יח"צנות קודמת לטכנולוגיה?

חודש בלבד לאחר שמונה לראש מינהל טכנולוגיות, הודיעה אתמול המשטרה על הזזתו של תת ניצב אלון לבבי לתפקיד הדובר החדש של המשטרה ● בכך חשף המפכ"ל את סדרי העדיפויות של המשטרה: יחסי ציבור, דוברות והסברה לפני טכנולוגיה, מחשבים ומערכות מידע

משטרת ישראל הודיעה אתמול (א') על מינויו של תת ניצב אלון לבבי כדובר החדש שלה. לבבי מונה לתפקיד במקום הלל פרטוק, שהגיע מהאזרחות ושימש בין היתר כדובר עיריית תל אביב. פרטוק פרש חודש לאחר כניסתו לתפקיד עקב חילוקי דעות עם המפכ"ל.

לכאורה, מדובר בידיעה שנכנסת לרוב לכרוניקה העיתונאית היבשה, במסגרת מידע שהציבור צריך לדעת. אולם, לקוראי מדור זה, השם לבבי בוודאי יישמע מוכר. רק לפני שבוע סיפרנו כאן שלבבי, קצין מוכשר לכשעצמו, מונה בתחילת יולי לראש מינהל הטכנולוגיות והמיחשוב במטה הארצי. הוא מגיע אמנם מרקע אחר, מה שמעורר תהיות לגבי סדרי העדיפויות של המפכ"ל, אבל איחלנו לו בהצלחה בכל זאת.

והנה, בהינף יד, החליטה אתמול המשטרה להזיז את לבבי מתפקידו – חודש בלבד לאחר שהחל ללמוד את התפקיד המורכב. אין ספק שבכך חשף המפכ"ל ואיתו צמרת המשטרה את סדרי העדיפויות של המשטרה: יחסי ציבור, דוברות והסברה, לפני טכנולוגיה, מחשבים ומערכות מידע.

מבלי לזלזל בתפקיד הדוברות במשטרה, הרי שאפשר להניח ששום נזק ממשי לאזרחי המדינה לא היה נגרם אילו מערך הדוברות המשומן של המשטרה, הכולל שורה ארוכה של דוברים, היה ממשיך לעבוד ללא מפקד בראש המערך. לא חסרים אנשי מקצוע בתחום – הן מתוך שורות המשטרה והן מבחוץ, שיכולים למלא את התפקיד בצורה מקצועית ואמינה.

כעת, בעקבות החלטת המפכ"ל, נותרה שוב אחת היחידות החשובות ביותר במשטרה ללא מפקד. גם אם המפכ"ל ימצא מועמדים טובים בתוך ימים, הזמן שייקח למפקד החדש ללמוד את התפקיד יהיה ארוך יחסית. אסור לשכוח שבניגוד לפעם הקודמת, שבה מונה תת ניצב ניר מריאש לתפקיד ראש מינהל טכנולוגיות – למרות שהיה חסר כל רקע מקצועי בתחום הטכנולוגי, המקרה שלפנינו שונה. מריאש יכל היה לסמוך על ניצב משנה שי קופרמן, סגנו, שיכניס אותו לעניינים, אולם כעת גם קופרמן הולך הביתה… אפילו זה לא מנע מהמפכ"ל מלזעזע שוב את היחידה.

מינהל הטכנולוגיות הוא אחד מגופי הפיתוח והטכנולוגיה הגדולים בזרועות הביטחון. המינהל מעסיק למעלה מ-600 איש, רובם אנשי מחשבים. כל שוטר מתחיל יגיד לכם שללא הטכנולוגיה, אף ניידת לא יכולה לזוז, שום חקירה רצינית לא יכולה להתקדם במהירות ומבצעים רבים שמתבססים על מידע מודיעיני איכותי לא יכולים לצאת אל הפועל. אבל עם כל ההצלחות הטכנולוגיות הרבות שיחידת המיחשוב והטכנולוגיה של המשטרה זוקפת לזכותה, היא עדיין מצויה בפיגור של דור אחד לפחות בהשוואה לגופים המקבילים לה בעולם ואפילו בארץ, שלא נדבר על הפיגור הטכנולוגי אל מול היעדים המודיעינים המרכזיים שלה – ראשי העולם התחתון.

המאבק בפשיעה בכלל ובפשיעה המאורגנת בפרט אינו מתבצע רק בשטח – במרדף אחרי גנבים ורוצחים; הוא מתחיל בקרב מוחות דרמטי בין קציני המשטרה לבין ראשי הפשע המאורגן בישראל. אך גם את מה שיש צריך לנהל, לתחזק, למנף ולעודד ליצירתיות ותעוזה. לכן, בראש יחידה טכנולוגית זו חייב לעמוד קצין מוכשר בעל רקע בתחום, שמסוגל לחשוב קדימה ולאתגר.

המהלך שביצע אתמול המפכ"ל שוב מאיר באור קודר את יחסה של צמרת המשטרה לתחום הטכנולוגי. מצד אחד יגידו שזה חשוב מאוד, אך מצד שני, כאשר מדובר בחלוקת משאבים – ובמיוחד במשאב אנושי יקר, יש דברים דחופים יותר.

כשם שנהוג לומר שכל משבר הוא פוטנציאל להזדמנות, גם כאן יכול המפכ"ל להתעשת ולתקן את דרכיו. כל מה שהוא צריך לעשות זה לזמן מיד לשיחה את שי קופרמן, ולבקש ממנו לקחת את הפיקוד למרות הכל. אנחנו לא יודעים מה ישיב קופרמן, אבל סביר להניח שהוא בוודאי ישקול את זה. אם לא קופרמן, אפשר להציע למפכ"ל להשקיע קצת יותר מחשבה בחיפוש מפקד ראוי לגוף חשוב זה, היום יותר מאי פעם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים