תרגול מערכי התקשוב בצה"ל

כיצד פועל אגף התקשוב וההגנה בסייבר בהובלת צה"ל לכדי אופטימיזציה בכלל מערכות המידע שלו, לצורך מיצוי המידע ושיפור הדיוק והאפקטיביות המבצעית של צה"ל ובמה תרם לכך תרגיל "אגרוף המחץ"?

תת-אלוף (מיל') נתי כהן, יו"ר CyberIL ו-IBC ומפקד מנהלת התקשוב במרכז לאימונים המטכ"לי של צה"ל.

צה"ל הוא אחד הצבאות המודרניים ביותר בעולם. לאורך כל שנות קיומו צה"ל נמצא בחזית הטכנולוגיה העולמית ומתאים את עצמו לאתגרי שדה הקרב המודרני. בעשור האחרון צה"ל עבר תהליכי שינוי משמעותיים בזכות הובלת תוכנית מטכ"לית בשם "צה"ל רשתי". התוכנית מונהגת על ידי אגף התקשוב וההגנה בסייבר, כאשר תכליתה להוביל לכדי אופטימיזציה בכלל מערכות המידע של זרועות צה"ל, לצורך מיצוי המידע ושיפור הדיוק והאפקטיביות המבצעית של צה"ל.

הטרנספורמציה הדיגיטלית שצה"ל עובר מכילה מספר שינויים משמעותיים. צה"ל מפתח ומאמץ טכנולוגיות חדשות, כדי לעמוד בחזית הטכנולוגיה הצבאית והאזרחית גם יחד, וזאת על מנת להשתמש בידע הקיים כדי לקבל החלטות מהירות ומדויקות.

התרגיל המטכ"לי "אגרוף המחץ", שנערך בתחילת החודש, הוגדר כאבן דרך משמעותית להבניית כשירותו של המטה המבצעי באגף התקשוב. התרגיל, שסוכם בהצלחה, הוגדר כאחד המבחנים והיעדים של צה"ל למימוש חזון הקמת האגף. במהלך התרגיל צה"ל תרגל לראשונה פעילות נרחבת וממושכת בכלל החזיתות ובכלל הממדים

לצד היתרונות הנרכשים באמצעות הטרנספורמציה הדיגיטלית, מתהווים איומים ואתגרים חדשים, אשר תורגמו לכדי פעולות אופרטיביות בצה"ל.

אגף התקשוב וההגנה בסייבר הפך להיות זרוע מרכזית בתפישתו של צה"ל כמפעיל כוח במרחב הקברניטי-ספקטרלי. המשימה המרכזית היא שימור חופש מהפעולה של צה"ל, תוך ביסוס העליונות הספקטרלית של צה"ל בשדה הקרב.

לפני כשנתיים התבקשתי על ידי ראש אגף התקשוב לעמוד בראש מנהלת התקשוב וההגנה בסייבר לקראת תרגיל מטכ"לי משמעותי. הבקשה באה בעקבות מספר שינויים משמעותיים שחלו בצה"ל בהקשרי הדיגיטציה והסייבר והנחיית הרמטכ"ל לבחון את המוכנות וההערכות של צה"ל לנושא.

לאחר התרגיל התחדדה ההבנה העמוקה כי נדרש לקבע את המנהלת כמוקד ידע וכזיכרון ארגוני, ולשלבה כחלק אינטגרלי במנהלת המטכלית (יחידת איתמ"ר).

התרגיל המטכ"לי "אגרוף המחץ", שנערך בתחילת החודש, הוגדר כאבן דרך משמעותית להבניית כשירותו של המטה המבצעי באגף התקשוב. התרגיל, שסוכם בהצלחה, הוגדר כאחד המבחנים והיעדים של צה"ל למימוש חזון הקמת האגף. במהלך התרגיל צה"ל תרגל לראשונה פעילות נרחבת וממושכת בכלל החזיתות ובכלל הממדים.

אגף התקשוב וההגנה בסייבר

אגף התקשוב וההגנה בסייבר

 

אמנה חמישה נושאים מרכזיים מנקודת מבטי כמפקד המנהלת, שהביאו להשגת יעדי התרגיל:

