עובדים, מהן הזכויות שלכם כשהחברה בפירוק?

עובד המסיים עבודתו בחברה כתוצאה מפירוק לא רצוני של החברה יעבור הליך מורכב וארוך בהרבה ממה שיעבור עובד המפוטר מחברה פעילה

עו"ד ד"ר אורי אנגלהרד.

עובד המפוטר ממקום עבודתו בשל פירוק לא רצוני של החברה מצוי במצב גרוע בהרבה מעובד המפוטר מחברה הממשיכה להתקיים, עובד המפוטר מחברה הממשיכה להתקיים יכול לנסות לקבל מהחברה זכויות נוספות על זכויותיו כמפוטר, ובאם הוא חושב שלא קיבל את כל זכויותיו, הוא יוכל לתבוע את החברה בבית הדין לעבודה. לאחר שיתקיים תהליך בבית הדין לעבודה, יינתן פסק דין שיקבע האם ומה על החברה לשלם לעובד, והחברה תיאלץ לשלם את שנקבע בפסק הדין. לעומתו, עובד המפוטר עקב פירוק לא רצוני של חברה יתקשה לקבל אפילו את זכויותיו הבסיסיות, וזאת בשל מורכבות ההליך, בשל היותו אחד מעובדים רבים, בשל הגורמים המעורבים בהליך ובשל משך הזמן הרב שההליך יימשך.
אם לחברה יש נכסים שניתן לשלם מהם את החובות לעובד – תינתן עדיפות לכיסוי החובות לעובדים לפני כיסוי חובות אחרים. ואולם אם ולחברה אין נכסים לכיסוי החובות לעובדים, ייאלץ העובד לוודא בתחילה, כי בית המשפט נתן צו פירוק לחברה. אם עדיין לא הוגשה בקשה לפירוק החברה, יכולים העובדים, המבינים כי החברה נמצאת על סף פירוק (החברה לא משלמת להם את המשכורת וכדומה), להגיש תביעה לפירוק החברה.
לאחר שבית המשפט ייתן צו פירוק לחברה, צריך שימונה מפרק לחברה, ורק לאחר מכן, יצטרך העובד להגיש תביעת חוב לקבלת זכויותיו. לאחר שמפרק החברה יאשר את תביעת העובד, המפרק יעביר את אישורו לביטוח הלאומי, שיבדוק את אישור המפרק ובסופו של דבר ישלם לעובד את שיוחלט.

"עובד המפוטר עקב פירוק לא רצוני של חברה יתקשה לקבל אפילו את זכויותיו הבסיסיות, וזאת בשל מורכבות ההליך, בשל היותו אחד מעובדים רבים, בשל הגורמים המעורבים בהליך ובשל משך הזמן הרב שההליך יימשך"

יש צורך לערב את ביטוח לאומי

הגמלה המקסימלית שביטוח לאומי ישלם לעובד תהיה בשווי חוב שכר העבודה שלא שולם לעובד בשנה שלפני המועד שבו נותקו יחסי עובד-מעסיק, או בשנה שלפני המועד שבו ניתן צו בית המשפט לפירוק החברה, לפי המוקדם ביניהם, בתוספת פיצויי פיטורים שהמעסיק לא הפריש לטובת העובד בתקופה זו, והכל עד לשווי מקסימלי של כ-123,000 שקלים.
כמו כן, במקרה שקיים חוב שהמעסיק לא העביר לקופת הגמל של העובד, אזי העובד יצטרך לוודא כי קופת הגמל הגישה תביעת חוב בעניין, ולוודא כי שווי החוב (עד לשווי של כ-18,000 שקלים) ישולם לקופת הגמל של העובד.
לסכום הגמלה יתווספו הפרשי הצמדה וריבית ממועד היווצרות החוב ועד למועד תשלום הגמלה. וכמובן שמהגמלה שביטוח לאומי יישלם לעובד ינוכו מס הכנסה, ביטוח לאומי וביטוח בריאות.
לסיכום, עובד המסיים עבודתו בחברה כתוצאה מפירוק החברה יעבור הליך מורכב וארוך בהרבה ממה שיעבור עובד המפוטר מחברה פעילה. וכפי שמומלץ לכל עובד מפוטר להיעזר בעו"ד שימקסם את זכויותיו, הרי שבמקרה של עובד המפוטר עקב פירוק לא רצוני של החברה, כשאין לחברה נכסים לתשלום החוב לעובד, וכשעיקר ההתנהלות היא מול מפרק החברה, הנתון בעומס עבודה גדול, ואשר אינו פוגש את העובד (מחוץ לטופס שהעובד ממלא – אחד מבין טפסים רבים של עובדי החברה) – מומלץ ביותר להיעזר בעו"ד שייצג את העובד הספציפי למול מפרק החברה ויתר המנגנון. בהצלחה!

אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי.
הכותב הוא עו"ד, נוטריון ומגשר, המומחה לדיני עבודה, משפחה, צוואות וייפוי כוח מתמשך.

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים