מערכת הביטחון תקים מערך שו"ב לאומי מאוחד בהיקף מאות מיליוני שקלים

המערך החדש יעלה לאוויר ב-2012, ויחליף בקרב חלק מגופי ההצלה את מערכות השו"ב הקיימות ● בו-בזמן, הוא ישמש כמערכת ניהול-על וכממשק מרכזי למערכות השו"ב שתישארנה ● כמו כן, הוא יתממשק עם מערכות השו"ב המצויות במאות הרשויות המקומיות בארץ ● סגן אלוף אורי פרץ, ראש מחלקת תיקשוב והתרעה בפיקוד העורף: "למערכת הקיימת רמת שרידות גבוהה מאוד"

משרד הביטחון, רשות חירום לאומית (רח"ל) וצה"ל, סיימו את שלב האישור הראשוני להתנעת פרויקט לפיתוח מערכת שו"ב לאומית. מטרת המערכת, שהמפרט הטכני שלה טרם סוכם, היא להחליף את רוב מערכות השו"ב הקיימות בגופי ההצלה והחירום השונים – פיקוד העורף, משטרת ישראל, מגן דוד אדום, מכבי אש, ועוד. המערכת, שעלותה תסתכם במאות מיליוני שקלים, צפויה לעלות לאוויר ב-2012.

המערכת היא אחת הנגזרות של מימוש דו"ח ועדת וינוגרד להפקת לקחים ממלחמת לבנון השניה. כזכור, הוועדה קבעה שאין תיאום בין גופי ההצלה והחירום השונים. בעקבות תרגיל החירום הגדול "נקודת מפנה 3", שהתקיים ביוני 2009, הוחלט על בחינת היתכנות של מערכת שו"ב לאומית שכזו, ובאחרונה, לקראת תרגיל "נקודת מפנה 4", שהחל הבוקר (א') – הוחלט על אישור הפרויקט.

תרגיל העורף הלאומי של ישראל, "נקודת מפנה 4", נערך בשיתוף פיקוד העורף, רח"ל, משרד הביטחון, שאר משרדי הממשלה, רשויות מקומיות, ארגוני ביטחון והצלה ומערכת החינוך. מטרת התרגיל היא שיפור כוננות והעלאת המוכנות של מפקדת פיקוד העורף ומחוזותיו במצב של מלחמה כוללת, על בסיס תוכניות הלחימה של צה"ל.

המערכת החדשה תפעל בשני ערוצים: היא תחליף בקרב חלק מגופי ההצלה את מערכות השו"ב הקיימות, ובנוסף תשמש כמערכת ניהול-על וכממשק מרכזי למערכות השו"ב שתישארנה. באופן זה תתאפשר יכולת שאינה קיימת כיום, לנתב בין מערכות השו"ב ולהעביר אליהן ומהן נתונים, חוזי ודיבור. עוד צפויה המערכת להתממשק עם מערכות השו"ב המצויות במאות הרשויות המקומיות בארץ, שכן כיום מערכות ה-IT שבשימוש גורמי העורף לא עונות לצורך הקיים ביצירת קשר דו-כיווני עם מערכות ה-IT המצויות ברשויות המקומיות.

בראיון לאנשים ומחשבים תיאר סגן אלוף אורי פרץ, ראש מחלקת תיקשוב והתרעה בפיקוד העורף, את המערכות שהופעלו ומופעלות בתרגיל הנוכחי, "נקודת מפנה 4". מערכת השו"ב המרכזית, אמר, מכונה "תמונת עורף". זו מערכת מידע לאומית, ששודרגה והושמשה בגרסתה החדשה והחלה לפעול במלחמת לבנון השנייה. היא יוצרת תמונת מצב עורף משולבת, שכן זו מערכת GIS שעליה הוסיפו אנשי ה-IT בפיקוד העורף מודולים ופרטים נוספים. ה-"לקוחות", מאות המפקדים במפקדות פיקוד העורף, מקבלים מפה דיגיטלית, בה הם יכולים לראות היכן התרחשו נפילות של טילים ואילו כוחות נמצאים באזור. כך, הם יכולים לערוך הערכת נזק – לדוגמה, האם המדובר בנפילת טיל בשטח פתוח? האם הטיל היה קונבנציונלי, או שיש במקום חומרים מסוכנים? האם היעד שנפגע הוא, למשל, בית אבות שיש לפנותו? האם זה בית ספר? אם כן, כמה תלמידים יש בו, מהו חתך הגילאים, ועוד נתונים מהסוג הזה.

כך, המערכת מסייעת לקבלת החלטות של כל הגורמים המעורבים בתהליך הפינוי, החילוץ והסיוע. היא יכולה לשלוט באירועים במדינת ישראל בהיבט כולל, ומאפשרת לפיקוד העורף לקבל על גבי צג המחשב תמונה מדויקת של האוכלוסייה והתשתית הבריאותית באזור הפגיעה, במקרה של התקפת טילים. כאשר נורה טיל לכיוון ישראל, מתקבלות התרעות היכן הוא ייפול. המערכת מאפשרת להציג את מיקומם של בתי-החולים הקרובים; תחנות מד"א; קווי חשמל ומים ראשיים; בתי-ספר; מבנים ציבוריים; בניינים (כולל תצורתם הפנימית, הרכב האוכלוסייה בהם ומספר התושבים); תחנות דלק, וכדומה.

על מנת לענות על חוסר היכולת של המערכת המסווגת והמוצפנת – אשר רצה על רשת התקשורת הצבאית – להיות בקשר עם מערכות השו"ב האחרות, אמר סא"ל פרץ, כי במפקדות שונות – של רח"ל, מד"א, מל"ח (משק לשעת חירום), המשטרה ועוד – הותקנו עמדות של "תמונת עורף". פרץ ציין, כי למערכת יש אתר DRP לגיבוי, וכי רמת השרידות שלה "גבוהה מאוד".

מערכת נוספת שמופעלת השבוע, אמר סא"ל פרץ, היא "ממלכה". מדובר, הסביר, במערכת שו"ב טקטית, המקבילה ל"משואה" בפרויקט צי"ד. המערכת פועלת בתווך תקשורתי בלתי מאובטח, על בסיס תשתית סלולר לוויינית. היא מיועדת לאנשי פיקוד העורף הנמצאים בשטח, העובדים על מחשב כף יד נייד ומוקשח. במחשב הם יכולים לתקשר עם עמיתיהם, ולקבל תמונת מצב מאוכנת של הכוחות שבשטח באמצעות GPS. כך, יכולים אנשי פקע"ר לתת ולקבל תמיכה בתהליכים המבצעיים של אירועים, תוך העברת מידע חזותי, חסכון בדיבור וקיצור זמני התקשרויות. בעתיד, אמר פרץ, תוכל המערכת גם להעביר גם נתונים, ולא רק מידע חזותי.

שתי מערכות נוספות המופעלות בתרגיל, אמר סא"ל פרץ, שייכות לתחום ההתרעה. "אנו רוצים לספק את ההתרעה על נפילת טילים או על אירועים ביטחוניים אחרים בכמה ערוצים", אמר. האחד, הוא מערך הצופרים: "הגדלנו את כמות הצופרים במדינה במאות", הסביר. בנוסף, רשתות הרדיו המקומיות יפעלו בחירום כמו רשת ב' וגלי צה"ל, והן יעבירו לאזרחים מידע הנדרש בחירום. לחירשים ולכבדי שמיעה, אמר פרץ, חולקו מכשירי זימוניות, הפועלים על רטט ומודיעים להם את החדשות האמורות. בנוסף, הסביר, יש מערך ביפרים המשמש כחלק ממערך משלים להתרעה בדרום הארץ, באיזור עוטף עזה.

סא"ל פרץ סיים באומרו, כי במסגרת התרגיל השבוע נעשה ניסוי, השני במספר, במשלוח התראה בסלולר שלא באמצעות SMS. המטרה, הסביר, היא להשתמש בתווך הסלולרי מבלי להיתקע בצווארי הבקבוק שהוא יוצר. לשם כך, נעזרים בטכנולוגיה המכונה cell broadcast, אשר מדלגת על כל מערכי התוכן, הבילינג והעיבוד של הסלולר. בשל בעיות חוקיות הנוגעות לפרטיות, ולא מסיבות טכנולוגיות – הניסוי בוצע באופן מוגבל, עם עשרות בודדות של לקוחות סלולר. פרץ העריך, כי ב-2011 הטכנולוגיה תהיה מבצעית. "התרעה היא מערכת מצילה חיים מספר אחת", סיכם סא"ל פרץ.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים