פרשנות: המתחרים של אורקל ינצלו את הזמן שהיא תקדיש לאינטגרציה עם סאן
אורקל הבינה שאם היא רוצה להיכנס למגרש של הגדולים - HP ויבמ - עליה לטבול את רגליה בעולם החומרה, בו מתח הרווחים נמוך יותר, ולספק ללקוחות מערך משולב של חומרה ותוכנה ● ההימור הענק של לארי אליסון
לפני חצי שנה הגיעה צפרא כץ, נשיאה משותפת באורקל (Oracle), לביקורה השנתי בישראל. היה זה כמה שבועות לאחר ההודעה על רכישת סאן (Sun). כץ הצדיקה את רכישת חברת החומרה הכושלת-פיננסית באמרה: "קיים בעולם התוכנה מצב אבסורדי, שאין בעולמות אחרים. מושקעים משאבים רבים מדי בזמן, הטמעה ואינטגרציה, ובחיבור רכיבי התוכנה השונים. לקוחות משקיעים יתר על המידה משאבים בתחזוק ואינטגרציה של מערכות ה-IT שלהם, במקום להשקיע במו"פ ובחדשנות ולהתמקד בליבה העסקית. יש להביא תוכנה כוללת, מ-'בית חרושת' אחד, שהכול יגיע ביחידה אחת. יותר מדי זמן וכוח אדם הושקעו בתפירה הכוללת, ואחר כך בתפירה מחדש. כך התקציבים גדלו ותפחו".
כץ דימתה את המצב השורר בתחום ה-IT לעולם הרכב: "שוו בנפשכם, כי במקום לקבל מכונית הייתם הולכים ליצרן אחד ורוכשים ממנו דלת, מיצרן אחר מנוע ומשלישי צבע. אז הייתם צריכים ללכת למוסך שעוסק בחיבור כל אלפי הרכיבים והחלקים הללו, כדי שבסוף תצא מזה מכונית שעונה על ייעודה, ונוסעת". "אורקל רוצה למכור לכם מכונית שלמה", הוסיפה. "לא מדובר בכזה רעיון מבריק, אלא בהבנה שזו הדרך הנכונה".
מסר דומה הובע אמש (ד') בכנס מיוחד שערכה ענקית התוכנה עם כניסתה לעולם החומרה, בשל אישור הרכישה על ידי האיחוד האירופי. אורקל הבינה שאם היא רוצה להיכנס למגרש של הגדולים – HP ויבמ (IBM) – עליה לטבול את רגליה בעולם החומרה, שבו מתח הרווחים נמוך יותר, ולספק ללקוחות מערך משולב של חומרה ותוכנה.
היו בין הפרשנים והאנליסטים מי שתהו אמש מדוע אורקל הייתה צריכה את הרכישה של סאן. כך, אמר ג'ון ריימר, אנליסט בפורסטר (Forrester), ש-"הרווחים ממכירות חומרה לא התאוששו מאז הנפילה של שנת 2000". ואילו פרופסור מייקל קוסומנו, המתמחה בחדשנות טכנולוגית יזמות וניהול אסטרטגי ב-MIT, אמר, כי "אני לא מבין מדוע לארי (אליסון, מנכ"ל ומייסד אורקל – י.ה.) רכש חברה בעלת רווח נמוך ועסקים לא רווחיים. הסיבות היחידות שאני יכול להעלות בדעתי הן שהוא רוצה את בסיס הלקוחות של סאן, או להרחיק את החברה מהידיים של יבמ או HP". ואכן, בדבריו אמש ציין לארי אליסון, כי המודל שהוא רואה לנגד עיניו הוא זה של יבמ בשנות ה-60', כמודל מנצח שהביא את הענק הכחול לגדולה עולמית. אליסון אמר בעבר, כי אורקל תנצל את החומרה לטובת אספקת שרתים בעלי ביצועים גבוהים, ועל דברים אלה חזר גם אתמול.
העסקה תצליח? ימים יגידו
באירוע אמש תיארו בכירי אורקל כיצד בכוונתם לשלב את מוצרי סאן השונים, ובהם מעבדים, תוכנות מבוססות ג'אווה ותוכנות וירטואליזציה, לתוך ההיצע של אורקל. פרשנים ציינו, כי בכוונת המתחרים של אורקל-סאן, ובראשם יבמ ו-HP, לנצל את החודשים הקרובים, שבהם אורקל תהיה עסוקה באינטגרציה והתאמה של מוצרי שתי החברות, על מנת לשכנע לקוחות להגר מסביבת סאן לסביבתן. ניצנים לכך הובחנו כבר בעבר, כאשר יבמ ו-HP יצאו בתכניות עסקיות מיוחדות ללקוחות חוששים של סאן. ההמשך הגיע כאשר יבמ הודיעה שהיא מנסה למשוך את לקוחות סאן ושפיתחה כלים שמפשטים את המעבר מסולאריס.
הערכה נוספת שהובעה על ידי האנליסטים היא שתקופת האינטגרציה של שתי החברות תנוצל גם על ידי מתחרות של אורקל. זו האחרונה, העריכו, לא תקדיש את מלוא תשומת הלב למוצרים קיימים, דוגמת מערכת ה-ERP שלה. "אורקל והיישומים שלה לא מצויים כעת במרכז הבמה", אמר ביל מקדרמוט, נשיא וחבר הנהלת סאפ (SAP).
אליסון הימר על 7.4 מיליארד דולרים. הוא צופה, ורוצה, ששילוב עסקי סאן יניב לו מכירות של 1.5 מיליארד דולרים כבר בשנה הכספית הקרובה, שמתחילה ביוני. באחרונה, המיליארדר בן ה-65, שהיה במשך שנים עסוק בספורט ימי, נכנס לעולם הספורט הלבן ורכש את טורניר הטניס היוקרתי אינדיאן וולס. הטורניר, שנערך בקליפורניה שבארצות הברית מאז 1976, עלה לאליסון סכום הנע בין 50 ל-100 מיליון דולרים במזומן. ימים יגידו אם ההימור שלו בכניסה לעולם החומרה הצליח. לזכותו תיזקף העובדה שהוא אוהב להתחרות.
תגובות
(0)