נקר

על הקשר שבין ציפור המנקרת את העצים ומחפשת תולעים - ובין תולעי הרשת ● נדמה שהמאבק שבין ה-"טובים" ל-"רעים" ברשת לעולם לא יסתיים

השבוע השתתפתי במסיבת עיתונאים. זכינו לקבל במהלכה מחזיק מפתחות במתנה, בצורת נקר, שבתוכו הסתתר לו דיסק און קי. הנקר – ציפור מזיקה ומועילה גם יחד, נקרא כך בשל התנהגותו האופיינית: ניקור עצים. הציפור ניכרת בהתנהגותה: היא מטפסת סביב גזעי עצים, עפה במעוף גלי ובאביב מרבה לתופף בנקישות מקור מהירות על גזעים חלולים, ענפים יבשים וכדומה. הנקר מקיש שוב ושוב במקורו על קליפת העץ. הקשות אלה מסייעות לו לאתר בשמיעה את מקום החרקים מתחת לקליפה – הוא גורם להם לנוע ולהשמיע קול, או לחלופין לאתר את ההד השונה שיש למחילה שנוצרה על ידי נבירתם. כשהוא שומע חרק נע – הוא חובט בעוז בקליפה, בעזרת מקורו, חושף את המחילה, ושולף את החרק בלשונו הארוכה.

לצד תועלתו, הנקר מסב גם נזק לסביבתו: הוא גורם נזק ליבול מטעי הפירות האגוזים, אולם נזק זה הוא זניח לעומת תופעה חדשה יחסית: בשנת 1969 החלו הנקרים לנקר בצינורות השקיה מפלסטיק, בעיקר כאלה המשמשים לטפטוף. תוך שנתיים התפשטה התופעה, והנזקים שנגרמו היו כבדים. הנקרים ניקרו באותן שנים גם כבלי טלפון, וגרמו לניתוק מנויים.

סרגיי נוביקוב, אנליסט אבטחה בכיר ממעבדות קספרסקי, חברת אבטחת המידע המיוצגת בארץ על ידי פאואר תקשורת, סיפר במסיבת העיתונאים, כי עובדי מעבדת המחקר בחברתו זוכים, בשיא הרצינות, לכינוי "נקרים". זאת, בשל חיפושיהם היומיומיים אחר הנוזקות, התולעים והווירוסים המשוטטים להם במרחב הקיברנטי.

התלהבתי מהדימוי של הנקרים. לא מעט יש מי שבא לחברות האבטחה בתלונות. אלו מגיעות מכמה מקומות: על כך שהן גוזלות משאבי מיחשוב. על תלונה זו ענה נוביקוב, כי הפתרון היחידי לכך הוא לא לקשר את המחשב עם הרשת, ולחילופין, להשתמש בדגמי מערכות הפעלה ובדפדפנים ייחודיים (הוא עצמו משתמש במק ובאופרה).

קונפיקר – תולעת עם הצלחות רבות

טענה נוספת היא על כך שההתרעות בדבר איומים, בסופו של דבר לא מתממשות. עדות לכך ראינו השבוע, כאשר מכל עבר הבטיחו חברות האבטחה מתקפה נוספת של תולעת קונפיקר (Conficker). המתקפות היו צפויות לקראת ה-1 באפריל.

מאז הופעתה, באוקטובר 2008, לתולעת היו הצלחות רבות: כבר בינואר נרשמו מיליוני מחשבים נגועים ממנה. באותו החודש דווח, כי מערכות ה-IT של משרד הביטחון בבריטניה נפגע בצורה מסיבית ממנה, כמו גם משרדים אדמיניסטרטיביים, הצי המלכותי וצוללות מלכותיות שנדבקו מהווירוס. בפברואר, מערכות IT של מערכת המשפט העירונית ביוסטון, טקסס, ארה"ב נדבקו גם הן, ועד היום אין תשובה כיצד התולעת נכנסה למערכות אלה. כמה ימים לאחר מכן הודיע הבונדסוור, צבא גרמניה, שכמה מאות מהמחשבים בשימושו נפגעו. אז הודיעה מיקרוסופט, כי היא מכריזה על הענקת פרס בסך רבע מיליון דולרים, למי שיספק מידע שיוביל למעצר ולהרשעת האנשים העומדים מאחורי יצירת התולעת והפצתה.

לקראת ה-1 באפריל הבטיחו לנו חברות האבטחה מתקפה גדולה, משוכללת יותר, של התולעת. זה לא קרה, לשמחת בעלי המחשבים האישיים ומנהלי אבטחת המידע בארגונים ברחבי העולם. לזכותן של חברות האבטחה תיזקף העובדה, כי היו הוגנות מספיק להודיע על כך מיד בסוף היום.

בסרט "היט" נפגשו לפרק זמן קצר רוברט דה-נירו בתפקיד הפושע, ואל פצ'ינו בתפקיד השוטר-בלש, בבית קפה בצדי הדרך. הם הסכימו, כי כל אחד מהם ימשיך לעשות את מה שהוא יודע לעשות. נראה, כי גם אנו, צרכני המיחשוב, נדונו לשמש צופים במחזה המתאר את המאבק האינסופי שבין יצרני הנוזקות וחברות האבטחה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים