תנו צ'אנס ל-SME
למרות שמגזר העסקים הקטנים והבינוניים הוא אחד מאבני היסוד של הכלכלה הישראלית, לא מצליחות חברות ה-IT בסדר הגודל הזה, לזכות במכרזי ממשלה ● מוטי שפירא - מנכ"ל לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, מנסה לשנות זאת
מרכז המחקר של הכנסת פרסם השבוע דו"ח מקיף על מגזר העסקים הקטנים והבינוניים, ממנו עולה, כי 99% מהעסקים בישראל נופלים תחת הקטגוריה הזו – של ארגוני SME. עוד עולה מהמחקר, שתרומתם של הארגונים הקטנים והבינוניים לתוצר הלאומי, מגיעה לכ-50% לכל היותר. הסיבה לכך היא ריכוזיות היתר במשק הישראלי, הנשלט על ידי קומץ של חברות ענק, שלא רק שאינן תורמות ליציבות המשק – אלא עלולות אף לסכן אותו.
מגזר ה-SME נחשב לפלח שוק צומח בענף מערכות המידע והמיחשוב. המיתון האחרון, כמו גם אלו שהגיעו לפניו, הוכיחו שדווקא מגזר זה הפנים את העובדה שהשקעה ב-IT, למרות הפגיעה בפעילות, מסייעת לשרוד ואף למנף את העסקים.
ארגוני SME הם בדרך כלל ארגונים זריזים. אין להם מנגנונים של מנהלי מערכות מידע ויחידות IT שעלולות להפוך למסורבלות. הם מרבים להשתמש בשירותים במיקור-חוץ ולהכשיר עובדים לתפעל מערכות מיחשוב בעצמם. על כן, הפתרונות שאותם ארגונים רוכשים צריכים להיות פשוטים, קלים ליישום ולספק תוצאות במהירות. כך, שוק ה-SME מהווה כיום אתגר רציני לכל חברות ה-IT הגדולות – לרבות סאפ (SAP) ואורקל (Oracle) – שהפנימו מזמן ש-ERP במובן הקלאסי והכבד שלו מיצה את עצמו – ובטח שבמדינה קטנה כמו ישראל.
בדיון שנערך השבוע בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת בנושא מכרז כוח האדם לשירותי מיחשוב למשרדי הממשלה, השתתף גם מוטי שפירא – מנכ"ל להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל. שפירא ביקש להעלות את בעיית העסקים הקטנים בהקשר של המכרז. לדבריו, למרות שמגזר העסקים הקטנים והבינוניים הוא הדומיננטי בנוף העסקי בישראל, הממשלה – שהיא הקניינית הגדולה ביותר במשק – מזניחה אותו. לטענת שפירא, חלקם של העסקים הקטנים בכל מכרזי המיחשוב של הממשלה בטל בשישים. זאת, למרות שהנושא עלה לדיון כבר מספר פעמים ואפילו החלה יוזמת חקיקה שנועדה להפלות לטובה מראש את השתתפותם של עסקים קטנים ובינוניים במכרזי ממשלה.
טל הרמתי, סגן בכיר לחשב הכללי במשרד האוצר, ציין בדיון, כי אחת מתוצאות המכרז היא כניסתן של חברות קטנות לרשימת הזוכות במכרז, ולדבריו זהו צעד ראשון בדרך לשינוי.
שילוב עסקים קטנים ובינוניים במכרזי ממשלה הוא צעד מתבקש, שימנף את הפעילות הכלכלית ויקטין את הריכוזיות במגזרים רבים הנשלטים על ידי קבוצות העסקים הגדולות. מגזר ה-SME ערוך היום יותר מתמיד להתמודד בשוק על מכרזים ועל נתחי שוק שבאופן מסורתי שמורים לקבוצות ענק. פתיחת מכרזי הממשלה למגזר זה, כמובן תחת בקרה קפדנית על הוכחת יכולת אספקת שירותים וכוח אדם איכותי, תכניס לשוק ה-IT דם חדש, ותעודד עוד יותר את התחרות הקיימת – תחרות שבדרך כלל משרתת בעיקר את המשתמשים.
תגובות
(0)