שהגולם ישמור שבת
למה לשרי ש"ס כל כך מפריע שיש אזרחים שרוצים לשלם את דוחות החניה שלהם בשבת? ● אולי המאבק שלהם נובע מהעובדה שגם אם יהיה כסף וגם אם לא - הם ימשיכו לקבל את מה שהם דורשים תמורת ישיבתם בקואליציה ● חברים, הסירו ידיכם מהשאלטר של אתרי ממשל זמין
ההודעה על כוונתם של שרי ש"ס לבקש לסגור את שירות התשלומים הממשלתי בשבתות ובחגים, עוררה כצפוי גל תגובות נרחב – בעיקר מצד אלו שמתנגדים למהלך. אין זו הפעם הראשונה שבה חופש הגלישה באינטרנט בישראל מאוים על ידי שרי ש"ס – עושי דברו של הרב עובדיה יוסף, שהטכנולוגיה עבורו היא אויב מסוכן מאוד.
התפיסה הבסיסית של ממשל זמין היא העדר גבולות של מקום, זמן ותרבות. המטרה העיקרית של ממשל זמין, שאושרה על ידי הממשלה עוד ב-2004, היא להקל ולו במעט על חיי האזרחים פה, כשהם מתבקשים לבוא במגע עם משרדי הממשלה ופקידיה. כל אחד מאיתנו חווה את ההמתנה בתור לפקיד מס ההכנסה, משרד הרישוי, הביטוח הלאומי או כל משרד ממשלתי אחר. החוויה המפוקפקת הזו תמיד דומה.
ברוך השם, בשנים האחרונות עשתה הממשלה קפיצת דרך אדירה בשיפור השירות, וכיום היא מאפשרת לציבור הרחב – כולל כמובן הציבור הדתי – לבצע חלק גדול מהפעולות מבלי לצאת מהבית. פתאום אפשר לפעול מול משרדי הממשלה בכל שעות היממה – ואין זמן מתאים יותר לעשות זאת מאשר בסופי השבוע – אז אפשר לעשות סידורים מבלי לשרוף חצי יום עבודה.
שירות התשלומים הפועל במסגרת ממשל זמין הוא אחד השירותים הפופולריים ביותר בציבור, גם בקרב אלו שלא ממש מכורים לאינטרנט ומוגדרים כגולשים הכבדים. הסיבה פשוטה: לא צריך להיות גאון מחשבים כדי להבין שהרבה יותר קל – ולפעמים גם זול – לשלם את הקנס דרך הרשת, ולא לרוץ לסניף הדואר הקרוב. רק כדי לסבר את האוזן: מדו"ח סיכום הפעילות של פורטל הממשלה לשנת 2009 עולה, כי בשנה זו שולמו באמצעות gov.il כ-7 מיליארד שקלים – עלייה של 700 מיליון לעומת 2008. ב-2009 גם רשם אותו הפורטל קרוב ל-7 מיליון גולשים וכמות הכניסות הכללית עלתה ביותר מ-50% מאז 2006. רוב התשלומים בשנה שעברה בוצעו במסגרת רשות המסים, כשהתשלום השכיח ביותר היה בגין צפייה בנוסח טאבו של משרד המשפטים.
סביר להניח שמתוך 7 מיליון הגולשים שנעזרו בשרת התשלומים ב-2009, יש גם כאלו ששומרים שבת. באופן טבעי, אנשים אלו לא מפעילים את המחשב בשבת, וכך נמנעים מלחלל את השבת. אז מה כל כך מפריע לשרי ש"ס? לא ברור. גם העובדה ששירות התשלומים מכניס הרבה מאוד כסף לקופת המדינה, לא מרגשת אותם. המדובר בכסף שלא בטוח שהיה מגיע לקופת המדינה ללא שירות התשלומים המקוון. כנראה שבנושא הזה הם לא צריכים להיות מודאגים, כי גם אם יהיה כסף וגם אם לא – הם ימשיכו לקבל את מה שהם דורשים תמורת ישיבתם בקואליציה.
גם תדמיתה של ישראל כמדינה חופשית ונאורה – אור לגויים בהיי-טק ובחדשנות, אינה מטרידה את שרי ש"ס. הרי צנזורה מכל סוג שהוא על האינטרנט, נחשבת כיום לאקט חמור ביותר בעולם החופשי. הצנזורה לאו דווקא צריכה להתבטא בתכנים. צנזורה, לטעמו של כותב שורות אלו, היא כל התערבות של גורם ממסדי בפעילות הסדירה והרציפה של הרשת. קו ההגנה של האנשים הנאורים, שכולל הרבה מאוד יהודים טובים ויקרים מהציבור הדתי, צריך להיות שאסור לאף אחד לגעת בשאלטרים של רשת האינטרנט. ברגע שהפרצה הזו תתאפשר, ההידרדרות תהיה מהירה.
לכן המסר של מיקי איתן, השר היחיד בממשלה שיצא מיד נגד ההצעה של אלי ישי, הוא "הסירו ידיכם מהשאלטר של אתרי ממשל זמין. תנו לאזרחים להחליט מתי הם רוצים לגלוש לאתרי הממשלה".
לסיום, נביא את תגובתו של דורון אופק, שכותב לנו בעקבות הפרשה הזו, כי מדובר ב-"איוולת לשמה. הרי מייצרים מערכות מחשב על מנת שנוכל לקבל שירות בשיא הנוחות שלנו. לא יעלה על הדעת לצמצם את שעות השירות בגלל שלמישהו לא נוח עם זה, אלא אם נורא חשוב למישהו שהגולם (המחשב) לא יחלל שבת".
תגובות
(0)