"היעד: להכפיל את ההיי-טק הישראלי בשנים הקרובות"
"אם רוצים להגיע לתל"ג לנפש שיש במדינות המובילות ב-OECD, צריך להגדיל את ההיי-טק - וזה אפשרי", אמר אלישע ינאי, מהמקדמים הבולטים של האיחוד בין איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה להתאחדות התעשיינים, שעליו הוכרז השבוע
"בניגוד להערכות, תעשיית ההיי-טק הישראלית לא מאבדת גובה אלא להיפך – היא ממשיכה לצמוח ויש לפעול בכוחות משותפים כדי שהיא תמשיך לגדול. היעד הוא להכפיל את ההיי-טק הישראלי בשנים הקרובות, וזה בהחלט אפשרי", כך אמר אלישע ינאי, שפרש לא מכבר מתפקיד יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה, בראיון לאנשים ומחשבים.
ינאי היה בין המקדמים הבולטים של האיחוד בין האיגוד להתאחדות התעשיינים, שעליו הוכרז השבוע.
מה משמעות האיחוד וכיצד הוא ישפיע על מפת ההיי-טק בישראל?
"מדובר בצעד חשוב אבל מהבחינה המעשית, לא הרבה משתנה, שכן שני הגופים עבדו בשיתוף פעולה מלא גם עד עכשיו. כחלק מההתאחדות, נוכל לקדם בצורה טובה יותר את האינטרסים של תעשיית ההיי-טק הישראלית. להתאחדות יש מנגנון של כ-100 אנשים ואילו המנגנון של איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה הרבה יותר קטן ומורכב מכמה אנשים בלבד. בנוסף, 50% ממכון היצוא נמצאים בידי ההתאחדות, וענף ההיי-טק מתבסס הרבה מאוד על יצוא והוא המוביל ביצוא הישראלי.
האיחוד בינינו מיטיב עם שני הגופים. נשיא ההתאחדות, שרגא ברוש, והמנכ"ל, רובי גינל, מודעים היטב לחשיבות ההיי-טק למשק הישראלי בכלל ולתעשייה בפרט".
מהן הבעיות העיקריות של הענף שברצונכם לקדם גם בעזרת המסגרת החדשה?
"הבעיה העיקרית היא המחסור בכוח אדם ואנחנו סבורים שעל הממשלה לנקוט בצעדים כדי שנוכל להמשיך לפתח את הענף. על מנת לפתור את הבעיה, יש למצוא מענה לבעיית העובדים בני ה-40 פלוס שנפלטו מהענף. תעשיית ההיי-טק היא מאוד דינמית והאנשים שנפלטו התמחו בטכנולוגיות שהתיישנו או שהפכו לבלתי רלוונטיות. יש לנו בין 5,000 ל 8,000 כאלה ובמצב של מחסור כרוני בכוח אדם, מדובר בבזבוז משווע של משאבים.
דבר חשוב נוסף לפתרון המחסור הוא מציאת דרך לשלב ערבים וחרדים. בשנות ה-90, בעת העלייה הגדולה מברית המועצות לשעבר, הממשלה השקיעה 1.5 מיליארד שקלים בהכשרת מהנדסים עולים למקצועות ההיי-טק – וזה הצליח מאוד. יש לנקוט בצעד דומה כדי לשלב בענף ערבים וחרדים. אותם מהנדסים עולים כבר מתקרבים לפנסיה ואנחנו צריכים למצוא מחליפים מתוכנו.
בנוסף, הממשלה חייבת לפעול כדי שנוכל להפיק יותר מהנדסים מהאוניברסיטאות והמכללות. כיום, היבול השנתי שלהן לא מספק את הביקוש ויש להגדיל אותו".
אתה אומר שהמטרה שלך היא להכפיל את ההיי-טק הישראלי. פרט בבקשה.
"ראשית, שים לב למספרים: התוצר השנתי של הענף מסתכם בכ-33 מיליארד דולר – כ-29 מיליארד הולכים ליצוא וכארבעה מיליארד לשוק המקומי. ההיי-טק הישראלי מהווה 0.5% מההיי-טק העולמי. ב-1996 היינו 0.3% ממנו ומאז צמחנו. בנוסף, בחמש השנים הארונות הענף צמח בקצב שנתי של בין 3% ל-5%. אני שואף שנגיע לצמיחה של 10% לשנה ושההיי-טק הישראלי יהווה 1% מתפוקת ההיי-טק בעולם".
נראה שזה לא כל כך קל להכפיל את הייצור ואת היצוא ושמדינות העולם לא יקבלו את זה בלי מחאות.
"ברור שזה לא קל, אבל זה אפשרי. אני לא חושש מהתנגדות ממדינות העולם בנקודה הזו, כי מדובר רק בעוד 0.5% מתפוקת ההיי-טק העולמי.
אם נצליח להכפיל את תפוקת תעשיית ההיי-טק שלנו, זה יחולל מהפכה במשק הישראלי. ב-1996, התוצר הלאומי הגולמי (התל"ג) לנפש בישראל עמד על כ-17 אלף דולר בשנה ואילו כיום הוא מגיע לכ-35 אלף. התל"ג גדל הרבה בזכות ההיי-טק ואם אנחנו רוצים להגיע לכ-50 אלף דולר לשנה, שזהו פחות או יותר התל"ג לנפש במדינות המובילות ב-OECD, צריך להגדיל את תעשיית ההיי-טק".
תגובות
(0)