  1. חקר ביצועים ומודיעין מדויק – אחד מהשינויים העיקריים שאגף התקשוב וההגנה בסייבר עברו עם הקמת חטיבת ההגנה הוא הקמת מחלקת מודיעין ייעודית לצורכי איסוף, מחקר והערכה אל מול המערכה המתהווה מנגד. מדובר במודיעין ייעודי וייחודי, אשר מצריך מקצועיות ספציפית ומאוד מתוחכמת. ראשית, הצירים של המנהלת לגיבוש האסטרטגיה ועיקרי התרחישים למימוש במסגרת התרגיל הינה עיבוד, בהמשך מחקר וניתוח כלל הידיעות המודיעיניות ליידי גיבוש תמונת מודיעין אחידה וברורה.
  1. איכות תרחישים לעומת כמות – לקח משמעותי מהתרגילים הקודמים הוא זיהוי אזורים רב-זרועיים רגישים וסביבה גיבוש מספר מצומצם של תרחישי "דגל" מערכתיים ורוחביים, המתרגלים במקביל את כלל מערכי התקשוב בצה"ל, בארגונים ובחברות, אשר משפיעים על הרציפות המבצעית והתפקודית של צה"ל.
  1. אנשי המנהלת – כאמור, לפני כשנתיים התארגנו, כגרעין רעיוני של קצינים במילואים, לצורך תרגול האגף. במהלך השנתיים האחרונות המנהלת תוגברה באופן משמעתי בקציני מילואים בכירים ורלוונטיים, אשר שירתו בכלל מערכי התקשוב והסייבר בצה"ל. התמהיל והשילוב של קצינים בסדיר, אשר בקיאים ומעורבים בצירי בניין הכוח העכשווי, עם קציני מילואים אשר מביאים ניסיון וידע עדכני מהנעשה באזרחות, מביא לידי ביטוי איכות וחשיבה יצירתית ומאתגרת עבור המתורגל.
  1. מסגרת ההכנות לתרגיל – אחת התובנות והמסקנות מהתרגילים הקודמים הינה מערכת הכנות מקדימה. החיבור שלנו כמנהלת לתרגיל, נערך סדר גודל של שישה חודשים לפני התרגיל. מעבר לרענון התובנות והפקת הלקחים מהתרגיל הקודם, אנשי המנהלת מתכנסים מראש למספר ימי למידה מעמיקים של המודיעין העדכני, התוכניות האופרטיביות, תפישת ההפעלה הרלוונטית והמערכות העיקריות של צה"ל בהיבטים המערכתיים. לאחר גיבוש ובירור המטרה וההישגים הנדרשים לתרגיל, מתקיימים מספר מופעים משלמים לגיבוש המהלכים המרכזיים עם שותפי סוד מהצד המתרגל. חודשיים לפני התרגיל אנו מתכנסים ל"פנימייה" מקצועית, עם כלל מפקדי הצירים, ומזינים את התרחישים לתוך מערכות המנהלת, לצורך תיאום וסנכרון כלל הגורמים המתרגלים.
  1. רצינות המתורגל – יצוין כי איכות התרגיל נובעת ממקצועיות המנהלת, אך לא פחות חשוב מכך היא רצינות המתורגל. אגף התקשוב ראה בתרגיל "אגרוף המחץ" הזדמנות לתרגול משמעותי. ההכנה המקצועית, בהובלת מפקד אגף התקשוב ואנשיו, הביאה למערכת הכנות ענפה של דרג ראשי המחלקות וראשי הענפים באגף. תפישות הפעלה עודכנו ופק"לים רועננו. זאת ועוד, התחדדה ההבנה כי התרגיל הינו חלק מתהליך כניסת כניסה לתפקיד של שדרת הפיקוד ובעלי תפקיד מרכזיים, שנכנסו זה עתה לתפקיד, כגון מפקדת לוטם, מפקדת ממר"ם ומפקדת חושן. מפקדים אלו ראו בתרגיל פלטפורמה חשובה כחלק מתהליך כניסתם לתפקיד, והשפיעו באופן אישי על איכות התרחישים ועל המענה האיכותי במהלך התרגיל.

לסיכום, צה"ל ואגף התקשוב בתוכו הוביל בשנים האחרונות תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית, אשר שיפרו באופן ניכר את האפקטיביות המבצעית והתפקודית של צה"ל. בעקבות כך גובשה תפישת הפעלה מעודכנת, במסגרתה אגף התקשוב וההגנה בסייבר מהווה מפקדה להפעלת כוח במרחב הקיברנטי, על מנת להבטיח את העליונות הספקטרלית בשדה הקרב המודרני.

לאור הנקודות שציינתי במאמר זה, תרגיל "אגרוף המחץ" היווה אבן דרך משמעותי להבנות ואמצעי לבחון את הכשירות של צה"ל ביכולתו להבטיח את הרציפות התפקודית של צה"ל בכלל מתארי הלחימה. בימים אלו צה"ל ובתוכו אגף התקשוב נמצא בתהליך עמוק של סיכומים, תחקורים והפקת לקחים. במקביל, בימים אלו שוקד צה"ל על גיבוש תוכניות העבודה לשנת 2024 ולתר"ש. אין בליבי ספק כי ליבת התובנות מתוך תהליך התחקירים והסיכומים יהיו בבסיס תהליכי בניין הכוח של צה"ל כחלק מתוכניות העבודה. 

הכותב הוא יו"ר CyberIL ו-IBC ומשרת כמפקד מנהלת התקשוב במרכז לאימונים המטכ"לי של צה"ל בעבר שירת כקצין הקשר והתקשוב הראשי וכמנכ"ל משרד התקשורת.

כהן יוביל פאנל בנושא תרגול מערכי התקשוב בצה"ל כחלק מוועידת הפסגה השנתית לתקשוב לצבא ולביטחון שתתקיים מחר (ד', 28.6) – לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים