הסאגה הבלתי נגמרת של המאגר הביומטרי

הפיילוט הביומטרי אמור להסתיים בתוך פחות מחודשיים, אלא שמדיון שנערך היום (ד') בכנסת עולה שהממשלה לא הגישה את חוות הדעת שלה בעניין ובכלל, שיש עוד הרבה מה לעשות ● כנראה שימשיכו לדון בכך גם בעוד שנה

המאגר הביומטרי אושר - אחרי יותר מעשור של דיונים. צילום: BigStock

הוועדה המיוחדת לפיקוח על יישום החוק להכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי, המוכר כחוק המאגר הביומטרי, מתקרבת לנקודה שבה היא צריכה להחליט האם להמשיך בהפעלת המאגר גם לאחר תום הניסוי או לא.

חוק הביומטריה אושר ב-2009, על אף שעורר התנגדות חריפה בקרב שרים וחברי כנסת, ומחאה ציבורית.

ההתנגדות לא הייתה לעצם החלפת התעודות הישנות בתעודות חכמות – פרויקט שעליו הוחלט בכלל 10 שנים לפני כן – אלא בגלל ההחלטה להקים מאגר ביומטרי, שיאגד בתוכו פרטים רבים על האזרח, שאותם הוא יצטרך לתת בבואו להוציא את אותה תעודה חכמה.

בעקבות ההתנגדות סוכם שתהיה תקופת פיילוט שבמהלכה רק מי שירצה לקבל תעודה חכמה יצטרך לתת טביעות אצבע. נקבע כי בתום הפיילוט תחליט הוועדה האם יש צורך במאגר. מאז חקיקת החוק האריכה הכנסת את הניסוי מספר פעמים, בעקבות הודעות שרי הפנים סילבן שלום ולאחר מכן השר הנוכחי, אריה דרעי, שנימקו זאת בתירוצים מתירוצים שונים.

לפני חצי שנה קבע דרעי שתקופת המבחן תסתיים בסוף דצמבר השנה ושעד אז יסוכמו כל הבדיקות, יגובשו כל חוות הדעת – כולל שלו ושל ראש הממשלה – והנושא יועבר לקבלת החלטה.

היום נערך הדיון הראשון של הוועדה המשותפת במושב החורף של הכנסת, שנפתח שלשום. כפי שזה נראה כרגע, כל הגורמים המעורבים בפרויקט הענק הזה – משרדי הממשלה, חברי הכנסת והשרים הממונים – דרעי ובנימין נתניהו, שתחת משרדו פועל הממונה על היישומים הביומטריים – רחוקים מקו הסיום. על אף שיו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי מסיעת הבית היהודי וחבר הקואליציה, איים שהוועדה תקבל החלטה גם ללא חוות הדעת של דרעי ונתניהו, בתום הדיון היה ברור שלא תהיה זו הפתעה גדולה אם בסוף דצמבר יבוא אליה שר הפנים ויבקש ארכה נוספת.

כוונת המחוקק הייתה לבדוק חלופות. אז מה?

מהדברים שהשמיעו אנשי המקצוע של רשות האוכלוסין ומשרד הפנים ניתן היה להבין שיש אתגרים שהטכנולוגיה טרם מצאה להם פתרון, או שטרם אותו המוחות שיכולים לחשוב על כך. עוד עלתה בדיון העובדה שידועה כבר זמן רב – שהפיילוט אמנם מתבצע, אבל כוונת המחוקק שתוך כדי הפיילוט יחפשו חלופות אחרות למאגר הביומטרי לא מולאה.

היום התברר שהמדינה עושה מאמצים רבים ומשקיעה לא מעט כסף בחיפוש אחר דרכים למצוא הצדקה לפיילוט, בעוד שכאמור, צריך לבדוק חלופות. גם אם כולם יעמדו בלוח הזמנים בסוף דצמבר, אין סיכוי שהכנסת והממשלה יוכלו לקבל החלטה, כי לא נבדקה עד היום כל חלופה.

אין להאשים את אנשי המקצוע במשרדים השונים. הם עובדים על פי חוק ועל סמכויות שמואצלות עליהם. האצבע צריכה להיות מופנית לשרים הממונים – לשעבר ואלה המכהנים – שלא מייחסים לפרויקט חשוב זה את תשומת הלב הנכונה. החלטה לא נכונה תהיה בסופו של יום בכייה לדורות.

דו"חות, דו"חות, דו"חות

לפני הדיון הוגש לוועדה דו"ח פיקוח על הפיילוט – השלישי במספר – שכתב רם ולצר, הממונה על היישומים הביומטריים במשרד ראש הממשלה. ולצר, איש מקצוע מוערך ובעל ניסיון רב , עומד בראש הוועדה המקצועית שמפקחת על הפרויקט הביומטרי – ועדה שבה יושבים גורמי מקצוע שקשורים לזיהוי, בדיקה ורישום אוכלוסין, ביניהם גורמי ביטחון.

בדו"חות שהוגשו מביע ולצר עמדות ברורות לחלוטין, שצריכות להיות נר לרגלי מקבלי ההחלטות. ולצר כותב שאין מקום להאריך את תקופת המבחן ומציין שיש נימוקים בעד קיום המאגר, אבל קיימות מספיק הוכחות שאפשר לבנות אותו על סמך תמונות פנים, מבלי הצורך בטביעות אבצע. הוא גם זורק רעיון שעשוי להיות בסיס לפשרה: לקצוב את תחולת חייו של המאגר. ההיגיון מאחורי ההצעה הזו פשוט: המאגר יושמד זמן מה לאחר שתסתיים החלפת כל התעודות לאזרחי ישראל ויבוצעו תהליכי הזיהוי, כי לאף אחד לא יהיה עוד מה לחפש בו.

השורה התחתונה: שאלת המאגר הביומטרי ותעודות הזהות החכמות – אחד הפרויקטים היותר משמעותיים לחיי האזרחים במדינה – מתקרבת לפרשת דרכים. מקבלי ההחלטות חייבים לתפוס פיקוד ולקבל החלטה אמיצה: צריך או לא צריך את המאגר ואם לא – מה החלופה. נכון להיום, התסריט הזה נראה דמיוני וסביר להניח שגם בעוד שנה נמשיך לדון בפיילוט שמסרב להסתיים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים