דאעש והמערב ממשיכים להילחם – גם בחזית הווירטואלית
אחרי שטוויטר ויוטיוב סגרו את החשבונות שלו, ארגון המדינה האסלאמית הצטרף לרשת החברתית מבוססת הקוד הפתוח Diaspora, שבה אין גוף מרכזי שיכול לשלוט על התכנים
הלחימה שמתקיימת בין דאעש (או, בשם החדש, ארגון המדינה האסלאמית) למערב ולכוחות בעיראק ובסוריה ממשיכה להתנהל בימים אלה גם ברשת. לאחר שטוויטר (Twitter) ויוטיוב (YouTube) סגרו את החשבונות של הארגון, בעקבות פרסום הסרטון בו נראית הוצאתו להורג בעריפת ראש של העיתונאי האמריקני ג'יימס פולי, אנשי הארגון עברו לרשת החברתית בעלת הקוד הפתוח Diaspora. ברשת הזו אין גוף מרכזי שיכול להסיר תכנים מכל הרשת.
"Diaspora הוקמה מתוך שאיפה ליצור רשת חברתית מבוזרת, ללא ניהול מרכזי, ויש לכך צדדים חיוביים וצדדים שליליים", הסביר ד"ר ברני הוגן, חוקר מדיה חברתית ממכון אוקספורד לאינטרנט. "הן היתרון והן החיסרון מתבטאים בהעדר התערבות מצד מדינות".
המעבר ל-Diaspora הוא אולי כורח המציאות עבור הארגון הקיצוני, אולם הוא גורר אחריו ירידה דרסטית בכמות הצופים הפוטנציאליים בתכנים שהוא מפרסם, שכן מספר המשתמשים של הרשת החברתית הזאת עומד על כמיליון בלבד. אולם, בניגוד לפייסבוק (Facebook) או טוויטר, שנסמכות על מסד נתונים מרכזי, הפלטפורמה שלה פתוחה ומבוזרת. כל אדם יכול להוריד את תוכנת Diaspora ולהקים צומת (Pod) ברשת על מנת לשתף הודעות ותכני מדיה עם שאר החברים ברשת החברתית. כל חבר יכול לבחור אחרי מי ברצונו לעקוב כדי לקבל את הפוסטים שלו.
בהודעה שפורסמה באתר של Diaspora Foundation, הארגון שעוסק בפיתוח של Diaspora, נכתב כי "מאחר שאין שרת מרכזי לרשת, לא יכול צוות הליבה של הפרויקט לשנות או להסיר תכנים מצומת כלשהו. ייתכן שזו אחת הסיבות שמשכו אלינו את פעילי דאעש". לדבריהם, "אנחנו מנסים כעת ליצור קשר עם מנהלי הצמתים שבהם הופצו תכנים של דאעש ולבקש מהם שיסירו את הפוסטים האלה. עד כה הוסרו התכנים ממרבית הצמתים הגדולים".
אולם, ד"ר הוגן לא תולה תקוות רבות בשיטה זו. "זה משחק של חתול ועכבר", לטענתו. הוא אמר כי הדרך היחידה להילחם בתכנים כאלה היא לא לשתף אותם, לא לדווח עליהם ולא להעניק להם במה. "האחריות הקולקטיבית והחברתית שלנו היא לא להפיץ תכנים בעייתיים", ציין.
תגובות
(0)