הטרנספורמציה הדיגיטלית הגיעה גם אל מגרש הכדורגל

כמה מחשבות על טכנולוגיה בעקבות מונדיאל 2022 בקטאר, רגע לפני שריקת הסיום האחרונה בהחלט שלו

שידרו אותו במינימום דיליי. המונדיאל, FIFA World Cup Qatar 2022.

מונדיאל 2022 בקטאר מהווה הזדמנות להפנות את המבט לטרנספורמציה הדיגיטלית של אחד מאירועי הספורט הגדולים בעולם. האירוע, בהשתתפות מאות אלפי האוהדים שהגיעו לקטאר ומיליארדים נוספים של צופים בו בטלוויזיה, מהווה גם במה לחדשנות דיגיטלית. המונדיאל הוא מגה אירוע ספורט מרהיב, ובאופן טבעי עיני העולם ממוקדים בו ונהנים מהמתרחש באצטדיונים המדהימים שהוקמו בקטאר. מעבר להיות האצטדיונים פלא אדריכלי, הם מצוידים גם בטכנולוגיות דיגיטליות חדשניות, שמטרתן להבטיח הגינות ודיוק בתהליכי השיפוט של משחקי הכדורגל. הטכנולוגיות הדיגיטליות גויסו למטרה זו ולפיכך הגיעו גם למשחק הספורט הפופולרי בעולם. נסקור בקצרה מספר טכנולוגיות שמיושמות וחלקן ייושמו בעתיד הקרוב.

טכנולוגיות כגון AI/ML, Big Data ואחרות הן בעלות פוטנציאל רב להמשיך את החדשנות ולשפר את עולם הספורט. השימוש בטכנולוגיות דיגיטליות מתקדמות מבטיח התקדמות גם בתחומים נוספים, כגון תהליכי האימון, קשרים עם האוהדים, עוד תהליכי שיפוט ומדידה, ניהול אצטדיונים, מכירת כרטיסים ועוד

רז הייפרמן, יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית, דירקטור ב-BDO Digital.

רז הייפרמן, יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית, דירקטור ב-BDO Digital. צילום: ניב קנטור

מערכת תומכת שיפוט מבוססת וידיאו – VAR  

טכנולוגיית ה-VAR (ר"ת Video Assistant Referee) היא לכאורה טכנולוגיה וותיקה, אבל נמצאת בשימוש רק ארבע שנים. התרגלנו כבר לראות את השופט עוצר את המשחק לזמן קצר כדי לרוץ לעמדת שופט ה-VAR, על מנת לשמוע את דעתו. שופט זה יושב בחדר מיוחד מלא במסכי וידיאו ומסוגל לבחון כל אירוע בצורות שהיה קשה לדמיין לפני הופעת הטכנולוגיה הזאת. הוא מסוגל הריץ את המשחק לאחור, לראותו אותו מזוויות שונות ולהתמקד באירוע שהתרחש בהרף עין במגרש.

שופט ה-VAR יכול לסייע לשופט הראשי בקבלת ההחלטה הנכונה ולמנוע טעויות. טכנולוגיה זו נכנסה לראשונה לשימוש במונדיאל 2018 בעקבות החלטת פיפ"א (FIFA) על הכנסתה ושינוי התקנון בהתאם והוספת שופט פורמלי למשחק, שופט תומך, שמטרתו לסייע לשופט הראשי בתהליך קבלת ההחלטות. השופט התומך, יחד עם צוות תומך, משתמשים במיטב טכנולוגיית הווידיאו, כדי לבחון את מה שהתרחש על המגרש ולסייע לשופט הראשי בקבלת ההחלטות. הטכנולוגיה מבוססת על מצלמות רבות המותקנות באצטדיון, נעות במסילות מיוחדות ולוכדות את המתרחש במספר זוויות צילום.

טכנולוגיית ה-VAR.

טכנולוגיית ה-VAR. צילום: ויקימדיה

כדור היי-טק עתיר טכנולוגיה חדשנית

במונדיאל 2022 הופיע לראשונה כדור חדשני, שפותח על ידי חברת אדידס (Adidas) לכבוד האירוע הבילנאלומי, ונקרא Al Rihla.

הכדור מכיל במרכזו סנסורים וציוד מדידה מיוחד המרגישים את תנועתו. הכדור משתמש בטכנולוגיה חדשנית, Connected-ball Technology, ועושה שימוש ברשת IoT רחבת פס ומהירה מאד (ultra-wideband). זוהי טכנולוגיה מהירה ומדויקת יותר מטכנולוגיות ה-GPS וה-Bluetooth המוכרות.

הכדור משדר בזמן אמיתי בקצב של 500 פעם בשנייה את מצבו המדויק אל מערכת ה-VAR והיכולת להבין את מיקומו המדויק של הכדור במרחב מאפשר פיתוח טכנולוגיות עזר נוספות לסיוע לשופט ה-VAR לקבל החלטות מדויקות ומהירות, כגון בחינת מצבי נבדל, המתוארת בהמשך, וטכנולוגיות נוספות.

כדור ה-Al Rihla החכם של אדידס.

כדור ה-Al Rihla החכם של אדידס. צילום: BigStock

מערכת סמי-אוטומטית לבדיקת נבדל ולבדיקת חוקיות הגול

טכנולוגיה נוספת שפותחה נועדה להתמודד עם הקושי בזיהוי מצבי נבדל ולשפר את מערכת ה-VAR. המערכת מבוססת על מערך של 12 מצלמות ייעודיות המותקנות באצטדיון, ומנטרות מצבי נבדל על ידי מעקב מיקום של כל שחקן וכאמור – של הכדור. הטכנולוגיה מאפשרת ציור של קו וירטואלי על מסך ה-VAR ומתריעה במהירות על מצב נבדל של שחקן תוקף. המערכת מסייעת לשופט ה-VAR לבחון מצבי נבדל ולוודא שמתקבלות החלטות נכונות ומהירות. המערכת מאפשרת גם שידור של המצבים לקהל, על גבי מסכים גדולים המותקנים באצטדיון.    

עניין נוסף הוא שלעיתים הכדור חוצה את קו השער לשבריר שנייה וקיים קושי להחליט אם הוא חצה בכל היקפו את קו השער ולקבוע האם היה גול. טכנולוגיית Goal Line מבוססת על 14 מצלמות מכוונות לשער ומסוגלות לזהות, תוך שניות בודדות, מצב של גול ולשדר לשעונים של השופטים התרעה על גול ולמנוע מצב ששופט ה-VAR פספס את האירוע. 

סיכום ואתגרים

במאמר זה סקרנו בקצרה אוסף של טכנולוגיות דיגיטליות המשמשות לביצוע טרנספורמציה דיגיטלית של אירוע גלובלי כמו המונדיאל. טכנולוגיות דיגיטליות ימשיכו להיכנס למקצועות ואירועי ספורט נוספים ,כמו אולימפיאדות, וכל זאת בעידוד התאחדויות הספורט הבינלאומיות.

טכנולוגיות אלו מאפשרות דיוק רב יותר בתהליכי קבלת ההחלטות בזמן אמת בשיפוט ותוך כדי המשחקים והתחרויות.

טכנולוגיות כגון AI/ML, Big Data ואחרות הן בעלות פוטנציאל רב להמשיך את החדשנות ולשפר את עולם הספורט. השימוש בטכנולוגיות דיגיטליות מתקדמות מבטיח התקדמות גם בתחומים נוספים, כגון תהליכי האימון, קשרים עם האוהדים, עוד תהליכי שיפוט ומדידה, ניהול אצטדיונים, מכירת כרטיסים ועוד.

יחד עם כל היתרונות של הטכנולוגיות החדשניות, על התאחדויות הספורט וכמובן על מפתחי המערכות לתת את דעתם לטיפול במצבי תקלה בעת האירוע, השבתה בעקבות הפסקות חשמל או חבלה פיזית, וכמובן להתכונן לניסיונות לחדור ולשבש את פעולתן בסייבר. שיבושים באירוע ספורט מרובה משתתפים וקהל הם מצבים שחובה לפעול כדי למנוע, ולאפשר לקהל ליהנות מאירוע איכותי ואמין.

הכותב הוא יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO Digital

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים