בתזוזה מתמדת
נקרתה לי השבוע ההזדמנות להיות נוכח בכנס השנתי של זרוע EMEA בפוג'יטסו (Fujitsu). חרף היותה חברה כמעט אנונימית בשוק הישראלי, מדובר בענק עולמי בתחום המיחשוב. הטון המינורי של נשיא ומנכ"ל החטיבה, קאי פלור, קיפל מאחוריו מספר הכרזות משמעותיות. במחשבה פרספקטיבית, נראה לי, כי יחדיו הן מצביעות על תופעה משמעותית שראוי להקדיש לה טור. המתרחש בחברה הנדונה, הנו משל לענף כולו.
היה זה הכנס הראשון, אחרי שהשותפות בין הזרוע האירופאית של החברה היפאנית, לבין הענק הגרמני סימנס (Siemens), פורקה. החברה שבה לבעלות המקורית. זהו חלק מתהליך של השתלטויות, מיזוגים ופיצולים, שחווה הענף שלנו בקצב גדל והולך. השותפות בין נוקיה (Nokia) לחטיבת התקשורת של סימנס, או המיזוג הצפוי בין אורקל (Oracle) לסאן (Sun), הנן דוגמאות מייצגות בלבד לדינאמיות בהרכבי הבעלות. זזים כל העת וללא ליאות.
את האירוע השנתי, בחרו המארחים לעטר בכותרת, שבישרה על הברית החדשה עם חברת נט-אפ (NetApp). חבירות הפכו בענף שלנו לתופעה נפוצה. סיסקו (Cisco) שחברה ל-VMware של EMC, מיקרוסופט (Microsoft) ויאהו! (!Yahoo), אלקטל-לוסנט (Alcatel Lucent) ו-HP – הן רק חלק מזערי מרשימה ארוכה. שיתופי הפעולה מאפשרים אסטרטגיות גמישות ומורכבות, אם כי הנם שבירים יותר מהשותפויות המלאות. כך, לדוגמה, נפסק באחרונה שיתוף הפעולה בין אורקל ו-HP, אחרי שהראשונה הודיעה על כוונתה למזג לתוכה את סאן. תזוזות בתהליך אין סופי שרק הולך ומואץ.
בכנס האמור, שנערך במינכן, הודיעה פוג'יטסו גם על הכוונה לחדול מייצור מחשבים אישיים ברמה הבסיסית. הכוונה היא להתמקד בתחום זה, בייצור מוצרים מתוחכמים ומשוכללים יותר, בעיקר שרתים. יבמ (IBM) נקטה בצעד דומה ומפתיע לכאורה, כבר לפני שנים. חרף זאת אין להקטין בחשיבות האמירה הנוכחית. מדובר הרי בחברה שעסוקה המרכזי ייצור חומרה. משנים גם מיקוד עסקי.
כמעט כצפוי, נתבשרנו גם כאן על תוכניות לנתח גדל והולך של השירותים בעוגת ההכנסות העתידיות. יבמ גלובל סרוויסס מחד ו-HP (למשל, באמצעות רכישת EDS), הן בוודאי דוגמאות מוצלחות וראויות לחיקוי. מעבר ברור מייצור לשירותים. נעים מליבת עסקים אחת לאחרת.
הכנס שממנו שבתי זה עתה מוכיח, באמצעות הדוגמא הפרטית של שחקן אחד במגרש, עד כמה הענף שלנו תזזיתי. חלים בו שינויים משמעותיים ובקצב מסחרר. עובדה זו ביחד עם תהליך הגלובליזציה, המעמיד את כולם מול כולם, מחייב היערכות נכונה של המתחרים שחפצים להמשיך ולשרוד.
אות ומופת בעיני בתחום זה, הנה חברת יבמ. מדובר בחברה שהחלה דרכה במיכון משרדי עוד בטרם נטבעה אפילו המילה "מחשב". שם השכילו לחוש בתזוזות הכל כך משמעותיות ולהסתגל אליהן. אשר על כן, החברה ממשיכה לפרוח, בעוד על חלק ממתחריה בעבר אבד הכלח. יש כאלה שלא מצאו בקרבם יכולת הגמישות וראיית הנולד ולמרות מקומן המכובד פעם, התאדו כלא היו. מי זוכר היום חברות כמו האניוול, דטה-ג'נרל או דיגיטל שקראו תיגר, בתקופות שונות, על הענק הכחול?
ההחלטות של פוג'יטסו, במידה רבה מזכירות הכוונים שלקחה יבמ, שהקדימה לפעול. היכולת העתידית של המפקדה באסיה, באבחון התזוזות ומשמעותן, היא המפתח להשגת היעדים האסטרטגיים הכה נכבדים שסימנו שם.
תגובות
(0)