דו"ח: סין, איראן וטוניסיה – אויבות הרשת

מדו"ח של ארגון "עיתונאים ללא גבולות" עולה, כי מדינות נוספות המצויות בקטגוריה מפוקפקת זו הן קובה, מצרים, מיינמאר, צפון קוריאה, ערב הסעודית, סוריה, טורקמניסטאן, אוזבקיסטאן ו-וייטנאם ● החשש הוא שגם אוסטרליה תצטרף לרשימה, מפני שבכוונתה לחסום אתרי פדופיליה, פשע וסמים ● על פי הארגון, סיסקו מוכרת לסין ציוד טכנולוגי המסייע לרדיפת מתנגדי המשטר ולצנזורה על הרשת ● סיסקו בתגובה: "מכרנו לסין מה שמכרנו בכל מקום אחר בעולם"

משטרים טוטליטריים הגבירו בשנה החולפת את מאמציהם לצנזר את האינטרנט ולמנוע פעילות מקוונת של מתנגדי המשטר בארצותיהם – כך עולה מדו"ח חדש של הארגון הבינלאומי "עיתונאים ללא גבולות". הדו"ח השנתי פורסם במסגרת "היום נגד צנזורה קיברנטית", שצוין בסוף השבוע, ומטרתו העלאת המודעות הבינלאומית לנושא.

על פי הדו"ח, סין, איראן וטוניסיה כלולות בקבוצת המדינות שהן "אויבות הרשת". החוקרים גילו, כי מדינות אלה הפעילו כלי צנזורה מתוחכמים יותר מבעבר באינטרנט, והגבירו את התנכלותן לפעילים מתנגדי משטר, המשתמשים ברשת ככלי להפצת דעותיהם.

מדינות נוספות המצויות בקטגוריה מפוקפקת זו הן, על פי הארגון, קובה, מצרים, מיינמאר (לשעבר בורמה), צפון קוריאה, ערב הסעודית, סוריה, טורקמניסטאן, אוזבקיסטאן ו-וייטנאם.

לדברי קלות'ילד לה קוז, מנהלת "עיתונאים ללא גבולות" בוושינגטון, טורקיה ורוסיה הן שתי מדינות ש-"עלו דרגה" בחומרת מעשיהן לצנזור המידע המועבר ברשת בשנה החולפת, וכעת הן מצויות בקטגוריית "מדינות תחת מעקב", שהינה שלב אחד לפני הפיכתן ל-"אויבות הרשת". ברוסיה, מדינה חדשה ברשימת המדינות הנתונות למעקב הארגון, פעילים פוליטיים הכותבים בלוגים נעצרו בתדירות גבוהה בשנה החולפת, כך על פי הדו"ח. בטורקיה, כמה אתרים, ביניהם יו-טיוב (YouTube), נחסמו.

היא ציינה, כי זימבבווה ותימן הוצאו מרשימת ה-"מדינות תחת מעקב". הסיבה לכך אינה שינוי בהתנהגות הממשל בנושא חופש הביטוי המקוון והנגישות החופשית למידע ברשת, כי אם העובדה שהשימוש ברשת במדינות אלה אינו נפוץ.

לה קוז הוסיפה, כי נראה שמשטרים דכאניים מנצחים בשלב הזה במאבקם מול מתנגדי המשטר. "הם מנצלים כלים טכנולוגיים מתוחכמים יותר נגד המתנגדים למשטר בארצות השונות, אשר מנסים להערים עליהם ולעקוף את ההגבלות השונות", אמרה.

גם האוסטרלים רוצים לחסום אתרים מסוימים

לטענת לה קוז, חברות טכנולוגיה בארצות הברית מסייעות למשטרים שמצנזרים את הרשת לכפות את ההגבלות, על ידי כך שהן מוכרות לאותן מדינות ציוד המסייע להן לעשות זאת. בין אותן חברות היא מנתה את סיסקו (Cisco), שכבר נמתחה עליה ביקורת בעבר על שהיא מוכרת ציוד תקשורת המסייע לממשלים לנטר ולבקר את תעבורת הרשת. בתגובה מסרה סיסקו, כי היא אינה מספקת לממשלה כלשהי בעולם יכולות מיוחדות, וכי הציוד שלה שנמכר בסין "אינו שונה מזה שנמכר בכל מקום אחר בעולם".

לעומת זאת, לה קוז שיבחה את התנהגותה של גוגל (Google) במאבק שלה מול המשטר הסיני על צנזור מנוע החיפוש הפופולרי, וציינה, כי היא מקווה שהמאבק יפתח פתח לצמצום הצנזורה במדינה ולכך שבאמצעות גוגל, הגולשים הסינים יוכלו לקבל מידע יותר בחופשיות. "בעוד שנה מעכשיו", אמרה, "אשמח לבשר לכם, כי גוגל הייתה פורצת דרך במאבק. אבל אני חוששת שזה יהיה מעט אידיאליסטי מצידי לעשות זאת".

מנגד, לה קוז הביעה חשש שגם מדינות מערביות עלולות להצטרף לרשימת "אויבות הרשת", ביניהן אוסטרליה. זאת, בשל מאמציה לדרוש מספקיות אינטרנט לחסום אתרים שהיא חושבת לבלתי ראויים. נכון שבשלב זה המדובר באתרים העוסקים בפורנוגרפיית ילדים, פשע וסחר וסמים בלבד, אולם המתנגדים לצעדי ממשלת אוסטרליה חוששים שרשימת האתרים החסומים והסיבות לחסימה תיוותר מסווגת, מה שעלול להוביל בעתיד לחסימת אתרים לגיטימיים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים