטנו על הקמת מוקד תקשוב עירוני-עצמאי-פדגוגי, שמאפשר לבתי הספר שבפיילוט לעבוד ישירות מול העירייה, ובקרוב יעלה לאוויר פורטל עירוני". כמו כן, אמר כרמלי, "אנחנו פועלים להטמעת אינטרנט מהיר בבתי הספר, בקצב הורדה של יותר מג'יגה-וחצי והעלאה של 700 מגה-ביט, על גבי רשתות עצמאיות שלהם".

כרמלי הסביר כי הפרויקט "התלבש" על תשתית הסיבים האופטיים של החברה העירונית לביטחון של ראשון לציון, שפועלת באמצעות מיזם הסיבים האופטיים – IBC.

מיכל דביר, מנמ"רית עיריית חיפה. צילום: קובי קנטור

מיכל דביר, מנמ"רית עיריית חיפה. צילום: קובי קנטור

הוא סיכם באמרו כי "עד הרבעון השלישי של 2015 נגיע ל-80 בתי ספר בתי ספר בעיר ובתוך שנתיים – לכלל מוסדות החינוך. נטמיע לצד זה טלפוניית IP, מערכות שכר ושעוני נוכחות".

"מערכות השו"ב מתפעלות את החיים"

מיכל דביר, מנמ"רית עיריית חיפה, דיברה על "הסייבר בצוק איתן בראי הרשויות המקומיות". היא ציינה כי "המרכיב האנושי מאוד חשוב כאן. אנחנו יותר ויותר תלויים במחשוב. התושב קם בבוקר וכמעט כל פעולה שהוא עושה נמצאת במרחב הקיברנטי, מערכות השו"ב מתפעלות את החיים".

"מתקפות סייבר יכולות לפגוע בתפקוד הבסיסי של התושבים", ציינה דביר. "לא לכל הרשויות המקומיות יש את אותה הרמה של התגוננות בפני סייבר. קיים פער בין הרשויות החזקות, שמשקיעות יותר, לאלה החלשות יותר, שמשקיעות פחות. כך גם עם תאגידי המים".

היא העלתה את השאלה מהי תשתית קריטית והשיבה: "כדי לדעת זאת צריכים למדוד את המשקל של אותה תשתית. תחנות רדיו וטלוויזיה הן תשתיות קריטיות כי אם הן נפגעות – נפגע נדבך בחיי היום יום של התושבים".

"צריך לדעת גם את קשרי הגומלין בין התשתיות הקריטיות", הוסיפה. "פגיעה בפסי רכבת יכולה לפגוע גם בתשתיות תקשורת וכתוצאה מכך אתרי אינטרנט יכולים ליפול".

דביר ציינה את המתקפות על אתרים ישראליים שאירעו במהלך צוק איתן ואמרה כי הן היו "די פרימיטיביות, ב-DDOS". היא מנתה מספר דרכים שיכולות לסייע בהגנה מפני המתקפות הללו: "ראייה רחבה, תמיכה של ההנהלה והדירקטוריון, תוכנית אסטרטגית והכי חשוב – העלאת המודעות של העובדים ושימוש נכון במשאבים. נדרשים תהליכים וטכנולוגיות כדי להתגונן מפני המתקפות. בנוסף, צריך כל הזמן לבדוק את עצמנו ולבצע שיפור מתמשך, כי האיומים הולכים ומשתפרים ואנחנו חייבים להשתפר מולם".

היא ציינה פעולות שעיריית חיפה נקטה במהלך המלחמה כדי להתגונן מהמתקפות הללו: שימוש במערכות לחסימת תעבורה בעייתית ומתקפות ב-DDOS, חסימת כתובות ממדינות בעייתיות, העלאת המודעות של העובדים וניתוח איומים ביחידת בקרת הרמזורים. בנוסף, עיריית חיפה העבירה השנה את מערכת הליבה לאופיס 365 (Office 365), בענן, כך שחוות השרתים שלנו לא ניזוקה במקרה של מתקפה. בהיבט השרידות, העברנו את חוות השרתים בתצורת קלסתר לבניינים סמוכים ורחוקים. בנוסף, הפעלנו מערכות איתור ובקרה שמאפשרות להגיב למתקפה ברגע ש-'עולים' עליה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים